Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Halleraker på COSAC-ledermøte i Roma

Prioriteringene til det italienske formannskapet og det europeiske struktur og investeringsfondet var tema for COSAC-ledermøtet i Roma 17.–18. juli. Stortinget var representert med stortingsrepresentant og nestleder i utenriks- og forsvarskomiteen Øyvind Halleraker (H) og seniorrådgiver Per S. Nestande.

På møtet presenterte den italienske regjeringen sine prioriteringer for sitt formannskap de neste seks månedene. Italia prioriterer vekst, sysselsetting og immigrasjonspolitikk, men legger også vekt på å gi EUs utenrikspolitikk en ny giv.

Europakommisjonen var representert med visepresident Maroš Šefčovič, som har ansvar for relasjonene til de andre EU-institusjonene, og kommissær med ansvar for regionalpolitikk, Johannes Rahn.

Deltakerne på møtet uttrykte sjokk over nedskytingen av det malaysiske flyet over Ukrainia 17. juli og medfølelse med de pårørende. Behovet for å komme til bunns i hva som faktisk hadde skjedd ble understreket.

– Situasjonen i vårt nabolag viser at vi ikke kan ta stabilitet og sikkerhet i Europa for gitt. Jeg er derfor glad for at Italia også legger vekt på utenriks-, sikkerhets- og forsvarspolitikk i sine prioriteringer, sa Øyvind Halleraker, som la til at nedskytingen av det malaysiske flyet over Ukraina var en uakseptabel handling.

Italia nevner bl.a. et ønske om dialog med Russland i sitt formannskapsprogram, samtidig som Italia ønsker at EU skal bidra til demokratiutvikling og stabilitet i Ukraina og andre land i EUs nabolag.

– Det er positivt med dialog, men Russlands brudd på Ukrainas suverenitet må ha konsekvenser,  sa Halleraker. Han understreket samtidig at hendelse de siste månedene klart viser behovet for et tett samarbeid mellom EU og NATO.

Nasjonale parlament har fått en styrket rolle i EU gjennom Lisboa-traktaten. COSAC er en arena både for å drøfta aktuelle politiske spørsmål, men også forholdet mellom nasjonale parlamenter og EUs institusjoner.

COSAC-ledermøtet består av representanter fra EU-landenes Europa- eller utenrikskomiteer og representanter fra Europaparlamentet. Søker- og kandidatland er også representert og Norge inviteres som observatør med talerett.

Sist oppdatert: 18.07.2014 13:52
: