Høringsinnspill fra Norsk Sykepleierforbund - Meld.St. 5 (2024-2025)
Høringsinnspill fra Norsk Sykepleierforbund, 18.12.24
Trygghet, fellesskap og verdighet - Forebyggings- og behandlingsreformen for rusfeltet Del I - en ny politikk for forebygging, skadereduksjon og behandling
Norsk Sykepleierforbund (NSF) mener Stortingsmelding nr 5 (2024-2025) viser en riktig retning for utvikling av forebyggende innsats, skadereduksjon- og behandling for mennesker med rusmiddelproblemer. Stortingsmeldingen er tydelig på at problematisk rusmiddelbruk skal sidestilles med øvrige helseutfordringer og lidelser, og dette er et viktig prinsipp som NSF støtter fullt ut. Regjeringen slår fast at alle mennesker har rett til verdige liv uten diskriminering og rett til nødvendig helsehjelp, uavhengig av rusmiddel og rusmiddelbruk.
Riktig retning
Stortingsmeldingen inneholder en rekke konkrete tiltak, som gir en god retning for utvikling av rusfeltet. Det er av stor betydning å få til endringer slik at mennesker med rusavhengighet sikres helsehjelp på lik linje med den øvrige befolkningen. Det vil bidra til å redusere stigma og diskriminering samt bidra til likeverdige og tilgjengelige tjenester. NSF mener gevinsten av å lykkes med en human og helhetlig ruspolitikk ikke bare er stor for individet, men for samfunnet som helhet.
NSF savner en tydelig innretning på hvordan tiltakene skal sikres finansiering.
Fravær av en helhetlig reform
NSF finner det derfor skuffende at del 2 av stortingsmeldingen lar vente på seg. Det er grunn til bekymring når regjering og justisminister mener politiet trenger flere verktøy i verktøykassa si. Det vil kunne medføre økt kontroll, ransaking og straffeforfølgelse av mennesker som befinner seg i utfordrende livssituasjoner, noe som kan virke mot reformens intensjoner. Og hvem skal få ansvar for å vurdere hvem som tilfredsstiller kriteriet «rusavhengig» og som dermed ikke skal straffes?
NSF stiller spørsmål ved om stortingsmeldingen representerer en reell reform eller kun en handlingsplan for tjenesteutvikling.
Forebyggende arbeid – riktig og viktig
NSF støtter regjeringen sitt insentiv om å bli flinkere til å forebygge og oppdage rusproblematikk tidlig, og også tilby rask og effektiv hjelp. NSF støtter regjeringens ønske om en kunnskapsbasert forbyggende innsats. Særlig viktig er det å bygge tillitsfulle relasjoner og sikre forpliktende oppfølging i møte med barn og unge i faresonen. Helsestasjon- og skolehelsetjenesten spiller en sentral rolle som universelle tjenester for barn og unge.
NSF understreker at jordmødre og helsesykepleiere er nøkkelpersonell i dette arbeidet, og deres kompetanse må styrkes og prioriteres innenfor rammen av et helhetlig og tverrfaglig tjenestetilbud.
Bedre og integrerte tjenester vil redde liv
Psykiske lidelser og rusproblemer innebærer tap av leveår, sykdom og redusert livskvalitet, både for den det gjelder, dens familie og pårørende. NSF mener en helhetlig styrking av tjenester innen psykisk helse og rus gjennom hele livsløpet er avgjørende. Dette inkluderer kunnskapsbasert og helhetlig forebygging, styrket og integrerte tjenester, skadereduserende tiltak, overdosearbeid og en helhetlig satsing på redusert gap i levealder.
NSF støtter også regjeringens vektlegging av å styrke kompetanse og kunnskap om rus og avhengighet i alle deler av helse- og omsorgstjenesten. Det trengs tettere faglig samarbeid mellom somatiske tjenester og psykisk helsevern. Særlig viktig er det i møte med mennesker som sliter med rus og/eller psykiske lidelser samtidig som de har behov for somatisk helsehjelp. I dag ser vi utslitte pårørende, som selv ofte blir pasienter på grunn av belastningen, og pasienter som gir opp underveis fordi helsetilbudet er for fragmentert.
Vi trenger et sammenhengende, koordinert og godt integrert tjenestetilbud hvor ansvar, rolle og funksjoner er tydeliggjort på alle nivå.
God finansiering, organisering og samhandling må sikres
Regjeringen legger til grunn at mål og tiltak i hovedsak finansieres gjennom kommunenes frie midler og gjennom Opptrappingsplan for psykisk helse. NSF har gjennom lang tid påpekt at kommunale helse- og omsorgstjenester er underfinansiert i forhold til oppgavene de er pålagt. Det er til hinder og stor bekymring for videre utvikling av nye tjenester og reformarbeid. Videre har vi denne høsten erfart at anbudsprosesser innen tverrfaglig spesialiserte tjenester (TSB) vektlegger økonomi framfor kvalitet. NSF mener det vil være viktig med en betydelig styrking av Opptrappingsmidlene, alternativt en egen finansering av forebyggings- og rusbehandlingsreformen, som sikrer og ivaretar regjeringens intensjoner for rusfeltet.
Sykepleiefaglig oppfølging i ett tverrfaglig rusfelt må tydeliggjøres og tas i bruk
God rusbehandling handler om tverrfaglige og brukerinvolverende tjenester på alle nivå. Et tett samarbeid mellom helse- og sosialfaglige tjenester og erfaringskompetanse er nøkkelen til å forlenge levetid, styrke mestring og øke livskvalitet. En forutsetning for å gjennomføre en rusreform vil være å sikre nok ressurser med riktig kompetanse. Spesialistgodkjente sykepleiere med mastergrad i psykisk helse, rus og avhengighet vil ha en sentral rolle i utvikling og drift av tilgjengelige tjenester av god kvalitet og pasientsikkerhet.
I møte med rusavhengige med alvorlig helsesvikt som har dramatisk kortere levetid enn normalbefolkningen er god sykepleiefaglig oppfølging avgjørende. Sykepleiernes kompetanse og handlekraft vil derfor være en nøkkel for å få til den omstillingen regjeringen og helseministeren ønsker. NSF forventer at det nedsettes ett bredt og representativt tverrfaglig utvalg som skal ivareta det varslede utredningsarbeidet knyttet til framtidens rusmiddel- og avhengighetsbehandling.
Vennlig hilsen
Lill Sverresdatter Larsen Bente Lüdemann
Forbundsleder Fagsjef