Høringsinnspill fra Grønt Landtransportprogram

Høring: Statsbudsjettet 2025 (kapitler fordelt til transport- og kommunikasjonskomiteen)
Innspillsdato:

Styrk innsatsen for utslippsfri tungtransport

Grønt Landtransportprogram (GLP) ønsker herved å gi følgende innspill til Transport- og Kommunikasjonskomiteens behandling av Samferdselsdepartementets budsjettforslag.

Om GLP

Grønt Landtransportprogram jobber med å kutte utslippene i landtransporten. Det inkluderer utslipp fra tunge kjøretøy som lastebiler, varebiler, busser og anleggsmaskiner.

Transportsektoren er Norges største utslippssektor og landtransporten står for 10 prosent av utslippene. Sammen med våre ca. 80 partnerbedrifter og 24 medlemsorganisasjoner fra transport- og energisektoren, jobber vi for at omstillingen skal bli både lønnsom og sømløs.

Døgnhvileplasser

Vi opplever at regjeringen for første gang prioriterer transportsektoren i budsjettet for 2025, når den har bevilget 1,2 mrd. til Enova for å forsterke innsatsen om nå målene om utskifting av tunge kjøretøy. Samtidig er det ikke bevilget midler til utbygging av flere døgnhvileplasser gjennom Statens vegvesen. Vi er avhengig av at det bygges ut flere av disse for at den nødvendige infrastrukturen kommer på plass. I NTP for 2025-2036 har regjeringen satt et mål om 80-90 døgnhvileplasser. I dag har vi rundt 60. Vi når ikke målet uten at utbygging av flere døgnhvileplasser prioriteres. Slik regjeringen nå har lagt frem sin satsing gjennom Enova, vil den først og fremst gagne kortreist transport. Uten flere døgnhvileplasser vil den lange transporten fortsette å være fossil. Det utgjør ca. 50 prosent av de totale utslippene.

 Utslippsfrie anleggsplasser

Vi mener også det er synd at regjeringen reduserer støtten til pilotprosjekter for utslippsfrie anleggsplasser. Hvis flere anleggsplasser blir utslippsfrie, vil flere investere i fossilfri infrastruktur. Slike pilotprosjekter er derfor viktige, og innsatsen burde vært betydelig styrket.

For å ytterligere få ned utslippene fra bygg- og anleggsbransjen, bør man ikke utelukke anleggsplasser med fossilfrie drivstoffer som biogass og biodiesel. Egne prosjekt for dette bør vurderes.

Bompengefritak for tunge biogasskjøretøy

Vi viser til Stortingets vedtak 757, 10. juni 2022 om obligatorisk innføring av bomfritak for tunge gasskjøretøy i hele landet. I det siste har vi merket en sterkere motstand mot innføringen av fritaket. De sviktende inntektene bomselskapene opplever som følge av rabatter til elektriske personbiler, bremser nå utslippskuttene for tunge kjøretøy. Ett eksempel er Bergen kommune.

Vi forstår at det i bompengepolitikken generelt, legges opp til at takstene fastsettes med bakgrunn i lokalpolitiske vedtak. Vi forstår også at man ikke ønsker å påføre eksisterende prosjekter økt økonomisk risiko. Samtidig ser vi at dette nå skaper en stor usikkerhet for den grønne omstillingen i transportbransjen. Det er veldig vanskelig å fatte lokale vedtak om fritak så lenge det ikke er en kompensasjonsordning for inntektene som faller bort.

På strekningene der det vedtatte bomfritaket ER innført, ser vi at biogass i økt grad erstatter diesel. Det bygges nye fyllestasjoner for biogass, og lastebileierne kjøper nye biogasskjøretøy. På den måten bidrar bransjen til å oppnå målene for utslippsreduksjoner i tungtransporten, som igjen er avgjørende for å oppnå Norges vedtatte klimamål.

Hydrogen

Regjeringen bør likebehandle el og hydrogen i arbeidet med å gjøre tungtransport utslippsfritt. De første hydrogenlastebilene kommer til Norge allerede til neste år. Enova bør derfor gis i oppgave å etablere et landsdekkende nettverk av hydrogenstasjoner på en måte som bidrar til å skalere opp bruken av hydrogenlastebiler.

Biogass

Økt etterspørsel etter biogass i Norge må følges opp av økt produksjon av biogass. Sammenliknet med våre naboland, er forutsetningene for biogassproduksjon i Norge for dårlige. Virkemiddelapparatet må justeres slik at det blir mulig å skalere opp produksjonen.

Våre innspill oppsummert:

  • Det settes av minst 200 mill til SVVs utbygging av døgnhvileplasser og oppfølging av tungbilpakken i NTP.
  • Bidraget til utslippsfrie anleggsplasser økes til 90 mill.
  • Det bør vurderes en kompensasjonsordning for bortfall av inntekter i bomringer der fritak for tunge biogasslastebiler blir innført.
  • Et landsdekkende nettverk av hydrogenstasjoner må til for å skalere opp bruken av hydrogenlastebiler.
  • Et virkemiddelapparat som muliggjør økt produksjon av biogass i Norge.

Vi ser frem til å fortsette samarbeidet med Stortinget og regjeringen om å kutte utslipp i Norges største utslippssektor.

Vi takker for muligheten til å delta i denne høringsprosessen.

Grønt Landtransportprogram (GLP)

Ingelin Noresjø, daglig leder