Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Bruk av droner i Arktis

– Droner kan absolutt være en del av løsningen for en sikker og bærekraftig utvikling i Arktis, uttaler delegasjonsleder Eirik Sivertsen (A) etter et møte med Teknologirådet den 5. desember 2013.

Direktør i Tekologirådet Tore Tennøe, prosjektleder i Teknologirådet Åke Refsdal Moe og delegasjonsleder Eirik Sivertsen (A).

Erik Sivertsen hadde møte med Teknologirådet i egenskap av å være delegasjonsleder for Stortingets arktiske delegasjon. Teknologirådets arbeid med ubemannede fly (droner) var tema for møtet.

– De siste årene har vi sett større aktivitet i Arktis i form av blant annet økt turisme, fiskeri og skipsfart. Det betyr at utviklingen av infrastruktur i form av havner, redningskapasitet og overvåking av miljøet må utvikles for å møte utfordringene. Dette må prioriteres fremover, påpeker Eirik Sivertsen.

Teknologirådet har et prosjekt hvor de ser på ulike sider ved fremtidig bruk av droner, og Arktis, med store sine avstander og liten befolkning, er identifisert som et av de områdene med størst potensiale.

– Det er meget interessant å se nærmere på hvordan droner kan brukes i Arktis. Innenfor søk- og redningsarbeid har Norge, gjennom en arktisk avtale, ansvarsområde helt opp til Nordpolen. Her kan droner være et nyttig verktøy. Andre mulige bruksområder er overvåking av isforholdene og annen miljøovervåkning, uttaler Sivertsen.

Sist oppdatert: 09.12.2013 10:12
: