Høringsinnspill fra Samskipnadsrådet

Høring: Statsbudsjettet 2025 (kapitler fordelt til helse- og omsorgskomiteen)
Innspillsdato:

Samskipnadsrådets innspill til Helse- og omsorgskomiteen - Statsbudsjett 2025

Samskipnadsrådet takker for muligheten til å uttale oss i Helse- og omsorgskomiteens høring om Statsbudsjett for 2025. Studenthelse er et særlig relevant tema for oss. 1 av 3 studenter opplever alvorlige psykiske plager, ifølge Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHoT) fra 2022. SSBs analyse av livskvalitetsundersøkelsene fra 2022 og 2023 (Flere psykiske plager blant studenter*) viser at studenter har større sannsynlighet for å oppleve psykiske plager enn unge voksne i arbeid. Samskipnadsrådet ber derfor om en økt satsing på studenters psykiske helse:  

Kapittel 714 Folkehelse, post 79 Andre tilskudd (HoD) 

  • Bevilgningen til prosjektmidler gjennom tilskuddsordningen «Studenter – psykisk helse og rusmiddelbruk» økes til 50 millioner kroner.  

Økt satsing på studenthelse 

I 2023, ble tilskuddsordningen for psykisk helse og rus i budsjettet til helse- og omsorgsdepartementet halvert, sammenlignet med 2022. I både statsbudsjett for 2024 og 2025 er halveringen fra 2023 opprettholdt. I 2025 er det foreslått 19,6 millioner til tilskuddsordningen «studenter – psykisk helse og rusmiddelbruk». Det er også foreslått et enkeltstående tilskudd på 3 millioner kroner til administrering av SHoT-undersøkelsen. I forslaget til statsbudsjett for 2025 er det ikke gitt tilsagn om flerårig tilskudd, slik som tidligere, men kun for det neste året. Samskipnadsrådet er bekymret for fremtiden til tilskuddsordningen.  

Regjeringen har påpekt både gjennom opptrappingsplan for psykisk helse, i Folkehelsemeldingen, under pandemien og i statsbudsjett for i år hvor viktig denne tilskuddsordningen er med. Tilskuddsordningen er spesielt betydningsfull for utviklingen av helsetilbudet til studentene. Ordningen legger til rette for pilotprosjekter og samarbeid på tvers av samskipnadene og midler til ANSA, og er derfor en viktig del av finansieringen og utvikling av tilbud til studenter.   

Ordningen muliggjør pilotprosjekter og samarbeid mellom samskipnader, og den gir støtte til ANSA. Dette er avgjørende for utvikling og finansiering av studentenes helsetilbud. Eksempler på prosjekter støttet av midlene inkluderer ansettelse av psykologspesialister og helsekoordinatorer, prosjekter som «Studenter spør», «IME – In My Experience», «Lykkepromille», kurs til studentene, samt samarbeid med Mental Helse om studenttelefonen. 

Forebygging er en avgjørende faktor i arbeidet med psykisk helse, både på individ- og samfunnsnivå. Ved å prioritere tidlig innsats og støtte til studentene, kan vi redusere alvorlige psykiske plager før de utvikler seg til kroniske lidelser. Dette har ikke bare positive konsekvenser for den enkelte students livskvalitet, men også for samfunnet som helhet. En god psykisk helse hos studentene legger grunnlaget for deres evne til å fullføre studiene, delta i arbeidslivet og bidra aktivt til fellesskapet. Gjennom disse midlene har samskipnadene vist seg å være fremoverlente og innovative i det forebyggende arbeidet, og tilskuddsordningen har vært en nøkkel til å utvikle nye løsninger.  

Samskipnadsrådet ber derfor om at prosjektmidlene økes til 50 millioner kroner.  

*https://www.ssb.no/utdanning/hoyere-utdanning/artikler/psykiske-plager-blant-studenter