Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Foss dyster om situasjonen i Hviterussland

Per-Kristian Foss redegjorde for situasjonen i Hviterussland under møtet mellom Nordisk råd og Baltisk forsamling i Riga.

Per-Kristian Foss, visepresident i Nordisk råd.

– Menneskerettighetssituasjonen i Hviterussland er forverret. Dette fikk vi rapportert direkte fra hviterussiske menneskerettighetsgrupper og opposisjonspolitikere som vi møtte i Vilnius i november fortalte Foss.

Per-Kristian Foss er visepresident i Nordisk råd og rådets rapportør for Hviterussland. Foss redegjorde for situasjonen i Hviterussland under møtet mellom presidiet i Nordisk råd og presidiet i Baltisk forsamling i Riga 18. januar.

– Utveksling og kontakt over grensene var viktig for å fjerne Berlinmuren. Vi i vest har derfor et ansvar for å sørge for at våre visumregler gjør det enklere for vanlige  hviterussere å krysse grensen. Dette var også noe som ble etterspurt fra hviterussisk side under møtet i november.

Etter at Nordisk råd i lengre tid hadde ført en dialog med både myndigheter og opposisjon i Hviterussland, førte hendelsene og overgrepene i kjølvannet av presidentvalget i 2010 til at rådet valgte å fryse sine kontakter med hviterussiske myndigheter. I stedet har Nordisk råd hatt møter med opposisjonen og menneskerettighetsgrupper utenfor landet, som regel i Vilnius, Litauen. Det planlegges et nytt seminar i Vilnius 18. september i år og Foss håpet at representanter fra baltisk forsamling ville delta.

– La oss fortsatt støtte en demokratisk og fredelig utvikling i de delene av Øst-Europa som ikke fikk nyte godt av de historiske endringene i 1989–1991. Dette er en viktig del av vårt ansvar som europeere, oppfordret Per-Kristian Foss på møtet i Riga.

Sist oppdatert: 18.01.2013 14:15
: