NSFs faggruppe innen psykisk helse og rus (SPoR) - Høringssvar til Meld. St. 5 (2024–2025)
NSFs faggruppe innen psykisk helse og rus (SPoR) takker for muligheten til å komme med innspill. SPoR representerer sykepleiere og spesialsykepleiere innen fagfeltet psykisk helse, rus og avhengighet, som strekker seg fra barn og unge til voksne og eldre innen både spesialisthelsetjenesten og kommunehelsetjenesten. Sykepleiere og spesialsykepleiere er den største faggruppen i både psykisk helsevern, tverrfaglig spesialisert behandling og i kommunale psykisk helse- og rustjenester
Overordnede betraktninger
Meldingen representerer et viktig steg mot en mer helhetlig og verdig tilnærming og bedre helsehjelp til mennesker med rusmiddelproblematikk i Norge. Fokus på menneskerettigheter, skadereduksjon og en integrert helse- og velferdspolitikk er i tråd med sykepleiefaglige etiske prinsipper om respekt for individets verdighet og rett til likeverdige helsetjenester. Vi ønsker å understreke behovet for konkretisering av tiltak, spesielt med tanke på implementering og finansiering, for å sikre at de overordnede målene kan realiseres i praksis.
Styrker i meldingen
- Helhetlig tilnærming
- Vi verdsetter at regjeringen erkjenner sammenhengen mellom rusmiddelproblemer, sosial ulikhet og helseutfordringer. Å integrere forebygging, behandling og oppfølging i ordinære helsetjenester er et viktig prinsipp for å utjevne sosiale forskjeller og sosial ulikhet i helse. Dette samsvarer med sykepleiens pasientsentrerte tilnærming, som bidrar til å skape tillit og relasjon. Vi anerkjenner at likebehandling og retten til god helse og livskvalitet er beskrevet som et innsatsområde og hovedgrep, og at det skal etableres en handlingsplan mot stigmatisering.
- Skadereduksjon, overdoseforebygging og brukernær tilnærming
- SPoR imøteser en ikke tidsavgrenset handlingsplan for å forebygge overdoser, der blant annet skadereduksjonstiltak som brukerrom, utdeling av brukerutstyr og lavterskeltilbud adresserer de akutte behovene. Tiltakene er i tråd med sykepleierens rolle som tilrettelegger for trygghet og verdighet.
SPoR anerkjenner at regjeringen ser hvordan brukerrom utgjør et viktig skadereduserende tilbud der de finnes, og har satt i gang et arbeid med endringer i brukerromsloven og -forskriften med sikte på å gjøre det lettere for kommuner med behov å etablere slike ordninger.
SPoR støtter en beredskapstankegang også på rusfeltet, da det er grunn til bekymring for at høypotente rusmidler kan få en større andel av markedet, og tilgangen på heroin blir mindre, som aktualiserer behovet for tilgang til skadereduserende tiltak, løpende monitorering av rusmiddelsituasjonen, der også brukerrom vil kunne spille en avgjørende rolle, i tillegg ser vi behovet for rusmiddel analysetjenester for å sikre at den enkelte har bedre muligheter for å ta kunnskapsbaserte valg for seg, som igjen er overdoseforebyggende.
- Kompetanse og kunnskapsutvikling
- Meldingen legger vekt på behovet for økt kompetanse i helse- og omsorgstjenesten. Dette er avgjørende for å redusere stigma og sikre kvalitet i tjenestetilbudet.
SPoR anerkjenner at regjeringen legger til grunn et normaliseringsperspektiv der rusmiddellidelser prinsipielt skal betraktes og behandles på samme måte som andre lidelser for å bidra til mer likeverdige og tilgjengelige helsetjenester som møter behovene til personer med rusmiddelproblemer.
Utfordringer og forbedringsforslag
- Implementering og ressurser
- Reformens suksess avhenger av tilstrekkelige ressurser til helse- og omsorgstjenestene. Dette inkluderer bemanning, opplæring og tilgang til spesialiserte tilbud.
- Vi anbefaler at det utarbeides en konkret handlingsplan med tidsfrister og ansvarsfordeling.
- For å styrke gjennomføringsevnen foreslår vi en forpliktende oppfølgingsplan med tydelige ansvarsområder for både statlige og kommunale aktører, som evalueres årlig, hvor det sikres økonomiske midler til å gjennomføre tiltakene.
- Forebygging og tidlig innsats
- Meldingen omtaler behovet for tverrsektorielt forebyggende arbeid, men konkrete tiltak mangler. Tidlig forebygging og tidlig innsats har positive ringvirkninger i et samfunnsøkonomisk perspektiv, og sykepleiere spiller en viktig rolle i å identifisere risikofaktorer tidlig fordi de er til stede hele livsløpet gjennom helsetjenesten, og må derfor inkluderes aktivt i forebyggingsprogrammer.
- Vi anbefaler at regjeringen styrker tidlig innsats ved å gi helsepersonell, inkludert sykepleiere, verktøy og opplæring for å oppdage og adressere rusmiddelproblematikk på et tidlig stadium.
- Fokus på psykisk helse og somatisk helse
- Mange med rusmiddelproblemer har sammensatte behov som inkluderer psykiske lidelser, og somatiske helsetilstander. Det er derfor avgjørende å sikre likeverdig behandling av psykisk helse, rusmiddelproblematikk og somatisk helse. Vi foreslår at meldingen konkretiserer tiltak for bedre integrerte tjenester innen psykisk helse, rusbehandling og somatisk helse. Kompetanse om rus og psykisk helse må sikres i de somatiske helsetjenestene, såvel som somatisk kompetanse i psykisk helse- og rustjenester.
- Pasientperspektiv og medvirkning
- Brukermedvirkning er omtalt, men vi savner en mer eksplisitt plan for hvordan dette skal gjennomføres i praksis, samt en tydeliggjøring av støtte til og bruk av pårørendekompetanse. Vi anbefaler at arbeidet med nasjonale retningslinjer for å styrke brukernes og pårørendes rolle og reell påvirkning i utvikling og evaluering av tjenester, styrkes og sikres implementering.
Konkrete anbefalinger
- Tiltak for økt sykepleierkompetanse
- Opplæring i rusmiddelhåndtering og skadereduksjon i grunn- og masterutdanning for sykepleiere og andre helsearbeidere styrkes. Ny master i sykepleie innen psykisk helse, rus og avhengighet er det eneste forskriftfestede masterprogrammet med integrering av psykisk helse, rus og avhengighet i utdanningen, i tillegg er somatisk samsykelighet sterkt vektet. Vi mener det er på høy tid å iverksette spesialistgodkjenning for denne utdanningen som også er foreslått i reformen.
- Opprett flere stillinger for erfaringskonsulenter som kan samarbeide om brukerrettede tiltak.
- Styrket lavterskeltilbud
- Etablere og lovfeste lavterskel psykisk helse- og rustilbud i kommunene, med sykepleiere som en sentral del av teamene. Dette sikrer tilgjengelighet og kvalitet i tjenester til personer med rusmiddelproblemer.
- Prioriter psykisk helse i rusfeltet
- Sikre at alle tiltak inkluderer en helhetlig tilnærming til psykisk helse, og utarbeide spesifikke krav til integrert behandling. Meldingen bør inkludere krav til at alle helseforetak utvikler integrerte tjenester som kombinerer rusbehandling med psykisk og somatisk helsehjelp, med spesielt fokus på å redusere ventetider.
- Forpliktende samhandlingsmodeller
- Fragmentering mellom spesialisthelsetjenesten og kommunale tjenester er en vedvarende utfordring. Vi anbefaler sterkere tiltak for å styrke samhandlingen, inkludert digitale løsninger for informasjonsdeling og mer systematisk bruk av koordinerende enheter. FACT-team er gode eksempler på slik samhandling.
- Utvikle standardiserte modeller for samarbeid mellom kommuner og helseforetak, med tydelig ansvarsfordeling og insentiver for samarbeid.
Avsluttende bemerkninger
Vi anerkjenner regjeringens ambisjon om å skape trygghet, fellesskap og verdighet i rusmiddelfeltet. For å lykkes er det avgjørende at helsepersonell, inkludert sykepleiere, gis verktøyene og ressursene de trenger for å utføre sitt arbeid. Vi støtter hovedtrekkene i meldingen og ser frem til å bidra til implementeringen, Samtidig som vi er bekymret for underfinansiering av tjenestene, knallharde økonomiske prioriteringer og at ambisjonene med anti-stigma og styrkede menneskerettigheter kan bli slått i hjel når meldingens del 2 lanseres.
Oslo 16.12.24
Med vennlig hilsen
Espen Gade Rolland
Leder
NSFs Faggruppe innen psykisk helse og rus