Norsk Industri Hørings innspill til Statsbudsjettet 2025
Stortingets arbeids- og sosialkomite
Statsbudsjettet for 2025
I Komiteens arbeid ønsker vi at det legges vekt på følgende momenter:
- Innleie – pkt. 6.2.1 Kapittel 634
Det pågår som kjent flere saker i rettssystemet og for EFTA overvåkningsorgan ESA knyttet til innstramningene i innleieregelverket. Reglene for innleie er krevende å forholde seg til for industrien og det er viktig at det ikke gjøres ytterligere innstramminger i dette regelverket.
Norsk Industri viser i den forbindelse spesielt til følgende:
Endringer i innleieregleverket som trådte i kraft 1. april 2023 har bidratt til å synliggjøre problemstilling knyttet til hvorvidt enkeltpersonforetak og aksjeselskap, hvor eieren er eneste ansatt, kan anses som bemanningsforetak som det kan leies inn fra etter reglene fra Arbeidsmiljøloven. Vi er i dialog med departementet. De forslagene til løsning som er fremlagt er ikke særlig hensiktsmessig for industrien. For industrien er det ønskelig med et permanent unntak fra godkjenningsordningen for rådgivning og konsulentbransjen, slik at innleie fra “AS meg selv” blir en lovlig konstruksjon. Departementets løsningsforslag i saken synes i hovedsak å gjelde for faggruppen IT konsulenter. For industrien er det imidlertid behov for et bredt spekter av disipliner som for eks, ingeniører og spesialkompetanse innen områdene innkjøp, kontrakt, kost, IT, cybersecurity, subsea og elektro/automasjon.
- Mangel på kvalifisert arbeidskraft pkt. 6.2.1 Kapittel 634
Industrien opplever fortsatt mangel på kvalifisert arbeidskraft. Statistikk fra SSB viser at en historisk høy andel av industriledere peker på at mangel på kvalifisert arbeidskraft bidrar til å begrense produksjonen i 2. kvartal 2024. Dette underbygger utfordringene knyttet til tilgang på kvalifisert arbeidskraft.
Under forutsetning av tilstrekkelig statlig medfinansiering og reformert tilbudsstruktur ble Fellesforbundet og Norsk Industri enige i Frontfagsoppgjøret 2024 om å følge opp med en kompetansereform for Frontfaget (industrioverenskomsten).
Vi har i etterkant av Frontfagsoppgjøret vært rundt på en rekke industribedrifter og opplever at enigheten i frontfaget er godt forankret i bedriftens behov på industrisiden, også hos de tillitsvalgte. Enigheten i frontfaget hadde støtte i brev fra regjeringen til riksmegler, men vi ser ikke at dette er fulgt opp med bevilgning til en kompetansepilot i industrien i forslaget til Statsbudsjett for 2025.
Norsk Industri er fornøyd med at antall nye studieplasser i teknisk fagskole øker fra 500 i Statsbudsjettet 2024 til 1000 i Statsbudsjettet 2025. Disse plassene skal bl.a. prioriteres innen tekniske fag. Samtidig står det: "Som ei oppfølging av frontfagsoppgjeret i 2024, foreslår regjeringa at 100 av dei nye studieplassane skal gå til utdanningstilbod innanfor industri- og byggrelaterte fag gjennom ordninga Industrifagskulen". Dette tilsvarer 8,9 millioner kroner. For å få på plass til en etter- og videreutdanningsreform forventer Norsk Industri en ytterligere finansiering gjennom andre type ordninger, ref. Riksmeklerens møtebok fra Frontfaget.
- Sykefravær – pkt. 6.3.1 Kapittel 601
Industrien trenger tilgang til arbeidskraft samt at viktig kompetanse er tilgjengelig til riktig tid. Dette er blitt enda viktigere på grunn av innstrammingene i innleieregelverket.
Norsk Industri mener at ordningen for et inkluderende arbeidsliv som omtalt i 6.3 har bidratt til å holde sykefraværet nede i industrien og at flere har holdt seg i arbeidsmarkedet.
I henhold til statistikk fra SSB har sykefraværet for industri og bergverk steget fra 5,3% fra 2. kvartal 2023 til 5,6 % i 2. kvartal 2024. Gjennomsnittlig sykefravær i Norsk Industris rapporterende medlemsbedrifter var på 5,0%, dette er en oppgang på 0,2% fra andre kvartal 2023. For olje- og gassleverandørene har sykefraværet gått opp fra 4,1% til 4,5%, dette er en oppgang på 0,4%.
Statistikken viser et tydelig behov for ytterligere tiltak som reduserer sykefraværet i industrien. Partssamarbeid gjennom bransjeprogrammene er et helt nødvendig virkemiddel som det er lagt opp til i budsjettet. Vi har svært gode erfaringer fra bransjeprogrammet for Leverandørindustrien olje og gass som fortsatt er lav relativt til gjennomsnittlig sykefravær i Norge.