Høringsinnspill fra Norsk Brann- og Redningsforum

Høring: Et forbedret pensjonssystem med en styrket sosial profil
Innspillsdato: 15.01.2024

Et forbedret pensjonssystem

Komitéhøring
Innledning
Norsk Brann- og Redningsforum (NBRF) er en landsdekkende interesseorganisasjon for brann- og redningspersonell. Vi har medlemmer innen beredskap, forebyggende, feiere og 110-sentraler.

Vi har følgende innspill til Meld. St. 6 2023-2024 – «Et forbedret pensjonssystem med en styrket sosial profil».

Høringsinnspill
Et enklere pensjonssystem
Generelt så vil vi anbefale et pensjonssystem som er enklere enn i dag. Dagens system oppleves uoversiktlig og komplisert og mange av våre medlemmer synes det er vanskelig å vite hvilke pensjonsrettigheter de har. I de siste årene har de som har gått av med særalderspensjon ikke fått vite hvilken utbetaling de har krav på ved fylte 67 år siden regelverket har vært mangelfullt. 
Pensjonssystemet må være utformet så man unngår uheldige overraskelser sent i livet med liten eller ingen mulighet til å påvirke sin egen pensjon.

Dette er viktig for å opprettholde tilliten til og dermed oppslutningen om pensjonssystemet.

Vårt høringsinnspill omhandler hovedsakelig tidligpensjon/særaldersgrenser siden dette angår de fleste av våre medlemmer.

Særaldersgrenser basert på samfunnssikkerhet
Stortingsmeldingen omtaler stort sett stillingene med særaldersgrenser i forhold til belastning over tid, helserelatert fravær osv.

Det er viktig å ha med seg at særaldersgrenser i dag er hjemlet pga enten.

«fysisk eller psykisk belastning (…) slik at de normalt ikke makter å skjøtte arbeidet»
eller..
«krav til fysiske eller psykiske egenskaper, som normalt blir sterkere svekket før fylte 70 år enn det en forsvarlig utføring av tjenesten tilsier». *Lov om aldersgrenser.

I beredskapsyrker som brannyrket er særaldersgrensene hjemlet i det siste. Bakgrunnen for aldersgrensen er altså å sikre samfunnet og at beredskapsevnen ikke er svekket av ansatte som på grunn av alder i seg selv Ikke kan gjøre jobben.

Denne bakgrunnen for særaldersgrenser er ikke omtalt i meldingen så vidt vi kan se, men det er viktig at komiteen er klar over dette og kan ta hensyn til dette i tilrådningen til Stortinget.

Logisk brist i lovverket
Den lovfestede plikten til å fratre ved oppnådd særaldersgrense ble fjernet i 2021 og det er nå opp til den enkelte ansatte å selv velge om man skal gå av med pensjon når man har nådd pensjonsalder. Uavhengig av om man er skikket til å utføre tjenesten forsvarlig eller ikke.

Dette mener vi er en uholdbar situasjon for både kolleger, samfunnet og den enkelte.

Molander-utvalget ’23 skriver dette om pliktig fratreden i sin rapport:

«Den siste lovreformen innebærer at lovverket nå på den ene siden fortsatt uttrykker at forhold ved yrkene, dvs. individuelle eller samfunnshensyn, begrunner at man må ha en lavere pensjonsalder enn i andre yrker, mens lovverket på den annen side samtidig gir den enkelte selv valget mellom å gå av ved denne alderen eller å fortsette. Det er således ikke konsistens i lovverket og logikken på dette punktet har blitt enda svakere. Arbeidsgruppen finner det derfor betimelig at dersom systemet med særaldersgrenser skal opprettholdes, bør denne inkonsistensen i lovverket rettes opp slik at ordningen igjen innebærer pliktig avgang ved nådd aldersgrense».

Den siste lovendringen i 2021 møtte stor motstand hos stort sett samtlige høringsinstanser og flere politiske parti. Arbeiderpartiet lovte en gjeninnføring av pliktig avgang senere samme år.

Etter vår vurdering er det fortsatt et behov for å sette lavere aldersgrenser av hensyn til samfunnssikkerhet innenfor brannyrket. Dette for å sikre fysiske og psykiske egenskaper som normalt svekkes med alderen.

For å hindre videreføring av et inkonsistent lovverk må derfor pliktig avgang gjeninnføres.

Aldersgrensene bør settes som følge av faglige vurderinger.

Faglig vurdering av brann/beredskapsevne
Særaldersgrenser i brannyrket har lang historie, og har i våre øyne fungert godt, og helt etter hensikten. Hverken Pensjonsutvalget eller Molander-rapporten har gått inn i særaldersgrensenes betydning for beredskapsevnen.

Pensjonsutvalget:

«Utvalget viser til at det i avtalen om tjenestepensjon for ansatte i offentlig sektor fra 3. mars 2018, går fram at det skal være prosesser både om pensjonsreglene for personer med særaldersgrense og om aldersgrensene. Utvalget har derfor ikke vurdert spørsmålene knyttet til langsiktige pensjonsregler for personer med særaldersgrenser, eller hvilke aldersgrenser som skal gjelde i framtiden.»

Molander-rapporten:

«Det er krevende å vurdere hensynet til beredskap og operativ evne på detaljnivå og en slik vurdering befinner seg utenfor denne gruppens kompetanse. (…) En detaljert vurdering av hva som kreves for å opprettholde tilstrekkelig nivå bør gjøres av personer med fagkompetanse innen beredskap og operativ evne.»

Tilsvarende formuleringer finner man også i FAFO-rapport 2008:16, “Slitne kvinner og farlige menn”.

Våre aldersgrenser er som nevnt for å sikre at samfunnet får den hjelpen de forventer og at de som er satt til å gjøre jobben har fysikk og kognitive egenskaper som kreves for å utføre den. Aldersgrenser må bli satt basert på et faglig grunnlag slik at man normalt kan utføre jobben helt til oppnådd pensjonsalder.
Det faglige grunnlaget må ta utgangspunkt i den faktiske jobben som skal utføres – brannyrket – og ikke en generell vurdering for beredskapsyrker. Og, det som må vurderes er i hvilken grad eldre arbeidstakere er i stand til å gjøre den jobben man skal gjøre i de skarpe innsatsene.

Flere utvalg og arbeidsgrupper konkluderer altså med at de ikke har nok bakgrunn til å gå inn i en slik problemstilling og NBRF mener at dette burde vært bedre vurdert før plikten til å fratre ble fjernet. Pliktig fratreden må derfor gjeninnføres og vurderinger gjøres på en faglig god måte før eventuelle nye endringer i særaldersgrensene gjennomføres.

Videre utredninger for sliterne
I meldingen vises det til et behov for ordninger for de som ikke kan utsette avgangen fra arbeidslivet. Dette behovet svares ut med å nedsette et utvalg som skal vurdere og komme med forslag til ulike løsninger for sliterne.
Vi støtter en videre utredning av tidligpensjonsordninger for sliterne. Vår oppfatning er derimot at de som omtales som slitere er de som på grunn av belastende arbeid over tid har en lavere aldersgrense enn øvrige yrker.

Vi blir derfor usikre på om videre utredninger inkluderer de som av samfunnssikkerhetsmessige årsaker har særaldersgrenser er inkludert i dette arbeidet eller om det i hovedsak er snakk om uføre og de med særaldersgrenser på grunn av belastning.

En tilrådning fra komiteen bør si noe om disse yrkene også.

Oppsummering
Pensjonssystemet må være oversiktlig og enkelt å forstå for å sikre tillit og oppslutning til systemet.

Yrker som har særaldersgrense grunnet samfunnssikkerhet bør omtales i tilrådningen. Vi anbefaler en videreføring av lavere aldersgrenser basert på faglige vurderinger for brannpersonell.

Pliktig avgang gjeninnføres snarlig for å igjen sikre logisk sammenheng i lovverket. Dette må skje før videre utredninger.

Avslutning
Vi håper våre innspill er til hjelp i arbeidet med stortingsmeldingen og svarer selvsagt ut eventuelle spørsmål eller behov for utfyllende informasjon om innspill og anbefalinger.

 

Kontaktinfo:

Norsk Brann- og Redningsforum
post@nbrf.no

 

Ketil Sivertsen
Leder

Tlf. 97636690

ketil.sivertsen@fagforbundet.no
Terje Strømmen
Sekretær

Tlf. 95988132

terje.strommen@namsos.kommune.no