Høringsinnspill fra Akademiet for yngre forskere

Høring: Lov om universiteter og høyskoler (universitets- og høyskoleloven)
Innspillsdato:

Innspill fra Akademiet for yngre forskere - Stortingshøring om forslag til UH-lov

Vi vil takke for at utdannings- og forskningskomiteen tar forslag til ny Universitets- og høgskolelov opp på høring. Her er Akademiet for yngre forskere (AYF) sine innspill. Vi viser også til innspill gitt tidligere i prosessen[i]. AYF mener det er positivt at lovforslaget vektlegger og ønsker å styrke den akademiske friheten og akademiske ytringsfriheten. Likevel er det flere av lovforslagene som vi mener fører til en økt politisk styring av akademia, dette mener vi igjen vil utfordre disse frihetene.   

Nedenfor viser vi til de bestemte punktene i proposisjonen vi ønsker å kommentere:  

Punkt 3.2.1 Midlertidige ansettelser

AYF støtter overordnet opp om lovforslagets mål om å stramme inn regelverket for bruk av midlertidige stillinger og at hovedregelen skal være faste ansettelser. Midlertidighet er en stor utfordring i akademia og spesielt for unge forskere. Likevel mener vi at flere av forslagene kan ha utilsiktede konsekvenser som heller vil motarbeide enn å sikre det overordnede målet om å redusere midlertidigheten. AYF mener gjeldende regelverk for åremål, og da spesielt når det gjelder i posisjoner av ledende karakter, fungerer godt. AYF er skeptiske til lovforslaget om å begrense åremål for kunstneriske stillinger til kun én periode. Samtidig er vi positive til at forslaget om at postdoktorstillingen skal ha en varighet på tre til fire år.

Vi opplever det som uklart hvordan lovforslaget ivaretar stillingstyper som «fast stilling med ekstern finansiering” også kalt «fast midlertidig stilling». Flere forskere i norsk UH-sektor, heriblant mange yngre, er ansatt i disse stillingskategoriene. Til forskjell fra en "fast ansettelse" varer bare «faste midlertidige» så lenge den ansatte lykkes med å skaffe ekstern finansiering til egen lønn, med konstant risiko for oppsigelse selv etter mange års ansettelse. Her trengs det et tydeligere lovverk som sikrer denne gruppens rettigheter.

Les mer i vårt høringsinnspill til KD fra okt. 2022[ii].

Punkt 3.2.2 Norsk fagspråk

AYF forstår intensjonen om å både styrke og sikre norsk som fagspråk. AYF mener at gjeldende regelverk og spesielt at prinsippet om parallellspråklighet fortsatt må være bærebjelken. Det er andre drivkrefter enn lovverket som har sørget for at det har blitt en økning i engelsk i forskning og undervisning.

Vi viser her også til forslag til handlingsplan for norsk fagspråk som foreslår å innføre språkkrav på B2-nivå for fast ansatte med undervisningsoppgaver (s. 12 i språkplanen) og krav om norskopplæring tilsvarende 15 studiepoeng, ikke er forenelig med et internasjonalt orientert akademia. AYF foreslår heller her andre tiltak for å bedre språkkunnskapene til internasjonale forskere. Disse kan leses i vårt språkpolitiske notat[iii].

Punkt 6.2. Akademisk frihet

AYF foreslo i sitt høringssvar til Kierulf-utvalget å opprette et ombud for akademisk ytringsfrihet. Ombudet kan være på nasjonalt nivå, eller opprettes ved institusjonene. I tillegg foreslår vi grundig opplæring av alle ledere ved forskningsinstitusjoner i akademisk ytringsfrihet, inkludert hvilken trygghet prinsippet gir akademisk ansatte. Videre bør institusjonene opprette et operativt apparat som igangsettes med en gang noen forskere opplever trusler og/eller innskrenkninger.

Punkt 6.6 Egenbetaling for borgere fra land utenfor EØS og Sveits

AYF ser med stor skuffelse at innføringen av studieavgift for internasjonale studenter utenfor EØS og Sveits nå også foreslås lovfestet i UH-loven. AYF leverte i desember 2022[iv] et kritisk høringsinnspill til både studieavgiften og prosessen rundt innføringen av denne. Dette kan leses her. Som vi advarte mot, har innføringen av studieavgift høsten 2023 ført til en drastisk nedgang i internasjonale studenter i aktuelle grupper. I følge Khrono[v] er dette på nær 80%, og på enkelte studiesteder har de mistet alle studentene.

Dette har igjen ført til en svekkelse i studie- og fagmiljøene, og vi mener det også vil ramme fremtidige forskningsmiljøer og ha uheldige ringvirkninger for norske forskningsmiljøer. AYF mener at masterstudenter er våre yngste forskere og bidrar med arbeid som beriker det norske forskermiljøet. En betydelig andel av masterstudentene fortsetter ofte på doktorgrad ved instituttene hvor de tok mastergraden, og blir på sikt etablerte forskere. Enhver innvirkning på rekrutteringen av internasjonale masterstudenter vil svekke det verdifulle vitenskaps- og kompetansemangfoldet som et godt forskningsmiljø krever. 

Punkt 8.2.4.2 Nedleggelse av studiesteder

AYF er sterkt kritiske til forslaget om å gjøre nedleggelser av studiesteder til en politisk beslutning ved å legge myndigheten til Kongen i statsråd. Dette er en stor overprøving av universitetenes og høgskolenes autonomi, og legger for store politiske føringer på organiseringen av sektoren. Som poengtert i Aftenposten sin leder 21.juni[vi] blir reglene ulogiske siden «En utdanningsinstitusjon kan altså på egen hånd opprette et nytt studiested, men ikke legge det ned».

AYF mener at de distriktspolitiske hensynene er for tungtveiende og forslaget viser en mistillit mot at UH-institusjonene ikke klarer å avveie disse opp mot andre målsetninger. Dette er også et klart brudd med Regjeringens såkalte «tillitsreform».

Referanser:

[i] Akademiet for yngre forskere (2020): «Høringssvar fra Akademiet for yngre forskere til NOU 2020:3 – Ny lov om universiteter og høyskoler». Lastet ned fra: https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/horing-nou-202-3-ny-lov-om-universiteter-og-hoyskoler/id2690685/?uid=ae3fc757-0a73-4cc2-9899-e4d7deb62d5a

[ii] Akademiet for yngre forskere (2022): «Høringssvar fra Akademiet for yngre forskere til forslag til endringer i UH-lov okt. 2022». Lastet ned fra: https://akademietforyngreforskere.no/wp-content/uploads/2022/12/2022-10-14-Horingssvar-endringer-i-UH-Lov-AYF-1.pdf

[iii] Akademiet for yngre forskere (2023): «Akademiet for yngre forskere sin politikk om språk og språkbruk i akademia». Lastet ned fra: https://akademietforyngreforskere.no/wp-content/uploads/2023/01/2023-AYFs-politikk-om-sprak-og-sprakbruk-i-akademia-Endelig.pdf

[iv] Akademiet for yngre forskere (2022): «Høringssvar fra Akademiet for yngre forskere til forslag om innføring av studieavgifter for studenter fra land utenfor EØS-området eller Sveits». Lastet ned fra: https://akademietforyngreforskere.no/wp-content/uploads/2022/12/2022-Horingssvar-innforing-av-Studieavgift-AYF-til-KD-Final.pdf

[v] Khrono (2023): «Nær 80 prosent av studentene forsvant», Publisert i Khrono 27.07.2023. Lastet ned fra: https://khrono.no/naer-80-prosent-av-studentene-forsvant/796271

[vi] Aftenposten (2023): «Ola Borten Moes mistillitreform». Leder i Aftenposten 21.06.2023. Lastet ned fra: https://www.aftenposten.no/meninger/leder/i/VPX13l/ola-borten-moes-mistillitsreform