Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortingets NATO PA-delegasjon på sesjon i Dubrovnik

Marit Nybakk (A) ledet Stortingets delegasjon til NATOs parlamentarikerforsamling 10.–13. oktober under deres deltakelse på forsamlingens årlige sesjon, som denne gang fant sted i Dubrovnik, Kroatia. 
 
 

Marit Nybakk (A) ledet Stortingets delegasjon til NATOS parlamentarikerforsamling i Dubrovnik.

Generalsekretær i NATO, Anders Fogh Rasmussen, gjestet parlamentarikerne på sesjonens første dag. I sin tale til plenum orienterte han om at NATO har lagt ned et arbeid for å finne ut hvordan befolkningen i medlemslandene ser på organisasjonen og dets virke. En gjengs oppfatning blant folk flest var at egne myndigheter bruker mer penger på forsvar enn det de faktisk gjør. Forskningsprosjektet konkluderte med at folk mener forsvar er viktig. Likevel har organisasjonen en jobb å gjøre for å forklare hvorfor det er viktig. For å gjøre det mente Rasmussen at NATOs kjerneverdier frihet, demokrati og rettstatsprinsipper måtte mer i fokus. Det var disse organisasjonen ble etablert for å kjempe for. Han appellerte til parlamentarikerne om å i sitt virke formidle til sine velgere hvorfor forsvar er viktig.

Nybakk, som leder NATO PAs underkomité for strategiske partnerskap, fulgte opp Rasmussens innledning med å stille spørsmål om utviklingen av partnerskapene og om NATO vil lage en Arktis-strategi. Rasmussen kunne fortelle at partnerskapene får stadig mer innhold. Blant annet bidrar partnerland til responsstyrker og i øvelser. Når det gjaldt Arktis var han opptatt av at isen som smelter gir nye sikkerhetsutfordringer, men han mente ikke det var sannsynlig at det ville kunne komme til åpen konflikt mellom land i regionen. Han uttalte at det for NATO er viktig å effektivt kunne beskytte og forsvare også i Arktis, men at å militarisere ikke var veien å gå. Også i den politiske komiteen sto utviklingen i Arktis i fokus og komiteen vedtok enstemmig en rapport som konkluderte med at organisasjonen må se spesielt på søk og redningskapabilitetene i regionen.

Også Sverre Myrli (A), Hans Olav Syversen (KrF) og Chrisian Tybring-Gjedde (FrP) deltok på sesjonen.

Sverre Myrli ble valgt til leder av underkomiteen for transatlantisk forsvars- og sikkerhetssamarbeid.

Sist oppdatert: 14.10.2013 10:05
: