Høringsinnspill Nammo AS
Nammo anser forsvarsbudsjettet for 2025 som ambisiøst og i tråd med ny langtidsplan for forsvaret. Også i kommende budsjettår vil Nammo spille en viktig rolle for forsvaret av Norge og allierte. Nammo har siden krigsutbruddet aktivt økt kapasitet og produksjonsevne. Dette som en konsekvens av industriens erkjente rolle i å kunne levere operativ evne i en kritisk tid slik internasjonale relasjoner utvikler seg. Vi mener dette forsvarsbudsjettet støtter opp under ambisjonen om å videreutvikle nasjonal forsvarsindustri.
Industriell kapasitet og beredskap
Forsvarsbudsjettet legger opp til en styrking av Forsvaret, i tråd med ambisjonen – og vi leser det slik at forsvarsindustrien også vil ta del i denne styrkningen. En styrkning av Forsvaret må understøttes forsvarsindustrielt om det skal ha effekt. Den forsvarsindustrielle utfordringen er ikke over, og industrien vil trenge finansiell statlig støtte for å levere de varer og tjenester som Forsvaret vil være avhengige av for å ha operativ og operasjonell effekt. Det er helt nødvendig med en sterkere integrering av industriell kapasitet i forsvarsplanleggingen. Vi etterlyser enda tettere dialog med Forsvaret mht. hva Nammo skal planlegge for i Norge for beredskapshensyn og som del av totalforsvaret. Nammo kan være rådgivende, men beredskapsnivået må besluttes av staten og de folkevalgte. Særlig i de tilfeller hvor Nammo skal øke kapasitet er det viktig at dette gjøres i dialog med Forsvaret- og med beredskapshensyn hensyntatt.
Gjennom en forsvarsindustriell strategi har Norge kapasiteter som kan utvikles og skaleres i takt med behovene. Nammo som forsvarsindustriell kapasitet, kan med riktige virkemidler bidra til økt beredskap, totalforsvar, internasjonalt samarbeid og alliert integrasjon. Nammo er et av de beste eksemplene på godt nordisk forsvarssamarbeid, og representerer en komplementær nordisk forsvarsindustriell base i NATO. Dagens forsvarsindustrielle strategi vektlegger skaperkraft og innovasjon. Nå ser vi også at det nylig fremlagte «Veikart for økt produksjonskapasitet i forsvarsindustrien», poengterer produksjonskapasitet og volum. Dette er svært bra. Nammo vil poengtere viktigheten av fortsatt politisk enighet om gjennomføringen av dette initiativet over flere år. Satsninger og investeringer som nå iverksettes på bakgrunn av dette veikartet må gjennomføres fullt og helt – da er forutsigbarhet en absolutt nødvendighet.
Nansen-programmet (1700/post 79)
Nammo er meget positive til satsingen på økt produksjonskapasitet i Norge som er foreslått bevilget under Nansen-programmet. Dette er fremdeles helt nødvendig og vil fortsette i flere år fremover. Vi ser økt etterspørsel på nye produktområder og tror dette kun vil eskalere.
Nammo støtter også norske donasjoner, i den grad det er mulig å reetablere lagre i Norge med nasjonal produksjonskapasitet. Også initiativer som bidrar til økt produksjonskapasitet i Ukraina har en god effekt – både ved at de kan være med å ta av presset på donasjoner og donasjonsbehov når tiltakene får effekt. Dette vil på sikt muliggjøre evne til å også bygge nasjonale lager i høyere takt. Nammo har teknologi som særlig godt kan overføres til Ukraina som en del av donasjonsprogrammet. Overføring av lisens for produksjon av artillerigranaten NM28 er et godt eksempel.
Mellomstatlige initiativer (ASAP, EDIP, EDF mm)
Der hvor mellomstatlige organisasjoner benyttes som virkemiddel for oppnå norske politiske mål er det viktig at det jobbes aktivt for å posisjonere norsk industri. Nammo (og Norge) lyktes godt med ASAP og vi ser ikke at fokuset- og aktiviteten i EU vil avta i årene som kommer. Vi ser positivt på at satsningen på disse mellomstatlige initiativene fortsetter inn i 2025.
FOU
Det presenterte veikartet for industrien som nevnt ovenfor vektlegger særlig kapasitetsutfordringer og utnyttelse av norske industrikomparative fortrinn. Det er viktig at vi også har et like stort fokus på å utvikle nye fortrinn, som å bevare de vi har. Teknologiutviklingen går stadig raskere, særlig som en konsekvens av krigen i Ukraina. Det må forventes at vestlig materiell kommer fiendtlige nasjoner i hende og at teknologi vil kopieres. For å fortsatt ligge et eller to steg foran de vi vil kunne møte i en konflikt er vi avhengige av å utvikle ny teknologi stadig hyppigere, noe som krever økt ressursbruk. Derfor er det positivt å se at det på Kap 1700/post 73 legges opp til en økning i FOU-midler i budsjettet og at det signaliseres en videre økning.