Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Nordisk råds sommermøter

Flensburg, Vasa, Gøteborg, Åland, Bodø og Lillehammer. I denne uken møtes utvalgene i Nordisk råd til sommermøter over «hele» Norden og litt til.

Nordiske flagg.

Beredskap og forsvar i Bodø

Nordisk råds presidium har i år lagt sitt sommermøte til Bodø. 25.–27. juni skal presidiets medlemmer lære mer om beredskaps- og forsvarsspørsmål i nord. Med Nordisk råds president Marit Nybakk i spissen møter presidiet fylkesmann Hill-Marta Solberg og hennes beredskapsavdeling og besøker Forsvarets operative hovedkvarter samt Hovedredningssentralen.

Sentralt for Nordisk råd i 2013 er blant annet nordisk samarbeid om samfunnssikkerhet og beredskap samt forsvars- og sikkerhetspolitikk. Besøket til Bodø er en del av rådets arbeid med disse spørsmålene som hittil har omfattet både seminar om samfunnssikkerhet og en temasesjon i Stockholm 11. april, hvor de folkevalgte vedtok en uttalelse om nordisk samfunnssikkerhet. Uttalelsen ble oversendt de nordiske ministre med ansvar for beredskap. Nordisk råds presidium vil også bruke dagene i Bodø til å forberede en rundebordskonferanse om nordisk forsvarspolitikk som vil finne sted i Helsingfors i september.

Kultur på Lillehammer

Olemic Thommesen, leder av Nordisk råds kultur- og utdannelsesutvalg, har invitert utvalget til Lillehammer. Her skal utvalgets medlemmer besøke og oppleve Maihaugen, med sitt museum og kultursenter. Utvalget skal få høre om museumsarbeid, digitalisering og formidling. Dette har stor interesse for Nordisk råd. Moderne digitale løsninger åpner opp for nye nordiske samarbeidsmuligheter for museer og andre kulturinstitusjoner i hele Norden.

Utvalget vil også se nærmere på hva som kan gjøres for å bevare små utrydningstruede håndverk. Videre vil utvalget se på muligheten for samarbeid mellom ulike nordiske medier. Adresseavisen, NRK og svenske medier vil delta på møtene.

Flensburg og det danske mindretall

Medborger- og forbrukerutvalget skal besøke Flensburg. Utvalget skal lære om historien og forholdene for den danske minoriteten i området samt diskutere regionalt samarbeid i det nordlige Europa. Blant sakene som skal drøftes med Schleswig-Holsteins miljøvernminister er pante- og retursystem og Østersjøsamarbeidet.

Bedre standardisering innen byggsektoren

Næringsutvalget vil på møtet den 26. juni 2013 på Åland beslutte å fremme et utvalgsforslag om standardisering innen byggsektoren. Kjernen i forslaget er at man må oppnå bedre fellesnordisk koordinering av byggereguleringer og byggestandarder, bryte ned unødige grensehindringer mellom de nordiske land, og oppnå en sterkere nordisk innflytelse på europeiske byggestandarder.

Nordisk innovasjon (en institusjon under Nordisk ministerråd) har kunnet konstatere at EU-direktiv på dette området har blitt implementert så forskjellig i de nordiske land at det har oppstått unødige grensehindringer. Bakgrunnen for forslaget er at de nordiske standardiseringsorganene kontaktet Nordisk ministerråd i januar 2012 for å få politisk støtte for et samarbeid for å få vekk grensehindringer innen byggsektoren, og for å kunne utarbeide nordiske standarder.

Velferdsutvalget til Gøteborg 

På dagsordenen står tiltak for å få ungdom og unge voksne inn i arbeidslivet. Gøteborg kommune vil informere om et prosjekt for å skape jobb og tilby utdanning til tidligere kriminelle eller kriminalitetsutsatte unge. Utvalget vil også diskutere hvordan en kan hindre uønsket segregering i nordiske byer.

Miljø i Vasa

Miljøutvalget i Nordisk råd møtes i finske Vasa. Her skal utvalget gjøre seg kjent med Nordens største industriklynge innen fornybar energi. Klyngen består av mer enn 100 selskaper og sysselsetter rundt 10 000 mennesker. Utvalget vil også bli orientert om det nordiske samarbeidet for å bevare det biologiske mangfoldet.

Sist oppdatert: 25.06.2013 13:40
: