Fagforbundets innspill til Meld.St. 5, Trygghet, fellesskap og verdighet

Fagforbundets innspill til Stortingsmelding 5, Trygghet, fellesskap og verdighet.
Fagforbundet gir honnør til regjeringen og dens søkelys på å bedre levekårene for alle rusavhengige. En reform som setter søkelys på sosial ulikhet, menneskerettigheter, samt å fjerne stigma. Overordnet sett er dette både innsatsområder og tiltak som Fagforbundet kan stille seg bak.
Kapittel 5 – Fremme kunnskapsbasert forbyggende innsats
Regjeringen beskriver godt viktigheten av et kunnskapsbasert forebyggende arbeid. Fagforbundet har en bred tilnærming til forbyggende arbeid i kommunene, og vi er glade for at også stortingsmeldingen omtaler helheten i de kommunale tjenestene. Særlig er dette relevant inn i det forebyggende arbeidet mot barn og unge. Regjeringen trekker frem skolen og laget rundt elevene som et særlig relevant område. Fagforbundet er enige i at skolen spiller en viktig rolle i det rusforebyggende arbeidet, samt å avdekke elever som har utfordringer med rus og i behov av hjelp. Alle arenaer, med organisert aktivitet, hvor barn og unge ferdes må anses for å være en del av et forebyggende arbeid. Fagforbundet vil trekke frem viktigheten av tilstrekkelig bemanning, hele og faste stillinger, samt kompetanse om rus, som viktige elementer å ha på plass for å lykkes med forebyggende innsats.
Kapittel 7 – Tjenestetilbud i kommunene
Fagforbundet støtter regjeringens søkelys på særlig sårbare grupper som barn unge. Fagforbundet ser positivt på regjeringens forslag om å styrke samarbeidet mellom barnevern og helseforetak og kommunal helse- og omsorgstjeneste. Fagforbundet opplever det som vanskelig å se at det forebyggende arbeidet i kommunene vil bli prioritert. Det er nødvendig at økonomien styrkes, både i kommunesektoren, samt innenfor spesialisthelsetjenesten for å kunne nå målene. Når kommunen pålegges et større ansvar og får tildelt flere oppgaver, blir kommuneøkonomien helt avgjørende for om tiltakene blir gode nok. Slik Fagforbundet kjenner kommune- og regionstrukturene, vet vi at dette vil variere fra kommune til kommune. Noen kommuner vil lett kunne rekruttere riktig kompetanse og de vil ha flere instanser å samarbeide med. Fagforbundet vet at en slik gjennomføring vil bli lettere i de større kommunene. Muligheter og valg av prioriteringer vil ligge til grunn, med tanke på kommuneøkonomien i sin helhet. For at regjeringens helhetlige perspektiv på ettervern, sosialt perspektiv, bolig, nettverk og aktiviteter skal gjennomføres på en god måte, må kommunene rustes for å ta imot det spekter av rusmiddelavhengige som er i behov av kommunens tjenester.
Kapittel 9 - Spesialisthelsetjenester
Reformen viser et ønske om å sikre rusavhengige verdig hjelp og oppfølging fra de instanser de mottar bistand fra. Det er nødvendig med en rusreform som bidrar til å sikre et godt behandlings- og oppfølgingstilbud. Likevel melder våre tillitsvalgte om at den økte satsingen på TSB-plasser uteblir, og at tilbudene heller bygges ned. Det vises her til Helse Sør-Øst, og Fagforbundet ser med bekymring på at Helse Midt skal i gang med anbudsprosess på TSB plasser i 2025, samtidig som de nå legger ned behandlingsplasser på grunn av økonomi. Regjeringen ønsker å videreutvikle handlingsrommet i anskaffelsesregelverket, for å prioritere ideelle tjenesteytere og sikre langsiktige avtaler som er basert på kvalitet, samtidig som anbudsrunden i Helse Sør-Øst vektet økonomi over kvalitet. Det oppleves som om det er lite samsvar mellom regjeringens satsing på en rusreform, parallelt med at gode institusjoner legges ned. Alle tilstander lar seg ikke behandle poliklinisk. Noen vil ha behov for langvarige behandlingsopphold. Da må det være plass til dem, slik at deres tilstand ikke forverres eller at de opplever å bli «svingdørs-pasienter».
Kapittel 10 – Personell, kompetanse og kunnskap
Fagforbundet støtter regjeringens forslag om å bidra til at personell har relevant, tilstrekkelig og oppdatert kompetanse om rusmiddelbruk og avhengighetsproblematikk. Det vil være et behov for en systematisk kompetanseutvikling, som omfatter alle ansatte. Det vil kunne bidra til at personalet blir tryggere i jobben sin, samt at rusavhengige vil møtes med kompetent personale. Den viktigste ressursen i helsetjenesten er fagfolkene våre. Helsepersonellkommisjonen peker på flere utfordringer som vil gjøre seg gjeldende i årene som kommer, og det er viktig at helsetjenesten er godt rustet til møte disse. Regjeringen peker på flere tiltak som allerede er igangsatt og som Fagforbundet støtter; herunder systematisk arbeid med oppgavedeling, tillitsreform, og et fagarbeiderløft. Vi er svært glade for at regjeringen er så tydelige på at det skal satses på fagarbeideren. Fagforbundet støtter regjeringens syn på erfaringskonsulenter, som en brobygger mellom fagfolk og brukere. Vi er også glade for at regjeringen satser på høyere yrkesfaglig utdanning gjennom fagskolene.