OPPRUSTNING AV RØROS- OG SOLØRBANEN
OPPRUSTNING AV RØROS- OG SOLØRBANEN
Uværet «Hans» har vist oss hvor sårbar infrastrukturen vår er for ekstremvær og store nedbørsmengder. Det forsterker behovet for å tenke beredskap, opprustning og modernisering. Mange vei- og togstrekninger ble stengt og flere er fortsatt stengt, det er omkjøringer i hele Innlandet fylke. Det vil ta lang tid før disse strekningene er bygget opp igjen. Denne ekstreme værtypen vil vi mest sannsynlig få mer av i fremtiden og da må vi være utrustet til å tåle dette når naturkreftene herjer. Røros- og Solørbanen har blitt nedprioritert i mange tiår og fremstår i dag som både forsømt og teknisk umoderne. Nå er tiden definitivt inne for satsing på denne banestrekningen. Vi må ha en forutsigbarhet for at både folk og gods kommer seg mellom nord og sør i landet vårt, også når ekstremværet kommer.
Rørosbanen er nå hoved transportåre mellom Trondheim og Oslo. Dette vil med all sannsynlighet vedvare i lang tid fremover. Røros- og Solørbanen har blitt nedprioritert i mange tiår, uavhengig av hvilke partier som har hatt flertall i Norge. I det fremlagte statsbudsjettet er det lite som tyder på satsning av denne jernbanestrekningen. Bevilgningene til jernbane i statsbudsjettet økes med 2,7 prosent. Dette er et reelt kutt om man ser dette i lys av den generelle prisveksten. Nå hjelper Rørosbanen til med å løse et nasjonalt problem med ytterligere godstog på jernbanestrekningen Trondheim - Oslo. Det er ikke en selvfølge! Etter det vi i Jernbaneforum kjenner til, er det nesten 30 år siden det er gjort de store investeringene på Røros- og Solørbanen. Denne gangen ble deler av skinnegang og sviller skiftet ut. I dag er fortsatt mye av banestrekningen svært gammel. Mye av skinnematerialet nord for Røros er blant annet fra 1950-tallet. Det vil være kritisk om det økte presset på jernbanestrekningen med ytterligere godstog kan føre til driftsstans, da stopper mye av Norge opp. Avdelingsdirektør Erik Lund sier «...vi må prioritere det som er best for samfunnet». Derfor har Jernbanedirektoratet bedt SJ om å redusere antall persontogavganger på Rørosbanen. Godstog er en mye større belastning på skinnegang og sviller, enn det persontog er. Rørosbanen må opprustes, moderniseres og utbedres! Det må foreligge en økning av aksellast som i sin tur kan tilrettelegge for maksimal hastighet 160 km/t der det er mulig. Det registreres at når man søker på Bane NOR sine hjemmesider under «Alle våre prosjekter», så kommer 0 treff opp når man søker på Rørosbanen. Bane NOR er eid av Staten ved Samferdselsdepartementet. Bane Nor har ansvaret for den norske jernbaneinfrastrukturen, gjennom drift, vedlikehold og bygging av jernbane over hele landet.
«Som følge av at Dovrebanen er stengt, har Jernbanedirektoratet besluttet å gi godstrafikk prioritet på Rørosbanen. Fra mandag 4. september blir antall persontog mellom Hamar og Røros redusert fra seks til to daglige avganger hver vei, mens antall godstog øker tilsvarende fra to til seks daglige avganger». Denne pressemeldingen fra Jernbanedirektoratet ble sendt ut torsdag 31. august 2023. I følge avdelingsdirektør Erik Lund i Jernbanedirektoratet er det: «….kritisk viktig for samfunnet at gods får prioritet på den gjenværende kapasiteten vi har mellom Oslo og Trondheim nå når Dovrebanen er stengt».
Direkte konsekvens av den økende andelen godstog på Rørosbanen, er at det blir færre avganger for persontog. Det blir satt opp buss for tog som alternativ transport for de avgangene som blir kansellert. Jernbanedirektoratet har i samarbeid med SJ og Bane NOR kommet frem til endringene i ruteplanen. Disse endringene har resultert i togtider som ikke er hensiktsmessige. Det må være persontog som går både tidlig og sent på dagen, i begge retninger, slik at passasjerene kan bruke tog som fremkomstmiddel, også i denne ekstraordinære situasjonen. Rørosbanen må rustes opp nå! Hvis ikke kan resultatet fort bli at vi flytter både masse gods- og persontog fra jernbane over til vei, for alltid. Det vil i sin tur gå utover både miljø- og trafikksikkerheten. Vegnettet er heller ikke rustet til å ta mye mer av denne trafikken i dag.
Etter ekstremværet «Hans», så må Norge tenke nytt og se på de mulighetene som Rørosbanen allerede har i dag, nå som Dovrebanen er stengt. Røros- og Solørbanen må løftes til et likeverdig driftstilbud slik som Dovrebanen. I beredskapssammenheng må Norge ha en transportåre som sikrer transport fra nord til sør. Rørosbanen er nå ekstremt viktig for nord-sør aksen i Norge og er på den måten et viktig element i landets samlede infrastruktur. «Vi klarer dessverre ikke å få plass til alle godstogene som skulle kjørt på Dovrebanen, men ved å prioritere gods på Rørosbanen får vi en best mulig løsning for å sikre banegående vareforsyning i Norge. Med tog kan vi frakte store volum mat og andre nødvendige varer mellom landsdelene på en effektiv, trygg og miljøvennlig måte», uttaler avdelingsdirektør Erik Lund i Jernbanedirektoratet. For å sikre forutsigbarhet mellom hoved transportåren Trondheim – Oslo, så må Røros- og Solørbanen fjernstyres og det må bygges flere og lengre krysningsspor med minimum lengde 740 meter. Plattformer må moderniseres i både lengde og høyde, planoverganger må fjernes eller signaleres, forbedre flomsikringen og dreneringen, samt bedre tilrettelegging av spor og terminaler for tømmertransport. I tillegg bør man sikre at driftsmateriellet som blir brukt på andre jernbanestrekninger, også blir brukt på Røros- og Solørbanen. Det bevilges mye penger til jernbane i dag, men prioriteringen av vedlikehold og utbedring av eksisterende jernbane tilsidesettes av nye prosjekter. Norge må forbedre og fornye det vi allerede har i dag. Da må pengene brukes innenfor de jernbanestrekningene som er avgjørende for nord-sør aksen, for å sikre forutsigbarhet både for gods- og persontrafikk.
Med vennlig hilsen
Silje Frogner Tangen, Regionrådgiver i Interkommunalt politisk råd i Nord-Østerdal
Even Moen, Leder i Jernbaneforum Røros- og Solørbanen og ordfører i Stor-Elvdal