Høringsinnspill fra Stoffskifteforbundet

Høring: Folkehelsemeldinga - Nasjonal strategi for utjamning av sosiale helseforskjellar
Innspillsdato: 19.04.2023

Innspill til høring av folkehelsemelding for utjevning av sosiale helseforskjeller

Stoffskifteforbundet (Stofo) viser til Helse- og omsorgsdepartementet (HODs) høring av «Meld. St. 15 (2022–2023) Folkehelsemeldinga — Nasjonal strategi for utjamning av sosiale helseforskjellar.»

Vi takker for muligheten til å gi innspill til helse- og omsorgskomiteens behandling av stortingsmeldingen.

Vi viser spesielt til følgende kapittel: Deltakelse i arbeidslivet (kap. 3.4.1.), utjevning av sosial ulikhet i helse (kap. 5.7.1.), allmennlegetjenesten (kap. 8.3.3.) og sette politisk retning (kap. 9.1.1.)

For å møte dagens utfordringer knyttet til folkehelse, og ikke minst utjevne sosioøkonomiske helseforskjeller er det sentralt at tiltakene skissert i den nye folkehelsemeldingen tar innover seg et kjønnsperspektiv. Det står at Folkehelsemeldingen skal løfte kvinnehelseperspektivet gjennom å legge vekt på utfordringer som særlig gjelder kvinner, og det etter en slående NOU [1] som slår fast at helse- og omsorgstjenesten fortsatt preges av en betydelig forskjell mellom kjønnene. Når vi samtidig vet at kvinner i snitt har dobbelt så høyt sykefravær som menn[2], er det ingen tvil om at dette er noe folkehelsemeldingen som også skal være en strategi for å utjevne sosioøkonomiske forskjeller i helse, i større grad burde ta innover seg enn den forelagte meldingen.

Stoffskifteforbundet håper derfor helse- og omsorgskomiteen i sin endelige innstilling til folkehelsemelding gir en tydeligere forventning om oppfølging av tiltakene skissert i kvinnehelseutvalgets NOU, som et ledd i folkehelsearbeidet og strategi for utjevning av sosiale helseforskjeller.

I Norge har 245.000 en stoffskiftesykdom. Lavt stoffskifte er den mest utbredte formen, med 235.000 som er avhengig av medisiner, ifølge Reseptregisteret. 80 prosent av dem er kvinner, og de går hovedsakelig til fastlegen – i likhet med hva som gjelder for mange av de sykdommene som bare kvinner får, eller som kvinner får hyppigere enn menn.

Kun fem prosent av 10 milliarder kroner til helseforskning hvert år, går til primærhelsetjenesten, ifølge Norges forskningsråd. Lavt stoffskifte er en kompleks, endokrin sykdom med uspesifikke symptomer som sammenfaller med flere andre kroniske tilstander med tilsvarende symptombilde.

For å møte utfordringsbildet meldingen legger frem, mener vi det vil være helt nødvendig å prioritere tiltak som kan styrke fastlegetjenesten og ikke minst øke kunnskapsnivået om kroniske sykdommer med store pasientgrupper. Stoffskifteforbundet etterlyser derfor også en folkehelsemelding med tiltak som styrke fastlegenes kunnskapsnivå og forståelse for de store pasientgruppene med kroniske sykdomstilstander

I sum vil disse tiltakene kunne utjevne sosial ulikhet i helse og øke deltakelsen i arbeidslivet. 

Vennlig hilsen

Mette Kaaby

Generalsekretær

Stoffskifteforbundet

[1] NOU 2023: 5. Den store forskjellen – Om kvinners helse og betydningen av kjønn for helse.

[2] https://arbeidogvelferd.nav.no/journal/2019/4/m-2304/Kj%C3%B8nnsforskjellen_i_sykefrav%C3%A6r:_Hvor_mye_er_det_mulig_%C3%A5_forklare_med_registerdata#m-2361