Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

God dialog om den nordlige dimensjonens resultater og utfordringer

Russland var vertskap for det tredje nordlige dimensjonens parlamentarikerforum. Forumet fant sted i Arkhangelsk den 11.–12. november 2013.  

Kristian Nordheim (FrP) ledet delegasjonen fra Stortinget.

Til stede i Arkhangelsk var parlamentarikere fra Russland, EU, Island og Norge, representanter for Nordisk råd, BSPC, PANWR og BA. Kristian Norheim (FrP) ledet delegasjonen fra Stortinget, som også besto av Jorodd Asphjell (A) og Ingebjørg Godskesen (FrP).

Samarbeidet under Den nordlige dimensjon består av de fire partnerskapene miljø, helse, kultur, og transport og logistikk. Partnerskapene er paraplyorganisasjoner for en rekke konkrete prosjekter innen disse områdene. På møtet i Arkhangelsk fikk parlamentarikerne orienteringer om det konkrete samarbeidet under Den nordlige dimensjonen, herunder status for igangsatte og planlagte prosjekter. Tema for forumet var blant annet å se på hvordan parlamentarikerne kan bidra til å styrke implementeringen av prosjekter og drive samarbeidet videre i positiv retning. Målet er å oppnå bedre koordinering av arbeidet som skjer på de ulike områdene, og gjennom de ulike nasjonale og regionale organisasjonene.

Kristian Norheim holdt ett av hovedinnleggene under konferansen, hvor han bl.a. viste til de gode resultatene som er oppnådd i forbindelse med miljøsamarbeidet under Den nordlige dimensjonen. Norheim viste til at resultatene er mye takket være godt samarbeid mellom Den europeiske bank for gjenoppbygging og utvikling og Nordisk investeringsbank. Norheim ønsket seg mer av denne type samarbeid, og la til at parlamentarikerne må bidra til å redusere byråkratiet og arbeide for å skape solide rammeverk for investeringer. Basert på arbeidet som skjer i de ulike partnerskapene bør det være mulig for den nordlige dimensjon å intensivere den nordlige dimensjons arktiske samarbeid, gi ideer og kompetanse til hele det arktiske området, og dermed skape et «arktisk vindu» innenfor Den nordlige dimensjon, sa Norheim i sitt innlegg.

– Dette er en viktig arena å være til stede på og den norske delegasjonen var enig om at det var noen vel anvendte dager helt nord i den europeiske delen av Russland, sier Norheim.

– Det er litt utålmodighet knyttet til arbeidet som gjøres i forumet og slik utålmodighet er bare et sunnhetstegn. Vi har alle et ansvar for å gå fra prat til handling, og det blir derfor spennende å se hvor langt man har klart å komme neste gang forumet møtes (Island 2015). Utfordringene og ikke minst mulighetene i nord er mange, både hva gjelder transport, helse, handel, miljø, arbeid og andre områder, legger han til.

Andre hovedinnledere under konferansen var Nikolaj Kharitonov, leder av Statsdumaens komité for nordområdesaker, Pat the Cope Gallagher, medlem av Europaparlamentet, leder av Europaparlamentets delegasjon for SINEA, Raimonds Vējonis, president i Baltisk forsamling, Karin Åström, leder av Riksdagens delegasjon til Nordisk råd, og påtroppende president i Nordisk råd. Jorodd Asphjell ledet deler av debatten under forumets første dag.

Forumet vedtok et sluttdokument som vil bli sendt til medlemslandenes regjeringer og berørte organisasjoner på nasjonalt og regionalt nivå.

Sist oppdatert: 14.11.2013 14:56
: