Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

PACEs junisesjon

Europarådets parlamentarikerforsamlings (PACE) junisesjon vil bli preget av utviklingen i Ukraina og valget av Europarådets generalsekretær.

Ingjerd Schou.

Stortingets delegasjon til Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE), ledet av Ingjerd Schou (H), deltar 23.–27. juni på forsamlingens sommersesjon i Strasbourg. Sakskartet er variert, men uken vil bli preget av utviklingen i Ukraina. Torsdag 26. juni skal Ukrainas nyvalgte president Petro Porosjenko tale til forsamlingen. Det ligger også an til at det blir en egen debatt om den humanitære situasjonen i landet i kjølvannet av konflikten, i tillegg til at gjennomføringen av presidentvalget skal diskuteres.

Tirsdag 24. juni skal parlamentarikerforsamlingen velge Europarådets generalsekretær for de neste fem årene. Tidligere stortingspresident Thorbjørn Jagland har vært generalsekretær siden 2009 og er en av de to kandidatene som står på valg. Den andre kandidaten er Tysklands tidligere justisminister Sabine Leutheusser-Schnarrenberger. Det knytter seg stor spenning til valget og om Thorbjørn Jagland vil bli den første av Europarådets generalsekretærer som gjenvelges.

I løpet av sesjonsuken skal representantene fra Europarådets 47 medlemsland også diskutere Vest-Sahara, migrasjon i Middelhavsområdet, integrasjon og andre saker. Aserbajdsjan har for tiden formannskapet i Europarådets ministerkomité og både utenriksministeren og presidenten vil være til stede i Strasbourg.

Fra Stortingets side vil det være stor aktivitet under PACEs sesjonsuke. Stortingspresident Olemic Thommessen vil avlegge Strasbourg besøk og kommunal- og forvaltningskomiteen skal ha et studieopphold i byen denne uken. Fra Stortingets PACE-delegasjon deltar delegasjonsleder Ingjerd Schou (H), nestleder Lise Christoffersen (A), Frank J. Jenssen (H), Snorre Serigstad Valen (SV), Morten Wold (FrP), Ingebjørg Godskesen (FrP), Hans Fredrik Grøvan (KrF), Tore Hagebakken (A) og Kristin Ørmen Johnsen (H) på junisesjonen.

Sist oppdatert: 23.06.2014 13:05
: