Meld. St. 21 Helhetlige forvaltningsplaner for de norske havområdene

Sjømat Norge har sammen med NHO vurdert Helhetlige forvaltningsplaner for de norske havområdene. Vi viser til NHOs skriftlige innspill til komiteen og slutter oss til innspillet.

Vennlig hilsen
Sjømat Norge

 

Høring - Meld. St. 21 (2023-2024) Helhetlige forvaltningsplaner for de norske havområdene – Barentshavet og havområdene utenfor Lofoten, Norskehavet, og Nordsjøen og Skagerrak – NHOs innspill


Vi viser til høring i Stortingets energi- og miljøkomite om Meld. St. 21 (2023-2024) Helhetlige forvaltningsplaner for de norske havområdene – Barentshavet og havområdene utenfor Lofoten, Norskehavet, og Nordsjøen og Skagerrak. I det følgende gi våre skriftlige innspill til stortingsmeldingen.


NHO er positive til en helhetlig forvaltningsplan fordi vi mener dette kan gi et viktig grunnlag for en mer bærekraftig utvikling. Vi er fornøyde med at planen skal baseres på et kunnskapsbasert forvaltningsregime, med mål om dynamisk bevaring og ikke statisk vern, samt at næringslivet tas aktivt med på råd.
Norges havområder er rike på naturressurser og vi har en lang tradisjon for å forvalte disse ressursene i et langsiktig perspektiv til det beste for samfunnet. Svært mye av vår nåværende og fremtidige verdiskaping er knyttet til havnæringer som havbruk, fisk, petroleum, havvind, maritim og mineraler. Det forutsetter at vi videreutvikler bærekraftig verdiskaping i havrommet basert på våre naturgitte fortrinn og kompetanse. Både regjeringens og næringslivets veikart viser at havnæringene vil kunne gi sentrale bidrag til å løse verdens natur- og klimautfordringer.


Et stadig høyere aktivitetsnivå i norske havområder krever økt tilgang til havområder. Natur, klima- og miljøhensyn i kombinasjon med økt aktivitet forsterker behovet for et godt og velfungerende forvaltningsregime. NHO støtter derfor forvaltningsplanenes formål om å «legge til rette for verdiskapning gjennom bærekraftig bruk av havområdenes ressurser og økosystemtjenester og samtidig opprettholder økosystemenes struktur, virkemåte, produktivitet og naturmangfold».


Et bredere aktørbilde forsterker behovet for felles omforente rammer og spilleregler slik at næringene i størst mulig grad kan likebehandles og sameksistere. NHO mener i utgangspunktet at forvaltningsplanen er et godt overordnet politisk styrkningsverktøy for både aktivitet, sameksistens og bærekraft i norske havområder. Det er viktig at nye områder i forvaltningsplanen ikke medfører usikkerhet og utilgjengelig areal for bærekraftig ressursutnyttelse.


NHO er fornøyd med at forvaltningsmeldingen bygger på havpanelets tilnærming til bærekraftig forvaltning, og mener SVO gir et godt rammeverk for en kunnskapsbasert forvaltning av havområdene. På samme tid ser vi et behov for en mer presis avgrensning av den faktiske sårbarheten som både vil variere i perioder og delområder innenfor den geografiske grensen til SVO'ene.


Vi har i innspillet til det faglige grunnlaget også vært opptatt av at det fastsettes omforente spilleregler og likebehandling av de ulike havnæringene/næringsaktivitetene. Vi er i den forbindelse fornøyd med at forvaltningsplanplanen slår fast at det ikke skal være noe hinder for næringsaktivitet i SVO-områdene, men at det skal utvises særskilt aktsomhet her. Det er viktig at denne definisjonen respekteres, og at den blir fulgt opp av underliggende etater og videre politiske prosesser rundt næringsplaner for norske havområder og det øvrige arbeidet med opprettelse av marine verneområder. For å møte målet i naturavtalen om 30 pst bevaring er det fullt mulig å kombinere det med utvikling av næringsaktiviteter som gjennom forsvarlig og kunnskapsbasert forvaltning sørger for bevaring av havområdene.


NHO er opptatt av næringslivet involveres i arbeidet med forvaltningsplanen, men har opplevd at involveringen har blitt svakere enn tidligere. Vi er derfor fornøyde med at regjeringen nå ber Faglig forum om å utarbeide en konkret plan for videre involvering av berørte interessegrupper i arbeidet med det faglige grunnlaget. En større involvering av havnæringene i forarbeidet til neste forvaltningsplanmelding kan bidra til å stryke kvaliteten på det faglige grunnlaget og sikre bærekraftig forvaltning i havområdene.


Økosystemene er dynamiske, slik må forvaltningen også være. For eksempel vil det å ta i bruk ny teknologi kunne sikre mer og utvidet bærekraftig bruk. Ved å ta i bruk teknologi som sensorovervåkning i sanntid og data, kan vi fortløpende justere våre aktiviteter på en langt mer dynamisk og fleksibel måte enn i dag. Vi etterlyser en tydeligere plan for hvordan teknologi, KI og datadeling vil tas i bruk for å styrke kunnskapen og forvaltningspraksisen i meldingen.


NHO er fornøyd med at meldingen vurderer tiltak utover etableringen av marine verneområder som viktige for beskyttelse og bevaring av økosystemet. En langsiktig og strategisk forvaltning, som tar hensyn til den totale påvirkningen av aktiviteter i et område er etter vår oppfatning et hovedgrep for å oppnå positive effekter for natur.


Med vennlig hilsen
Per Øyvind Langeland
Avdelingsdirektør
Næringspolitisk avdeling
Næringslivets Hovedorganisasjon