Statsbudsjettet 2024: Biogass Norge ber om eget biogassprogram i Bionova
Biogass Norge er interesseorganisasjonen for norsk biogassbransje. Medlemmene kommer fra hele den sirkulære verdikjeden for bærekraftig biogass. Medlemmene er: produsenter, landbruket, distributører og brukere.
Tre år siden det ble gjort en investeringsbeslutning
I stortinget er det flere ganger gjort positive vedtak som understreker et ønske om å utvikle biogassbransjen i Norge. Samtidig har Enova kuttet støtteordningene som kunne bidratt til en vekst i bransjen. Både støtten til fyllestasjoner og kjøretøy er fjernet.
Bransjen står igjen med en investeringsstøtte som i praksis ikke fungerer. Selv om det er prosjekter som har fått støtte de tre siste årene, er det ikke gjort en investeringsbeslutning ennå på grunnlag av tildelingene. Det er med andre tre år siden det ble igangsatt bygging av et produksjonsanlegg for biogass. Det forteller mye om effekten av virkemiddelapparatet. Vi får ingen grønn omstilling innen 2030 i dette tempoet.
Biogass Norge mener det er på tide å se med nye øyne på hvordan vi finansierer grønn omstilling i Norge slik at vi faktis får ting gjort. At det haster, er det felles enighet om.
Bionova – eget biogassprogram på 300 millioner kroner
Biogass Norge ser til Bionova når det gjelder nye virkemidler for bransjen. Vi mener det bære etableres et eget biogassprogram i Bionova som kan tildele investeringsstøtte til industrielle biogassanlegg. I dag er det kun støtteordning for gårdsanlegg.
Vi mener en investeringsstøtte i Bionova-regi bør legge til grunn hele verdikjeden til biogassanlegget, ikke bare produksjonsanlegget slik som i dag. Nye biogassanlegg bygges med flytendegjøringsanlegg, CO2 fangst – og for noen anlegge er det også aktuelt å bygge egen jordfabrikk for å produsere en biorest som kan benyttes av landbruket.
For å komme i gang med biogassprogrammet i 2024 bør det sette av 300 millioner kroner til Bionova utover dagens rammer.
Dialog med havbruksnæringen
I forbindelse med energimeldingen ble det av Stortinget vedtatt et punkt om dialog med blant annet havbruksnæringen for å sikre tilgang på substrater til biogassproduksjon. Dette punktet er fortsatt ikke fulgt opp av departementet, men Biogass Norge vil understreke betydningen av å legge til rette for større tilgang på substrater for å øke biogassproduksjonen.
Et helhetlig virkemiddelapparat
Avslutningsvis vil Biogass Norge peke på at det i Danmark og Sverige er gjennomført en helhetlig politikk for biogassmarkedet; innenfor EØS regelverket. Satsingen har gitt resultater og den har gjort det mulig å oppskalere produksjonen betydelig. Biogass Norge ber om at Stortinget rigger virkemiddelapparatet slik at virkemidlene støtter oppunder biogassproduksjonen og markedet for bruk av biogass på en effektiv og konkurransedyktig måte.
Vi etterspør derfor en helhetlig politikk der virkemiddelapparatet er koordinert og jobber for felles mål.