Skriftlig innspill fra WWF Verdens Naturfond

Høring: Representantforslag om en mer bærekraftig og sirkulær tekstilindustri
Innspillsdato: 15.03.2022

Vi må halvere naturfotavtrykket - bærekraftige og sirkulære tekstiler tar oss i riktig retning!

WWF ønsker med dette å støtte Representantforslag om en mer bærekraftig og sirkulær tekstilindustri .

Vår økonomi er ikke bærekraftig. Menneskelig økonomisk aktivitet har ført oss til et punkt hvor vi nå har presset natur og klima langt over de tålegrensene som er forsvarlige. Resultatet er at vi står ovenfor en klimakrise som kan gi ødeleggende global oppvarming, og en naturkrise hvor tap av artsmangfold kan medføre uopprettelig skade på naturlige systemer og vårt livsgrunnlag.

De fem ofte siterte «driverne» bak tap av natur – at vi tar i bruk arealer til noe annet enn natur, overhøsting, fremmede arter, forurensing og klimaendringer – er ikke egentlig drivere, men konsekvenser av måten økonomien vår fungerer på. Siden 1970 har bruk av naturressurser vokst eksponentielt i takt med økonomisk vekst til tross for en økning i ressurseffektivitet[1]. Dette er bakgrunnen for dagens naturkrise, hvor vi i samme periode har mistet 70% av alle levende pattedyr. Utvinning og prosessering av naturressurser er hovedårsaken bak mer enn 90 % av tapet av biologisk mangfold[2].

 

Tradisjonell naturforvaltning er viktig, men vil ikke alene være nok for å ivareta naturmangfoldet. Dersom vi skal lykkes vil vi også være nødt til å endre måten økonomien fungerer og sikre en overgang fra dagens lineære bruk-og-kast system til et sirkulært system. Dette er del av FNs bærekraftsmål nr. 12 «ansvarlig forbruk og produksjon»[3], og er essensielt dersom vi skal lykkes i å sikre fortsatt høy levestandard og utvikling i verden. Norge er ett av de landene med høyest velstand og levestandard. Men vi har også et av verdens høyeste konsumnivåer og er i toppen på forbruk av naturressurser[4]. Dette gjør at vi presterer svært dårlig på bærekraftsmål 12.

 

For å lykkes med å løse natur- og klimakrisen vi er det behov for en ny retning – vi må halvere fotavtrykket fra dagens økonomiske aktivitet. Dette er kravet vi i WWF, og norske myndigheter, fremmer i forhandlingene av en ny global naturavtale..

Dette fotavtrykkmålet kan kun nås dersom vi klarer å legge om fra dagens lineære økonomi til en sirkulær økonomi, hvor vi bruker naturen innenfor de absolutte tålegrensene. Vi må derfor umiddelbart gå i gang med en fullskala sirkulærøkonomi som omfatter tiltak i hele økonomien – fra råvareuthenting, produksjon, handel, forbruk og avfall, både i og utenfor landets grenser.

Representantenes forslag for en mer bærekraftig og sirkulær tekstilindustri vil bidra til dette innenfor tekstilsektoren. Gjennom en produsentansvarsordning for tekstil vil man kunne bidra til å regulere det voksende forbruket, og til at en større andel av importerte og brukte tekstiler finner veien tilbake i produksjon eller avhendes på best mulig måte.

WWF støtter kravet om at det innføres og uformes et slikt produsentansvar for tekstiler. Tilsvarende ordning må komme for all plast, og det må snarest utredes ytterligere produsentansvarsordninger på flere kategorier av varer og ressurser, som eksempelvis byggematerialer og forbrukerelektronikk.

WWF støtter også kravet om sporbarhet til tekstiler og tekstilavfall – dette er svært viktig både for å opplyse kunder og myndigheter om at ansvaret utøves tilstrekkelig og at man ikke bryter krav til helse, miljø eller sikkerhet i verdikjeden. Krav til sporbarhet og redegjørelse for både miljømessige og etiske forhold i verdikjeden bør videre utformes som et generelt krav til norske bedrifter med stor utenlandsaktivitet og importvirksomhet.  

WWF støtter videre kravet om at norske myndigheter skal jobbe for bedre merking av miljømessig fotavtrykk til produkter, samt videreutvikling og styrking av eksisterende merkeordninger. Det er viktig at det arbeides aktivt for å identifisere produkter og innsatsfaktorer med særlig alvorlig fotavtrykk, som i eksemplene på palmeolje og soya, hvor man bør utforme egne merkeordninger, krav og ordninger.

WWF støtter også forslaget om at man gjennomgår regelverket for å sikre lettere salg og gjenbruk av usolgte tekstilvarer for å forhindre destruering. Dette bør i tillegg også strekkes til alle varekategorier hvor destruering av usolgte varer gjennomføres, som eksempelvis matvarer.

Til slutt vil vi gratulere forslaget og komme med en anmodning om at stortinget tar natur og klimakrisen på alvor, og starter arbeidet med å utforme en handlingsplan som følger opp nasjonal strategi for sirkulærøkonomi.

Vennlig hilsen,

Karoline Andaur

Generalsekretær, WWF Verden Naturfond

 [1] UN Stats: https://unstats.un.org/sdgs/report/2019/goal-12/ “there has been no decoupling of material footprint growth from either population growth or GDP growth”

[2] https://www.resourcepanel.org/reports/global-resources-outlook The extraction and processing of natural resources accounts for more than 90% of biodiversity loss and water stress, and half of our climate change impacts.

[3]UNEP. Indicator 12.2.1. Link: https://www.unep.org/explore-topics/sustainable-development-goals/why-do-sustainable-development-goals-matter/goal-12-1

[4]University of Leeds (2021). A good life for all within planetary boundaries – country trends – Norway. Link: https://goodlife.leeds.ac.uk/national-trends/country-trends/#NOR