Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Internasjonal interesse for karbonfangst på Mongstad

Siri Meling (H), fungerende leder i energi og miljøkomiteen, inviterte kolleger i østersjøsamarbeidet til Teknologisenter Mongstad.

Testing av teknologi for karbonfangst på Mongstad.

Meling representerer Stortinget i Det parlamentariske østersjøsamarbeidets arbeidsgruppe for grønn vekst og energieffektivisering. Arbeidsgruppen besøkte 1. mars verdens største senter for testing av teknologi for CO2 fangst på Mongstad utenfor Bergen.

Arbeidsgruppens medlemmer fra Danmark, Sverige, Finland, Norge, Russland, Latvia, Tyskland, og Åland fikk en god innføring i karbonfangst generelt samt testvirksomheten på Teknologisenteret.

Videre fikk gruppen en orientering fra Oljedirektoratet om de store mulighetene for CO2-lagring under havbunnen på norsk sokkel.

Etter besøket kom arbeidsgruppen med følgende uttalelse:

«Klimaendringene er en alvorlig trussel mot menneskehetens utvikling og velstand. Ifølge en ny rapport publisert av Verdensbanken, vil den globale gjennomsnittstemperatur kunne stige med fire grader i dette århundret, noe som vil føre til at havnivået stiger med over én meter. Effektene vil kunne bli katastrofale.

Fossile brennstoff, hovedkilden til CO2-utslipp, forventes å forbli den dominerende energikilden i overskuelig framtid. Risikoen for ikke å nå målet med å klare å begrense den globale oppvarmingen til to grader celsius er overhengende.

Det er et umiddelbart behov for å redusere avhengigheten av fossilt brennstoff, øke bruken av fornybar energi og begrense utslippene av klimagasser. 

En viktig metode er karbonfangst og -lagring (CO2 Capture and Storage–CCS). CCS teknologi er under utvikling, men må bli tilgjengelig kommersielt i løpet av få år. Tilgjengeligheten og bruk av CCS avhenger ikke bare av teknologien i seg selv, men også av politiske og finansielle insentiv til å ta teknologien i bruk. 

I dag er prisen på CO2 for lav til å fungere som et attraktivt økonomisk insentiv. Det europeiske kvotehandelssystemet (European Trading System – UTS) må styrkes slik at det kan bidra til investering, utvikling og implementering av ny og bærekraftig teknologi.

Det parlamentariske østersjøsamarbeidets arbeidsgruppe for grønn vekst og energieffektivisering anerkjenner og roser arbeidet Teknologisenter Mongstad (TCM) utfører for å utvikle nye og innovative metoder for karbonfangst. Videre hilser arbeidsgruppen velkommen TCMs viktige initiativ til et internasjonalt nettverk av CCS-testsentre for å dele kunnskap og fremskynde produksjon og kommersialisering av CCS teknologier.»

Sist oppdatert: 07.03.2013 10:37
: