Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Hva skjedde på Nordisk råds møter i Reykjavik?

Nordisk forsvarssamarbeid, nordisk pant og nordisk TV var noe av det som ble diskutert i møtene på Island.

Faste møter om forsvarssamarbeidet

Nordisk råd tar initiativ til et nordisk forsvarspanel som skal ha form av en årlig rundebordskonferanse. Hensikten er å bidra til å gi forsvarssamarbeidet en større parlamentarisk dimensjon samtidig som det utvikles og fordypes.

Hvert land avgjør selv hvilke ministre som skal delta, men det er trolig snakk om utenriks- og/eller forsvarsministrene. Andre inviterte blir lederne for forsvarskomiteene, forsvarssjefene og representanter for det nordiske forsvarssamarbeidet NORDEFCO.

Nordisk pantesystem

Nestleder i Medborger- og forbrukerutvalget, Martin Kolberg (A), uttrykte frustrasjon over manglende handlekraft i det nordiske samarbeidet under januarmøtet i Nordisk råd.

 – Progresjonen er altfor dårlig i en så viktig sak. Ministerrådet må legge fra seg alle betenkeligheter om et felles nordisk pantesystem nå som vi vet at det er samfunnsøkonomisk lønnsomt, sa Kolberg.

Under møtet på Island 29. januar 2013 ble det lagt frem en rapport fra Copenhagen Economics som viser at et nordisk pantesystem ikke bare er miljøvennlig, men også samfunnsøkonomisk lønnsomt dersom det inkluderer Tyskland og Estland. Bare fra Tyskland til Danmark importeres det 1 milliard aluminiumsbokser. Det importeres også 40 millioner bokser fra Estland til Finland. Ni av ti bokser blir ikke pantet.

– Resirkulering er et internasjonalt ansvar vi politikere må ta. Dersom vi vil ha endringer i andre land, må vi starte med oss selv og være et godt eksempel, uttalte Kolberg.

Det nordiske tv-samarbeidet henger fast i fortiden

Tv-seerne i de nordiske landene går glipp av altfor mye godt fjernsyn, mener Nordisk råd.

Tilbudet av film, nyheter og underholdning av høy kvalitet har aldri vært større, men landene er ikke gode nok til å utnytte det store seerpotensialet i Norden. Det vil Nordisk råd gjøre noe med nå.

Fremover skal tv-seerne og brukerne av nyhetsmedier i de nordiske landene ha langt bedre tilgang til nabolandenes produksjoner. I hvert fall hvis det er opp til parlamentarikerne i Nordisk råd. Samarbeidet mellom landenes public service-kanaler og medieplattformer har ifølge Nordisk råd ikke fulgt tilstrekkelig med i utviklingen på medie- og tv-området.

Olemic Thommessen (H), leder i Kulturutvalget, ønsker også å styrke Nordvisjon-samarbeidet mellom de enkelte public service-stasjonene i Norden:

– Nå er tiden kommet til å modernisere dette samarbeidet. Det skal for eksempel være mulig for en norsk tv-seer å gå inn på SVT Play på nettet og se en svensk tv-sending uavhengig av tid og sted. Det skal være fri adgang uansett om man sitter i Norge eller i Sverige. Og det samme skal gjelde for de andre landene i Norden. Teknologien er til stede allerede i dag, og det burde ikke finnes noen hindringer, forklarte Olemic Thommessen.

Sist oppdatert: 01.02.2013 15:44
: