Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Graham og Hansen på COSAC-møte i Aten

Den høye ungdomsledigheten, krisen i Ukrania og valgene til Europaparlamentet, var blant temaene på møtet i COSAC i Aten 15.–17. juni.

Svein Roald Hansen (A) og Sylvi Graham (H) i Aten.

Norge deltok med stortingsrepresentantene Svein Roald Hansen (A) og Sylvi Graham (H) og seniorrådgiver Per S. Nestande.


Kommissær Laszo Andor med ansvar for arbeid, sosialpolitikk og integrering innledet om EUs strategi for vekst og sysselsetting. Han la vekt på den vedtatte ungdomsgarantien som skal sikre unge under 25 år tilbud om utdanning, opplæring eller arbeid. Kommisjonspresident José Manuel Barroso sa vekst er en forutsetning for å bevare den europeiske velferdsmodellen. Representanter fra Portugal og Latvia bidro med erfaringen med ungdomsgarantien og ungt entreprenørskap fra sine land.


Svein Roald Hansen pekte i sitt innlegg på betydningen av likestillings- og familiepolitikk som gir både kvinner og menn mulighet til å kombinere arbeid og familie. Dette er en nøkkel til høy sysselsetting også blant kvinner sa Hansen som viste til at dette er den viktigste årsaken til høy norsk verdiskaping.


Sylvi Graham understreket at god utdanning og entreprenørskap er en forutsetning for ny øknomisk vekst i Europa og hun trakk spesielt fram de positive erfaringene med Ungt Entreprenørskap. Ungdom som deltar i denne ordningen har lavere arbeidsledighet og større sannsynlighet for å starte egen virksomhet sa hun.


I uttalelsen fra konferansen understrekes viktigheten av å fordype samarbeidet i den monetære union og iverksette bankunionen for å håndtere de svakheter som finanskrisen avdekket i den økonomiske styringen i mange land. Behovet for å stimulere økonomien for å skape ny vekst og møte de sosiale følgende av finans- og gjeldskrisa ble også sterkt understreket på konferansen.


Konferansen uttrykte sterk støtte til Ukrania, krevde at Russland respekterer valgene i landet, men understreket også at krisen må løses gjennom dialog og forhandlinger.


COSAC-konferansen består av representanter fra EU-landenes Europa- eller utenrikskomiteer og representanter fra Europaparlamentet. Søker- og kandidatland er også representert og Norge inviteres som observatør med talerett.

Sist oppdatert: 17.06.2014 13:45
: