Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Rapportør for styring av Arktis

På møtet i Den arktiske parlamentarikerkomiteen den 10. juni i Folketinget i Danmark, leverte Eirik Sivertsen (A) en muntlig rapport om hva han vil prioritere som rapportør for styring av Arktis.

Sivertsen er utpekt som komiteens rapportør på den kommende arktiske parlamentarikerkonferansen i Whitehorse, Canada 9.–11. september 2014 hvor han vil være en av hovedinnlederne.

– I det arktiske samarbeidet er det viktig at vi får med stemmene til menneskene som bor i Arktis. De som bor i regionen og vet hvor skoen trykker, må også bli hørt når avgjørelser skal tas, uttaler Eirik Sivertsen.

På møtet i København deltok også den danske utenriksminister Martin Lidegaard. I diskusjonen etter utenriksministerens innledning tok Sivertsen opp samarbeidet om sikkerhet i Arktis.

De to første juridisk bindende avtalene som er inngått mellom medlemslandene i Arktisk råd handler om sikkerhet. Vi fikk søk- og redningsavtalen i 2011 og avtalen om samarbeid ved opprydding av oljesøl i 2013. Vi ser også at kystvaktsamarbeidet mellom de arktiske kyststatene blir bedre, samtidig som forsvarssjefene i de arktiske landene har møttes de to siste årene. Det er viktig at vi på politisk nivå har en diskusjon om hvordan vi skal ta samarbeidet på dette feltet videre – avslutter Sivertsen.

Sist oppdatert: 12.06.2014 15:45
: