Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Arktisk debatt i Stortinget den 16. januar 2014

Den 16. januar var det plenumsdebatt i Stortinget om arktisk samarbeid.

Årsrapporten for Stortingets delegasjon for arktisk parlamentarisk samarbeid (Dokument 19 2012–2013) var bakgrunnen for debatten, og saksordfører var Kristian Norheim (FrP).

Flere av medlemmene i den arktiske delegasjonen tok ordet i debatten. Representantene løftet blant annet frem mulighetene i nord i form av shipping, turisme og rike naturressurser. Men også det alvorlige bakteppet for endringene ble tatt opp, og nødvendigheten av å arbeide for en reduksjon av utslipp av CO2 og kortlivede klimagasser. Behovet for et tett samarbeid med nabolandene i nord (Sverige, Finland og Russland) ble poengtert.

Delegasjonsleder Eirik Sivertsen tegnet i sitt innlegg et bilde av et Arktis preget av godt samarbeid og store muligheter, hvor behovet for internasjonalt samarbeid er stort. Arktisk råd er en sentral aktør i det fremtidige arktiske samarbeidet.

Regjeringen var representert i debatten ved utenriksminister Børge Brende og minister for nordisk samarbeid Elisabeth Aspaker.

Hele debatten og alle innleggene kan leses her.

Sist oppdatert: 17.01.2014 13:45
: