Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

– God butikk for Hviterussland å frigi politiske fanger, mener Per-Kristian Foss

– Vilkårene for at EU og Norden skal innlede et økonomisk samarbeid med Hviterussland er meget enkle. Minimum er at Hviterussland frigir og rehabiliterer de politiske fangene i landet sier Per-Kristian Foss, visepresident i Nordisk råd.

Per-Kristian Foss, visepresident i Nordisk råd

– Normaliserte handelsforbindelser med omverdenen er en av de lokkebitene som kunne bevege regimet i Hviterussland, sier Foss.

– Samtidig er Hviterussland et stort marked som nærliggende land skulle kunne ha interesse av.

I Vilnius ledet Per-Kristian Foss mandag 16. september rundebordssamtalene som Nordisk råd og Baltisk forsamling arrangerte for tredje gang med hviterussiske NGO'er, menneskerettighetsorganisasjoner og opposisjonspartier. Dialogen med hviterussiske myndigheter ble avbrutt i 2010 som konsekvens av de overgrep som fant sted i forbindelse med valget av Aleksandr Lukasjenko til president.

– Ishockey-VM i Minsk i 2014 hadde vært en fin anledning for Lukasjenko å vise øket åpenhet mot vesten. Om frigivelse av fanger ikke skjer spontant før dette kunne europeiske ledere benyttet anledningen under VM til å legge press på Lukasjenko, sier Per-Kristian Foss.

Dialog med Norden ønskes velkommen

Et tema for diskusjonene var på hvilken måte Norden og Baltikum kan innta en positiv rolle i prosessen mot et mer åpent og demokratisk Hviterussland. Det ble konstatert at veien frem er lang, men ikke umulig, og de hviterussiske deltakerne løftet frem Nordens åpne og frie valg som et forbilde og ønsket et nærmere samarbeid velkommen.

Per-Kristian Foss understreker viktigheten av å fortsatt støtte og utvikle sivilsamfunnet i Hviterussland.

– Kunnskapen om omverdenen og hvordan den fungerer er forbløffende dårlig i Hviterussland og derfor er det viktig å fortsatt støtte opposisjonsgrupper og menneskerettighetsorganisasjoner i landet, sier Foss.

Eksiluniversitet støttes

De nordiske landene støtter blant annet gjennom Nordisk ministerråd det hviterussiske eksiluniversitet European Humanities University i Vilnius. Ifølge Per-Kristian Foss kunne også det internettbaserte informasjonsarbeidet mot unge utvikles.

– Man må huske at demokratiske valg ikke er entydig med demokratisk valgkamp – først når begge kriteriene oppfylles kan man snakke om frie valg, konkluderer Foss.

Sist oppdatert: 17.09.2013 10:16
: