Norden vil videreutvikle forsvarssamarbeidet
Marit Nybakk, president i Nordisk råd, ledet rundebordssamtale om forsvars- og sikkerhetspolitikk 30. september 2013 i Helsingfors.
I samtalene deltok Nordisk råds presidium og forsvarsministrene i Finland og Norge samt ambassadører fra øvrige nordiske land.
Rundebordssamtalen var arrangert av Nordisk råds presidium i samarbeid med årets finske formannskap i The Nordic Defence Cooperation (NORDEFCO), representert ved Finlands forsvarsminister Carl Haglund (SFP). Haglund gjorde rede for det påbegynte visjonsarbeidet i finsk regi. Finland overlater formannskapet i NORDEFCO til Norge i 2014.
Det nordiske forsvarssamarbeidet er i hovedsak delt inn i to områder: Det ene er sikkerhetspolitikk og operasjoner hvor politiske veivalg drøftes eller operasjonaliseres. Det andre er kapabilitetsutvikling, som omfatter samarbeid om materiell, logistikk, utdanning, trening og øving.
– Vi er mer avhengige av det nordiske samarbeidet enn vi innser. En rekke praktiske forsvarstiltak ville i realiteten stoppe helt opp uten den nordiske dimensjonen. NORDEFCO er ikke, og skal aldri bli en forsvarsallianse – samarbeidet er praktisk og løsningsorientert og uten permanent struktur. Tiden er inne for å skape en visjon for hvordan det nordiske forsvarssamarbeidet konkret skal føres videre, og vi vil legge frem en ny visjon på NORDEFCO møtet i desember som skal konkretiseres av Norge som tar over formannskapet, sa den finske forsvarsministeren, Carl Haglund.
– Det er et stort potensial for et mer omfattende nordisk samarbeid, og som påtroppende formannskap i NORDEFCO er Norge klar til å fortsette visjonsarbeidet, uttalte den norske forsvarsministeren, Anne-Grethe Strøm Erichsen.
Nordisk råd vil styrke samarbeidet om forsvarspolitikk, samfunnssikkerhet og beredskap, også når det gjelder digital sikkerhet og arbeidet mot cybertrusler. Som et ledd i dette arbeidet, vil Nordisk råd også styrke samarbeidet med Europaparlamentet og EUs institusjoner.
– Regelmessige øvelsene der nordiske styrker trener sammen er ikke bare viktige for å kunne ivareta eget forsvar, men også for å kunne delta i utenriksoperasjoner, slik vi eksempelvis har sett i Afghanistan og Mali, understreket både Marit Nybakk, Nordisk råds president og forsvarsminister Carl Haglund.
Det er også stor interesse fra Norge, Island, Danmark (inkludert Færøyene og Grønland) for økt samarbeid i den arktiske regionen.
– En mulig avtale om felles overvåking over de store sjøområdene og Arktisk luftrom er en viktig diskusjon i tiden fremover, konkluderer Marit Nybakk.
Rundebordssamtalen var en fortsettelse av årets Nordisk råds temasesjon i Stockholm, som i sin helhet var viet til forsvars- og sikkerhetspolitikk. Diskusjonene vil fortsette under Nordisk råds sesjon i Stortinget 30. oktober.