Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget deltok på halvårlig EU-møte på Kypros

Det indre marked, den økonomiske krisen og energi var på dagsordenen da nestleder i utenriks- og forsvarskomiteen, Svein Roald Hansen (A), deltok på møtet for lederne i europakomiteene i nasjonale parlamenter i EU-landene i uke 42.

Svein Roald Hansen.

Europaparlamentet, kandidatland og Norge deltok også på det halvårlige møtet.

Kypros, som har formannskapet i EU inneværende halvår, har blant annet en sentral rolle i forhandlingene om EUs langtidsbudsjett som nå pågår. Den økonomiske krisen preger også arbeidet. Da den kypriotiske presidenten åpnet møtet, takket han også for tildelingen av Nobels fredspris til EU. I konklusjonene ønsket forumet prisen velkommen som en anerkjennelse av EUs bidrag til å fremme fred, forsoning, demokrati, menneskerettigheter og solidaritet.

– Mange av deltakerne på møtet har også kommentert fredsprisen direkte til meg. De ser prisen som en påminnelse om at EU i den inneværede krisen må holde fast på samarbeidet og sine kjerneverdier, sier Hansen.

På møtet drøftet deltakerne blant annet bedre styring av det indre marked, tiltak for å overkomme den økonomiske krisen og sikkerhet for energiforsyning i Europa. Mange pekte på behovet for å løse den økonomiske krisen på en måte som også er sosialt bærekraftig.

– Stortinget deltar nå jevnlig på disse parlamentariske møtene. Dette gir en viktig kontinuitet og bidrar til oppmerksomhet om at Norge har et tett samarbeid med EU på mange områder. Vi har klar interesse av å være til stede når temaer som framtiden til det indre market eller energi diskuteres, sier Hansen.

Parallelt med møtet var det VM-kvalifiseringskamp mellom Norge og Kypros. I forbindelse med kampen markerte Utenriksdepartementet og Norges Fotballforbund avtalen om å bruke norske forballspillere til å markere Norge i utlandet. Gjennom EØS-midlene har Norge bidratt til å pusse opp en bygning som brukes av blant annet PeacePlayers. Her spiller ungdommer fra nord- og sørsiden basketball sammen.

– Det er svært positivt at EØS-midlene kan brukes til å støtte aktiviteter som dette. Idrett bringer ungdom sammen. PeacePlayers har som motto at barn som kan spille ball sammen også kan leve bedre sammen. Dette er viktig på en øy som har vært delt etter den tyrkiske invasjonen i 1974, sier Hansen.

Sist oppdatert: 16.10.2012 13:27
: