Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortingets ungdomsparlament: 90 ungdommer til Stortinget

I peroden 9.–11. april gjennomfører Stortinget en av de største satsningene for unge i forbindelse med grunnlovsjubileet – Stortingets ungdomsparlament, med to dager på Stortinget og én dag i historiske omgivelser på Eidsvoll.

Grunnloven

Elever i videregående skole ble invitert til å sende inn et essay som tok utgangspunkt i oppgaven: Grunnloven + menneskerettighetene = sant? Bakgrunnen for oppgaven er blant annet Menneskerettighetsutvalgets rapport om menneskerettigheters plass i Grunnloven, og ungdommene skal bl.a. diskutere problemstillinger knyttet til det å ev. innlemme menneskerettigheter i Grunnloven.

Når 90 ungdommer kommer til Stortinget onsdag 9. april står bl.a. forelesninger av professor Marit Halvorsen, stortingsrepresentant Jette F. Christensen, og professor Janne Haaland Matlary på programmet. Ungdommene skal så arbeide med å utforme erklæringer som skal presenteres i Rikssalen på Eidsvoll den historiske dagen fredag 11. april. 11. april var datoen Riksforsamlingen på Eidsvoll på åpnet i 1814. Erklæringene skal stilles ut i Demokratisenteret for unge på Eidsvoll resten av jubileumsåret.

Noen av problemstillingene som vil diskuteres disse dagene er bl.a.:

– Er det slik at de nye grunnlovsforslagene står mer i stil med hvordan du oppfatter samfunnet i dag?

– Vil disse grunnlovsforslagene bidra til å styrke Grunnlovens symbolske karakter? Er det riktig eller galt?

– Hva slags politisk funksjon har Grunnloven i dag?

– Er det nødvendig at menneskerettighetene grunnlovsfestes, når Norge uansett er forpliktet til å etterleve menneskerettighetene, og også har innlemmet flere menneskerettigheter i norsk lovverk allerede?

– Skal man bare ta inn noen av menneskerettighetene, og hvem bør i så fall bestemme hvilke rettigheter som skal grunnlovsfestes og ikke?

– Kan dette føre til rettsligjøring av demokratiet?

Sist oppdatert: 08.04.2014 12:56
: