Høringsuttalelse til Meld.St.15 (2022-2023) Folkehelsemeldinga
Norge har forpliktet seg til å nå WHO-målene og bærekraftsmålene om å redusere antallet personer som dør tidlig som følge av ikke-smittsomme sykdommer. Ett mål skiller seg ut med en negativ trend i Norge. Det er mål 3: «stoppe økningen i andelen med fedme og diabetes». Der beveger vi oss i feil retning. Antallet personer med diabetes type 2 har fordoblet seg de siste 20 årene, og flere utvikler overvekt og fedme[1].
Syv av ti voksne nordmenn, en av fire ungdommer og hver sjette niåring veier nå for mye i Norge[2]. Overvekt og fedme er sentral en risikofaktor for å utvikle diabetes type 2, og personer med lavere utdanning og inntekt rammes oftere. Innvandrere med opprinnelse fra Sør-Asia og noen land i Afrika, har høyere risiko for type 2-diabetes[3]. Denne negative utviklingen skyldes blant annet usunt kosthold og inaktivitet, der tilgangen til de sunne valgene er svært ujevnt fordelt i befolkningen.
Diabetesforbundet er svært bekymret for at flere, også barn og unge, utvikler overvekt og fedme. Vi frykter også økt helseulikhet som følge av dyrtid og at den usunne maten ofte er det rimeligste alternativet. Nye tall fra SSB og Helsedirektoratet viser at matvarene helsemyndighetene ønsker at vi spiser mer av, har økt med 26,3 prosent siden 2015. Prisen på matvarer helsemyndighetene vil at vi skal kutte ned på, har økt med 16,6 prosent i samme periode.
Diabetesforbundet hadde derfor store forventninger til at en Folkehelsemelding, utgått av en regjering med tydelige ambisjoner for utjevning av helseforskjeller, skulle ta i bruk de dokumenterte virkemidlene som stimulerer til sunnere kosthold i hele befolkningen. Vi viser da særskilt til følgende tiltak:
- Regulere markedsføringen av usunne produkter rettet mot barn og unge i alle kanaler
- Gjeninnføre en sukkeravgift med et klart folkehelseformål
- Sunn skatteveksling som fremmer et kosthold som er sunt, bærekraftig og økonomisk tilgjengelig for alle
I Folkehelsemeldingen varsles nye utredninger og vurderinger på disse punktene, til tross for at det lenge har vært svært godt dokumentert at pris, tilgjengelighet og markedsføring påvirker forbruksmønsteret vårt. Både FHI og Helsedirektoratet har nylig påpekt at vi allerede har en offentlig utredning som anbefaler en ny sukkeravgift[4]. WHO har også vurdert ulike tiltak som kan redusere sykdomsbyrden og styrke folkehelsen, og sunn skatteveksling blir trukket fram som et av de mest kostnadseffektive tiltakene. Diabetesforbundet mener at disse tiltakene, i kombinasjon med en generell utjevning av de økonomiske forskjellene, og tiltak som stimulerer til en mer aktiv og sunn barndom, er sentrale for å hindre at flere utvikler overvekt, fedme og diabetes type 2.
I en rapport fra mai utarbeidet av Menon på oppdrag fra Novo Nordisk, er kostnadene relatert til fedme og overvekt estimert til nærmere 200 milliarder kroner årlig. En annen rapport fra Oslo Economics i 2021 viser at diabetes type 2 koster det norske samfunnet om lag 46 milliarder kroner årlig. Hvis vi ikke tar de nødvendige grepene nå vil vi se en enda større økning i antall personer med diabetes type 2, overvekt og fedme, mer sykelighet og økt dødelighet. Det vil føre med seg enorme kostnader for helsetjenesten og trygdeytelser i fremtiden.
Sett i lys av framskrivingene i Helsepersonellkommisjonen, er det en uholdbar utvikling at utfordringene med overvekt, fedme og diabetes type 2 øker. Helsepersonellkommisjonen er tydelig på at det må satses mer på forebygging og at folk tar vare på sin egen helse for å redusere presset på helsetjenestene. Da må også myndighetene være villig til å investere i en folkehelsepolitikk som legger bedre til rette for sunne levevaner.
I Folkehelsemeldingen viser regjeringen at det er mulig å være konkret og handlekraftig. Diabetesforbundet er svært positive til regjeringens tobakksstrategi og offensive tiltak for å få ned tobakksbruken i Norge. Det er stort behov for at regjeringen viser like stor handlekraft på det som er vår tids største folkehelseutfordring; overvekt, fedme og den økningen av diabetes type 2.
Med vennlig hilsen
Cecilie Roksvåg
Generalsekretær i Diabetesforbundet
Kilder:
[1] Overvekt og fedme blant voksne (indikator 14) - FHI , De fleste har overvekt eller fedme - FHI
[2] Overvekt og fedme blant ungdom (indikator 13) - FHI, Kosthold og overvekt hos barn og unge bekymrer - FHI
[3] Diabetes - FHI
[4] FHI etterlyser sukkeravgift – mener regjeringen har nok kunnskap – Dagsavisen