Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

President Karzai inspirert av Norge

Demokratiet som styringsform og parlamenter som institusjon var et sentralt tema da stortingspresident Dag Terje Andersen møtte Afghanistans president Hamid Karzai på Stortinget tirsdag 5. februar.

Fra venstre ser vi representantene Jan Arild Ellingsen og Ine Marie Eriksen Søreide, Afhanistans president Hamid Karzai, stortingspresident Dag Terje Andersen og representantene Laila Gustavsen og Snorre Valen.

President Karzai viste tydelig interesse for det norske politiske systemet. Stortingspresident Andersen orienterte om norsk politikk og avsluttet med å påpeke at «de fleste politiske systemer har politiske partier, men bare demokratier har en opposisjon».

Den afghanske presidenten roste Norge for å ha skapt et av de beste samfunn i verden, der balansen mellom menneske og natur var tydelig. Han fremholdt at Norge er en stor inspirasjon for Afghanistan i deres nasjonsbygging.

I tillegg til representantene Snorre Valen, Jan Arild Ellingsen og Laila Gustavsen, deltok også lederen for utenriks- og forsvarskomiteen, Ine Marie Eriksen Søreide, på møtet.

Foranledningen for president Karzais besøk til Norge var å undertegne en strategisk samarbeidsavtale mellom Norge og Afghanistan for bistand etter 2014. Både stortingspresidenten og utenriks- og forsvarskomiteens leder omtalte avtalen som viktig og som et tegn på at Norge ønsker en positiv utvikling og et stabilt Afghanistan også etter 2014. President Karzai benyttet anledningen til å takke for norsk støtte til Afghanistan gjennom mange år.

Øvrige temaer som ble tatt opp fra Stortingets side var kvinners deltakelse i samfunns- og arbeidslivet, korrupsjon og framtidsutsiktene for Afghanistan etter 2014.

Sist oppdatert: 05.02.2013 14:27
: