Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Arktisk toppmøte i Canada

Den 9.–11. september 2014 arrangeres den 11. arktiske parlamentarikerkonferansen i Whitehorse, Canada. Som et ledd i forberedelsene til konferansen hadde medlemmer av Stortingets arktiske delegasjon møte med statssekretær Bård Glad Pedersen fra UD.

På møtet i Canada kommer delegasjoner fra de 8 arktiske landene – de fem nordiske, Canada, Russland og USA, i tillegg til representanter fra den arktiske urbefolkningen og observatører. Fra Stortinget deltar 5 stortingsrepresentanter med Eirik Sivertsen (A) som delegasjonsleder. 

Fra venstre statssekretær Bård Glad Pedersen, Eirik Sivertsen og Jan-Henrik Fredriksen.

Fra venstre: Statssekretær i UD Bård Glad Pedersen, delegasjonsleder Eirik Sivertsen og delegasjonsmedlem Jan_Henrik Fredriksen. Foto: Stortinget.

– Nordområdene er det viktigste utenrikspolitiske feltet i Norge, og det er ikke omfattet av nevneverdig uenighet nasjonalt. Derfor er det nyttig for oss i delegasjonen å ha en god dialog med UD om utviklingen i det arktiske samarbeidet, påpeker delegasjonsleder Sivertsen.
 
Viktige tema på konferansen i Canada er utvikling av infrastruktur og miljøutfordringer i Arktis, ulike styringsmodeller i Arktis, og hvordan kombinere utdanning og bærekraftig økonomisk vekst.


Eirik Sivertsen er selv en av talerne på konferansen og deltaker i et panel.

– I mitt innlegg vil jeg særlig legge vekt på hvordan vi involverer menneskene som bor i nord i de nasjonale og internasjonale prosessene som pågår og påvirker utviklingen i nord, uttaler Sivertsen og utdyper videre.


– I den økonomiske utviklingen i nord må vi balansere blant annet hensynet til miljø, ulike befolkningsgrupper, ønsket om flere og trygge arbeidsplasser, og sosiale forhold. I denne prosessen er det viktig at befolkningen i nord også har en viktig stemme inn i nasjonale og internasjonale fora hvor fremtiden for Arktis utformes. Hvordan dette kan gjøres og erfaringer fra de andre landene ser jeg frem til å diskutere med arktiske kolleger, avslutter Sivertsen.


Se foreløpig program for konferansen

Sist oppdatert: 29.08.2014 14:31
: