Mintes de omkomne etter Kings Bay-ulykken

Det er 50 år siden 21 gruvearbeidere mistet livet i den alvorlige Kings Bay-ulykken på Svalbard. Stortingspresident Dag Terje Andersen la sammen med H.M. Kongen og arbeidsminister Anniken Huitfeldt ned krans for å minnes de omkomne.

H.M. Kong Harald V, stortingspresident Dag Terje Andersen og arbeidsminister Anniken Huitfeldt. Foto: Jan-Morten Bjørbakk, Scanpix.
H.M. Kong Harald V, stortingspresident Dag Terje Andersen og arbeidsminister Anniken Huitfeldt. Foto: Jan-Morten Bjørbakk, Scanpix.

Ikke langt fra inngangen til Estergruva, hvor ulykken skjedde, er det i dag en bauta. Her var veteraner fra gruvetiden samt etterlatte etter de omkomne samlet for en minnestund mandag 5. november.

Ulykken snudde ikke bare opp ned på norsk etterkrigshistorie. Den var også en ufattelig tragedie for mange mennesker. Ulykken rammet familier, et helt arbeidskollegium, og den endevendte tilværelsen for alle dem som hadde sitt daglige virke i verdens nordligste industrisamfunn, sa Andersen i sin tale.

Stortingspresidenten sa også at Kings Bay-ulykken fikk betydning for forståelsen av HMS på norske arbeidsplasser. 
 

Gjennom ulykken i Estergruva fikk norske myndigheter en brutal påminnelse om noe de allerede visste, men kanskje ikke hadde tatt ordentlig inn over seg: Aldri kan noe verdsettes høyere enn menneskers sikkerhet. Selv om dramatiske hendelser også i årene etterpå har vist at vi ikke er i mål, fikk vi med Kings Bay-ulykken en langt høyere bevissthet om betydningen av sikkerhetstiltak på norske arbeidsplasser, sa Andersen. 


Sist oppdatert: 07.11.2012 14:53