Høringsinnspill fra Stiftelsen Miljøfyrtårn

Høring: Statsbudsjettet 2025 (kapitler fordelt til næringskomiteen)
Innspillsdato:

Budsjettinnspill fra Stiftelsen Miljøfyrtårn til Stortingets næringskomité

Takk for muligheten til å komme med innspill til budsjettet.

 

Nærings- og fiskeridepartementets budsjettproposisjon slår fast at departementets overordnede mål er «størst mulig samlet verdiskaping i norsk økonomi, noe som innebærer at all næringsvirksomhet må være sosial, miljømessig og økonomisk bærekraftig, og ikke gå utover jordens tåleevne.» Dette innspillet kommenterer hvordan virkemiddelapparatet kan legge til rette for at små og mellomstore bedrifter (SMBer) bidrar til den ønskede utviklingen.

 

Norsk næringsliv møter stadig høyere krav og forventninger til bærekraftige praksiser og dokumentasjon av disse. Europas grønne giv og miljøkrav i offentlige anskaffelser er to av driverne. Det er urovekkende at langt under halvparten av landets SMBer melder at de er forberedt på å tilpasse seg regelverk om rapportering av bærekraft, og at SMBer sakker akterut i omstillingen (Sparebank1s bærekraftsbarometer). Lønnsomhet oppgis som den største barrieren for grønn omstilling. Miljøfyrtårn frykter for de mindre bedriftenes fremtidige konkurranseevne dersom politikken ikke legger bedre til rette. Manglende omstillingsevne er ikke bare en risiko for den enkelte bedrift. I stor skala er det en trussel mot fremtidig velferd og arbeidsplasser. 

 

Vi har derfor følgende anbefalinger til budsjettmerknader fra Næringskomiteen:

 

1) Opprette en nasjonal støtteordning for små bedrifter og mikroforetak som implementerer tredjepartssertifisert miljøledelse. For 2025 foreslås å avsette 40 millioner kroner til ordningen. Ordningen kan opprettes under kap. 2421 Innovasjon Norge, post 50.

 

2) Som et ledd i den grønne dreiningen av det næringspolitiske virkemiddelapparatet, anmode regjeringen om å innføre miljøsertifisering av virksomheten som et minimumskrav for næringsdrivende som får offentlig tilskudd.  

 

3) Støtte Stiftelsen Miljøfyrtårn med 10 millioner kroner til videreutvikling av et forenklende digitalt verktøy for bærekraftsstyring og -rapportering for SMBer. Verktøyet skal være i tråd med EUs frivillige SMB-standard for bærekraftsrapportering når denne er vedtatt av Europakommisjonen.

 

Begrunnelse: Miljøstyring er en grunnplanke for grønn omstilling 

 

I juni innlemmet Stortinget direktiv om bærekraftsrapportering i norsk lov. Fra og med 2025 må de største selskapene blant annet rapportere hvilke bærekraftsområder som er vesentlige for bedriften og policy, mål og tiltak for forbedring innen disse områdene. 

 

Denne metodikken for styring av en bedrifts miljøarbeid har vært kjernen i Miljøfyrtårnsertifiseringen gjennom 21 år. Nå legger EU de samme prinsippene for miljø- og bærekraftsstyring til grunn for tidenes største omstilling av europeisk næringsliv. Rapportering om bærekraftsstyring har også en sentral plass i EUs forslag til frivillig standard for bærekraftsrapportering for SMBer som ikke er direkte underlagt regelverket. 

 

Metodikken virker. Enkelte private og kommunale aktører har innført støtteordning for miljøsertifisering av små bedrifter fordi de ser at det øker lokalt næringslivs konkurransekraft. Miljøfyrtårnsertifiserte virksomheter kan får gode forsikringsbetingelser fordi forsikringsselskapet observerer at sertifiserte bedrifter har færre skadeutbetalinger.   

 

Om Stiftelsen Miljøfyrtårn  

 

Miljøfyrtårn er Norges mest brukte standard for tredjepartssertifisert miljøledelse. De andre offentlig anerkjente standardene for sertifisert miljøledelse er ISO 14001 og EMAS, EUs egen standard. Disse er i hovedsak rettet inn mot større virksomheter. Miljøfyrtårn tilbyr også et digitalt verktøy for styring av og rapportering om bærekraft. Det gjør vi for å imøtekomme mindre bedrifters behov for en praktisk tilnærming til systematisk bærekraftsarbeid. Verktøyet foreslår vesentlige bærekraftsområder, mål og tiltak, og genererer en bærekraftsrapport som vil være i tråd med EUs frivillige SMB-standard for bærekraftsrapportering når denne ferdigstilles i 2025. Miljøfyrtårn er en ideell stiftelse, stiftet i 2003 av partene i arbeidslivet (LO, NHO, Virke, SMB Norge), KS og et antall kommuner og fylkeskommuner. 

  

Utdypende om hver av anbefalingene

 

1) En nasjonal støtteordning for de minste bedriftene som oppnår miljøsertifisering vil være en katalysator for fremtidig konkurranseevne. SMBer sakker akterut i den grønne omstillingen, og for de minste bedriftene (færre enn 50 årsverk ihht. regnskapslovens definisjon) kan en investering i miljøsertifisering på ca. 30 000 kroner være utfordrende når inntjeningen er langsiktig. Med et tilskudd på 15 000 kroner, vil 40 millioner kroner nå over 2600 små bedrifter. En støtteordning kan eventuelt ta form som skattefradrag.

 

2) Budsjettproposisjonen understreker at det næringsrettede virkemiddelapparatet skal fortsette dreiningen i grønn retning. Et minimumskrav om at støttemottakere skal være miljøsertifisert sikrer at de bidrar til å nå Nærings- og fiskeridepartementets overordnede mål som referert over, det ruster støttemottakere til å møte økte forventninger til bærekraft, og ikke minst er standardiserte minimumskrav forutsigbart og forenklende for næringslivet.

 

3) SMBer etterspør forenklende, praktiske verktøy for grønn omstilling av bedriften, tilpasset deres størrelse, ressurser og kompetansenivå. Miljøfyrtårn drifter nærmest utelukkende basert på lisensinntekter og får ingen offentlig støtte. Med ekstern støtte kunne Stiftelsen Miljøfyrtårn gi eksisterende verktøy et kraftig løft og mer effektivt bistå SMBer med den store omstillingen de må gjennom.