Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Seminar om Stortinget og suverenitetsavståelse

Lagtingssalen var full da Stortinget og suverenitetsavståelse var tema for et nytt grunnlovsseminar.

I forbindelse med seminarserien «Stortinget og deg» inviterte Stortinget denne uken til seminaret «Stortinget og suverenitetsavståelse – utfordres Grunnlovens bokstav og intensjon?»

Initiativ fra Sp og KrF

Seminaret kommer etter et initiativ fra Sp og KrF, som har fremmet et ønske om at dette skal være tema på et seminar.
 
Stortinget har praksis for å godkjenne ulike traktater og internasjonale avtaler gjennom bruk av Grunnloven § 26, det vil si ved alminnelig flertall.
 
Det er lagt til grunn at en slik fremgangsmåte kan benyttes, selv om saken innebærer et element av myndighetsoverføring – så lenge myndighetsoverføringen kan karakteriseres som «lite inngripende». Saker som innebærer suverenitetsavståelse skal ellers behandles i tråd med Grunnloven § 115 (tidligere § 93) som blant annet krever 2/3 tilstedeværelse og  ¾ flertall .

 
Juridisk diskusjon

I det juridiske fagmiljøet har det den senere tid vært stilt spørsmål ved denne praksis, herunder forståelsen og legitimiteten av unntaket om «lite inngripende» myndighetsoverføring. Hva er «lite inngripende» og hvor inngripende må myndighetsoverføringen være for at en sak må behandles etter reglene om kvalifisert flertall? Hvilket tolkningsrom har Stortinget i forhold til Grunnlovens bokstav?
 
Dette var blant spørsmålene på seminaret i lagtingssalen, som tiltrakk seg godt over 90 mennesker.
 
Stortingspresident Olemic Thommessen åpnet seminaret. Deretter var det innledninger ved Eirik Holmøyvik, professor det juridiske fakultet, Universitetet i Bergen og Fredrik Sejersted, professor det juridiske fakultet, Universitet i Oslo.
 
Følgende stortingsrepresentantar sto for innlegg Roald Hansen (Ap),  Liv Signe Navarsete (Sp) og Hans Olav Syversen (Krf) før det ble åpnet for debatt.
 
Lenke til professor Eirik Holmøyviks innledning

Lenke til professor Fredrik Sejersteds innledning
 
Følgende artikler er også relevant i forbindelse med seminaret.
 
«Sikker konstitusjonell praksis»? - Grunnlova og Noregs avtaler om suverenitetsoverføring av Eirik Holmøyvik

Læren om «lite inngripende» myndighetsoverføring – statsrettslig selvbedrag eller fornuftig grunnlovstolkning? - Kommentar til Eirik Holmøyviks artikkel «’Sikker konstitusjonell praksis’? Grunnlova og Noregs avtaler om suverenitetsoverføring» av Fredrik Sejersted

Sist oppdatert: 13.06.2014 13:02
: