Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortingsrepresentanter på studietur

Denne uken startet ni stortingsrepresentanter på sitt studieopphold i Strasbourg, Luxembourg og Brussel. Målet er blant annet å gi representantene et godt innblikk i EUs virksomhet.

Delegasjon fra Stortinget i møte med Catherine Stihler (MEP,UK). Foto: Stortinget

Studieoppholdet som Stortinget har lagt opp, er en nyskapning. De ni stortingsrepresentantene, som reiste til Strasbourg mandag 13. januar, er de første som gjennomfører dette studieoppholdet. Besøk i  Europaparlamentet, møter med EU-kommissærer og den norske NATO-delegasjonen står blant annet på programmet.
 
Målet med studieopplegget er å øke forståelsen for hvordan de ulike institusjonene i EU og EFTA/EØS er organisert, gi innblikk i aktuelle saker, samt legge til rette for nettverksbygging.

Forventninger hos representantene

Blant representantene som deltar er Michael Tetzschner (H). 
 
– Jeg er opptatt av at Norge skal medvirke i EUs beslutninger på områder som er av betydning for oss. Dette gjelder blant annet klimamål mot 2030, det indre marked og justisspørsmål, som står på dagsordenen under oppholdet. Jeg ser også fram til å presentere regjeringen Solbergs europapolitikk til nordiske og baltiske medlemmer i Europaparlamentet, sier Tetzschner om sine forventninger.
 
Det er særlig i politiske møter med tre EU-kommissærer med ansvar for henholdsvis det indre marked, klima og energispørsmål og justisområdet, og i møter med parlamentarikere i Europaparlamentet at stortingspolitikerne får innsikt i aktuelle saker.

Møte med norske aktører

Møter med Norges delegasjoner til EU, NATO og Europarådet og med EFTA-sekretariatet er også på agendaen. I tillegg blir det et møte med representanter for de ulike norske regionkontorene i Brussel.  
 
– Gjennom EØS-avtalen er mye av vårt arbeid på Stortinget påvirket av EU. Det er derfor viktig at vi som er stortingsrepresentantar har god innsikt i prosesser og politiske saker, som er aktuelle,  i Brussel og Strasbourg. Jeg gleder meg til å delta på studieopplegget de neste to ukene, sier Irene Johansen (A).

Følgende representanter er med:

  • Fredric Bjørdal (arbeid- og sosialkomiteen), A
  • Tina Bru (energi- og miljøkomiteen), H
  • Margunn Ebbesen (justiskomiteen), H
  • Torill Eidsheim (transport- og kommunikasjonskomiteen), H
  • Heikki Holmaas (energi- og miljøkomiteen), SV
  • Irene Johansen (finanskomiteen), A
  • Odd Omland (næringskomiteen), A
  • Helge Thorheim (kontroll- og konstitusjonskomiteen), FrP
  • Michael Tetzschner (kontroll- og konstitusjonskomiteen), H 
Sist oppdatert: 15.01.2014 13:24
: