Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Estlands president besøkte Stortinget

Spørsmål om digitale tjenester og informasjonssikkerhet stod sentralt da Estlands president Toomas Hendrik Ilves besøkte Stortinget 2. september.

Estlands president Toomas Hendrik Ilves og stortingspresident Olemic Thommessen i Eidsvollsgalleriet. Foto: Stortinget/Terje Heiestad.

Innføring av digitale tjenester i offentlig og privat sektor som forenkler tidligere byråkratiske prosesser, ble diskutert i møtet. President Ilves ga flere eksempler på slike tiltak i Estland. Men også utfordringene ved bruk av ny teknologi, som cyberkriminalitet, ble drøftet.

Se bilder fra besøket på vår Flickr-side (kan benyttes fritt mot kreditering).

Senter for cyber- og informasjonssikkerhet

Stortingspresident Olemic Thommessen informerte om Senter for cyber- og informasjonssikkerhet på Høgskolen på Gjøvik, som ble åpnet forrige måned. Thommessen sa at senterets ledelse legger opp til stor internasjonal kontaktflate og at det ville ønske et samarbeid med Estland velkommen.

– Utfordringene landene står overfor er ofte de samme, det ville derfor være positivt om en kunne dele kunnskap og erfaringer på dette viktige området, sa Thommessen.

President Ilves sa til pressen etter møtet at han ikke hadde vært på senteret på Gjøvik, men at han godt kunne tenke seg å besøke det.

Situasjonen i Ukraina og det forestående Nato-toppmøtet ble også diskutert under samtalen.

Estlands president Toomas Hendrik Ilves signerer protokollen i Eidsvollsgalleriet. Stortingspresident Olemic Thommessen til høyre. Foto: Stortinget/Terje Heiestad.

Estlands president Toomas Hendrik Ilves signerer protokollen i Eidsvollsgalleriet. Stortingspresident Olemic Thommessen til venstre. Foto: Stortinget/Terje Heiestad

President siden 2006

Toomas Hendrik Ilves har vært Estlands president siden 2006, han har vært utenriksminister, parlamentsmedlem og medlem av Europaparlamentet. Estlands president er landets statsoverhode, og har hovedsakelig en seremoniell funksjon.

Ilves har en særlig interesse for informasjonsteknologi, og han er en pådriver for bruk av digitale verktøy i sitt hjemland.

Under sovjettiden bodde Ilves i USA. I 1984 flyttet han til Tyskland hvor han jobbet med utenrikspolitiske saker i Radio Free Europe, en radiokanal hvis formål var å fremme demokratiske verdier til befolkningen i østeuropeiske land.

Besøket til Stortinget er en del av det estiske statsbesøket til Norge.

Sist oppdatert: 02.09.2014 14:53
: