FOs innspill til Meld. St. 5 (2024-2025)
FO er fagforeningen for sosialarbeidere. Vi organiserer 37 000 barnevernspedagoger, sosionomer, vernepleiere og velferdsvitere. Rusfeltet er naturligvis et kjerneområde for våre medlemmer, som jobber i hele spekteret av forebyggende tjenester, behandling og rehabilitering.
Overordnet mener FO at retningen regjeringen foreslår i meldingen er positiv. Vi støtter den helhetlige forståelsen av rusmiddelbruk og -avhengighet som legges til grunn. For å forebygge, skaderedusere og behandle må vi tenke helhetlig, på tvers av sektorer og nivåer. Forebygging, både når det gjelder rus og andre områder, bør starte allerede ved svangerskap og fortsette gjennom hele livsløpet. Gode liv er det beste utgangspunktet for å forebygge rusproblemer, psykisk uhelse, kriminalitet, utenforskap og andre samfunnsutfordringer.
Til tross for dette blir sosialfaglige perspektiver underkommunisert i meldingen, spesielt på det som knyttes mot TSB. Der blir sosialfaglige perspektiver sett på noe som ligger rundt behandlingen, ikke som en del av den, og det er utfordrende med tanke på helhetlig, tverrfaglig tilnærming. Et ensidig fokus på helse får en slagside ved at «alt» blir definert som helse og dermed blir andre faglige perspektiver underordnet.
Fremme likebehandling og oppfylle retten til god helse og livskvalitet
Der viktig at rusmiddelbrukere skal ha samme rett til helsetjenester som andre, men det er avgjørende å bevare spesialiserte rusfaglige tilbud som kombinerer sosialfaglig, psykologisk og medisinsk behandling, og egenarten som tilbudet til personer med rusavhengighet krever.
Forsterket innsats mot overdoser
FO støtter at det legges opp til en ny handlingsplan mot overdoser. Vi mener at andre tiltak som for eksempel det å fjerne egenandelen på helsetjenester for rusavhengige er relevant, samt at det skal utvikles flere brukerrom. Disse trenger å bli styrket med mer sosialfaglig kompetanse enn det som er realiteten i dag.
Fremme kunnskapsbasert forebyggende innsats.
FO støtter at det skal legges opp til at forebyggende innsats skal være kunnskapsbasert. Og potensialet som skisseres i meldingen er godt. Dette skal være en forebyggingsreform som handler om å iverksette tiltak som gjør at barn og unge ikke begynner med rusmidler. FO vil påpeke at dette er ikke-lovpålagte oppgaver eller rettighetsbaserte tiltak. Resultatet er det vi nå ser ved at de fleste kommunene kutter forebyggende tiltak i forbindelse med smale budsjettrammer. FO savner konkrete forslag og tiltak som forplikter på dette området. Hvis ikke er vi redd at det som blir igjen er nettopp straffesporet og et økt handlingsrom for politiet.
Fremme bruker-, pasient og pårørendeperspektivet.
Pårørendemedvirkning er fint og viktig forutsatt at det er ønsket fra pasientens/brukerens og den pårørendes side. Slik det formuleres fremstår det utelukkende som et gode, og det er ikke alltid slik for pasienten og/eller den pårørende. Dette perspektivet er viktig å ivareta.
Videreutvikle behandlings- og oppfølgingstilbud
FO vil påpeke at utvalget for fremtidens rusbehandling som skal settes ned må inkludere sterk sosialfaglig representasjon.
Samarbeidet mellom kommune og spesialisthelsetjeneste må utdypes og ansvarsfordeles, da begge har sprengt kapasitet. Det trengs et langsiktig behandlingsløp med sømløse overganger mellom poliklinikk og døgnbehandling. Rusinstitusjoner bør ha lange nok pasientløp som tilpasses pasienten, og brukerstyrte senger bør være et satsningsområde.
Ettervern må vare lenger enn spesialisthelsetjenesten, med brukermedvirkning og sentrale selvhjelpsgrupper og frivillige organisasjoner. Koordinator for ettervern bør ligge til kommunen og bør gjerne bestå av sosialfaglig personell. I dag er det sosialfaglige perspektivet grunnleggende viktig for problemforståelsen og behandlingsintervensjoner i TSB. Det ser ut som dette perspektivet svekkes i denne meldingen.
FO mener anbudsordningen i rusfeltet fører til ustabile rammevilkår, som spesielt rammer ideelle aktører. Dette svekker kontinuiteten og kan redusere kvaliteten i tilbudet til pasientene. Reformen bør legge til rette for langsiktige og varige avtaler med ideelle aktører, slik det allerede er etablert i Bufdir. Dette vil gi større forutsigbarhet, både for tjenesteytere og brukere. Et bredt og variert behandlingstilbud må prioriteres.
Kunnskap og kompetanseutvikling
Ved en innføring av en offentlig spesialistgodkjenning for sykepleiere innen rus og psykisk helse er det avgjørende at tilsvarende godkjenningsordninger også etableres for barnevernspedagoger, sosionomer og vernepleiere. Videre etterlyser vi en forskriftetsfestet tverrfaglig master i rus og psykisk helse. En ensretting kun rettet mot sykepleiere vil på sikt føre til en betydelig medisinsk dreining av et felt som tradisjonelt har vært sosialfaglig. Dette vil resultere i et dårligere tilbud for brukere og pasienter. Feltet er helt avhengig av tverrfaglighet, og det er derfor viktig å legge like stor vekt på alle profesjonene som bidrar i dette biopsykososiale arbeidet.