Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

I samtale med den ukrainske parlamentspresidenten

Mandag 18. august møtte stortingspresident Olemic Thommessen presidenten i Ukrainas nasjonalforsamling, Oleksandr Turtsjinov. I møtet ga Thommessen sin fulle støtte til ambisjonene om videre demokratisk utvikling i Ukraina, en prosess der parlamentet spiller en vesentlig rolle.

Møtet ble holdt i Palanga i Litauen i forbindelse med den årlige konferansen mellom nordiske og baltiske parlamentspresidenter. Stortingspresidenten, som møtte Turtsjinov sammen med sine nordiske og baltiske kolleger, tok til orde for å styrke den demokratiske utviklingen i Ukraina.

Nordiske parlamentspresidenter i møte med Ukrainas parlamentspresident

Fra venstre: Mogens Lykketoft (Danmark), Eiki Nestor (Estland), Einar K. Guðfinnsson (Island), Oleksander Turtsjinov (Ukraina), Loreta Grauziniene (Litauen), Olemic Thommessen (Norge) og Per Westerberg (Sverige). Foto: Stortinget.

Ønsker å bistå parlamentet

 – Jeg la vekt på betydningen Ukrainas parlamentet har hatt under den dramatiske utviklingen i landet. Jeg ga også støtte til de sterke ambisjonene som parlamentet viser for å styrke det ukrainske demokratiet, inkludert utforming av ny lovgiving. En reform av valglovgivingen vil gi en mer solid demokratisk plattform. Etter det kommende parlamentsvalget, muligens i løpet av oktober, vil vi fra Stortingets side gjerne stille ekspertise til rådighet for å utvikle arbeidsformene i Ukrainas nasjonalforsamling. Møtet med Turtjsjinov i dag er en god start i så måte, uttalte Thommessen.


Den ukrainske parlamentspresidenten var invitert som gjestetaler av det litauiske formannskapet for konferansen. Turtsjinov har vært parlamentspresident i den ukrainske nasjonalforsamlingen siden 22. februar 2014, og fungerte også som president i Ukraina fra 25. februar til president Porosjenko ble innsatt som nyvalgt president 7. juni.

Årlig konferanse

Møtet med Turtsjinov fant sted under den årlige konferansen mellom nordiske og baltiske parlamentspresidenter. I tillegg til stuasjonen i Ukraina, vil blant annet EUs østlige partnerskap, nye utfordringer for regional sikkerhet og parlamentarisk samarbeid i østersjøregionen og nordområdene bli drøftet under konferansen.

Formålet med konferansen er regelmessig kontakt mellom de baltiske og nordiske parlamentspresidentene for å drøfte aktuelle saker av nasjonal og regional betydning. Utviklingen i Ukraina og hva dette betyr for regionen var hovedtemaet på årets møte.

Sist oppdatert: 19.08.2014 11:21
: