Høringsinnspill fra Fotballstiftelsen

Høring: Statsbudsjettet 2023 (kapitler fordelt til justiskomiteen)
Innspillsdato: 24.10.2022

Fotballstiftelsens prosjekt "Fra soning til scoring"

Fotballstiftelsen har oppnådd en voldsom vekst og fantastiske resultater de siste årene. Gjennom pandemien har vi etablert 8 nye gatelag (29 totalt – flere planlegges), mer enn doblet antall spillere som er med i prosjektet (1.054 i 2021, flere i 2022) og ikke minst også doblet antall spillere som kommer over lønnet arbeid, skole og arbeidstrening (203 i 2021, økningen fortsetter i år). 

Forskere ved USN / Sesam kaller funnene om Fotballstiftelsen og våre gatelag som «forbløffende», de karakteriserer prosjektet som «recovery i verdensklasse» og seniorforsker Lars U. Kobro, en av de som har sett dypest på samskaping i norske kommuner er tydelig på at han ikke har funnet noe område dette fungerer bedre i Norge enn rundt gatelagene våre.

Nettopp samskapingsevnen er sentral også i prosjektet dette skriv omhandler. Da i samhandlingen med Kriminalomsorgen og de enkelte fengselsinstitusjoner. «Fra soning til scoring» handler om å etablere en aktivitet og et miljø for innsatte under soning, for så å bygge en bro til livet etter soning gjennom et miljø som er gjenkjennbart, trygt og stabilt. Og der vi altså har unike resultater å vise til nettopp i recovery-prosessen og det å bygge et varig, stabilt og rusfritt liv.

Det er tredje år på rad vi nå presenterer «Fra soning til scoring» for Justiskomiteen. Det har fra start blitt meget godt mottatt både her og i Kriminalomsorgsdirektoratet. Så også i de enkelte fengselsinstirusjoner vi har presentert det.

Vi har i de to årene mottatt 475.000 kroner i støtte til prosjektet. Det ga oss en mulighet til å etablere gode piloter, men heller ikke mer. Men pilotene har i enda større grad enn man kunne håpe, bekreftet våre store forventninger. Dette fungerer. 

Nå står omtrent alle våre gatelag klare til å etablere tilsvarende. Utfordringen er at prosjektet ikke kommer videre uten utvidet støtte.

La oss billedgjøre gjennom historien om Lamin. Han fikk mulighet til å bli med på "Fra soning til scoring-treningene" til Vålerenga på Intility stadion mens han sonet på Krogsrud. Det ga ham motivasjon, og han øvde med ball i alle anledninger det var mulig. Samtidig forstod Lamin at et liv i Oslo etter soning lett kunne bli utfordrende. Derfor dro han videre til Notodden etter soning. Dette bekrefter noe av Fotballstiftelsens muligheter, da vi har gatelag også der. Og Lamin ble ordinær spiller på Notoddens gatelag, samtidig som han bygger opp et liv med positiv aktivitet. Som ordinær spiller ble Lamin med på Notoddens lag da Fotballstiftelsen arrangerte Nasjonal turnering i august. Her fikk Lamin betalt for all treningen og var ikke snauere enn at han scoret tre mål i finalen i den samme turneringen. Med andre ord – Fra soning til scoring.

Så er ikke hovedmålet med Fotballstiftelsens gatelag at man må være like flink som Lamin til å spille fotball, snarere er resultater underordnet. Motivasjonen til å mestre livet, handler om å ta steg og gjøre endring der man er i livet. Gjennom inkludering, tilrettelagt oppfølging og meningsfull aktivitet. Som en del av et lag, en klubb, et sosialt miljø som tar en på alvor.

I gatelagene tas hver og en på alvor. Hos oss kalles de ikke verken rusavhengige, brukere eller innsatte. De kalles spillere. Og ikke minst, de kalles Pål, Frode, Maria og Lamin. Så inkluderes de i det stolteste vi har – byens stolte fotball-lag. For det betyr noe å få på seg Brann-, Vålerenga-, Molde-, Notodden- eller Bodø/Glimt-drakt. Det ikke minst for de som mest har blitt sett på som en utfordring i samfunnet. Noen vi gikk i ring forbi på gata. Eller verre, som selv havner i en ond sirkel – inn og ut av fengselsinstitusjoner. Det er denne sirkelen «Fra soning til scoring» vil bryte.

Og vi er i gang. Men dessverre på langt færre steder enn det kunne vært. Vi har klubber som har dialog med sin nærmeste fengselsinstitusjon nesten i alle av våre 29 gatelag. Flere steder prøver de ut samspillet. Noen steder i begrenset grad – da midlene pr nå ikke er på plass. Men de ser det virker. Og vi ser at gatelagene her kan spille en helt unik rolle - for en svært utsatt gruppe som har få slike tilbud som både treffer dem og som gir dem en positiv vei tilbake til det ordinære samfunnet. Og vi vil etablere dette både for kvinner og menn. Det passer alle, uavhengig av fotballferdighet og -interesse.

Fotballstiftelsens gatelag leverer i dag over 5.000 rusfrie timer hver eneste uke. Vi er 29 gatelag i alle landets fylker. Det jobbes med flere etableringer. Og der det er fengsel ønskes det å etablere prosjektet «Fra soning til scoring» som en naturlig del av tilbudet. Tilrettelagt for innsatte i og på vei ut av soning og tilpasset mulighetene hos den enkelte fengselsinstitusjon.

Vi har lang erfaring med gatelagsaktiviteten og har en robust modell for mennesker med rusrelaterte utfordringer. Treningene skjer på klubbenes treningsfasiliteter av profesjonelle trenere og ledere 2 til 3 ganger i uken på dagtid, etterfulgt av et måltid. I løpet av et år har vi nå altså over 1000 spillere innom Gatelagene våre. Samtidig er fotballtreninger og kjerneaktivitet bare begynnelsen.

Vi er nyskapende ved at tiltaket er forankret i idretten, og at vi gjennom fotball jobber strukturert sammen med tjenestene, frivillige og næringsliv for å bedre livskvaliteten til rusavhengige. Gatelagene er fullintegrerte aktiviteter i klubben. Det gir tilhørighet og stolthet. Klubbenes unike posisjon som bærebjelker og den store stoltheten i sitt lokalsamfunn gjør at mennesker som lever på siden av det ordinære samfunnet, plutselig blir en ekte og integrert del av det stolteste byen og regionen kan fremvise. Klubben selv kan tilby arbeidsoppgaver, samtidig som samspillet med samarbeidspartnere og det offentlige åpner dører for arbeidstrening og etablerte jobbtilbud.

Våre gatelag er en ny arena der spillerne kan møte de offentlige tjenestene, en arena der spillerne føler mestring og hvor de kan få vist og utviklet sine ressurser. Gatelagene åpner dører for tjenestenes arbeid opp mot spillerne, på spillernes egne premisser.  

Vi vet at vi lykkes med spillere på Gatelagene og vi tror på idrettens integrerende og rusforebyggende kraft. Vårt prosjekt «Fra soning til scoring» har til hensikt å rekruttere løslatte til våre Gatelag med mål om å redusere tilbakefall til rus, kriminalitet og ny fengsling. Gatelagene er også en ufarlig og trygg sosial treningsarena som gir rom for kameratskap og nettverksbygging, og som bidrar til bedret fysisk og psykisk helse.

I «Fra soning til scoring» skapes broen ved at våre klubber tilrettelegger for at innsatte kan få fysisk aktivitet, kurs, personlig utvikling og sosial brobygging på gatelagene. Vi har et trygt miljø med «likemenn/-kvinner», et rusfritt alternativ med mennesker som forstår dem og kan relatere seg til deres utfordringer.

Vi søkte for 2022 om 2,5 mill kr til prosjektet. Kriminalomsorgsdirektoratet innvilget oss 475.000 kr (som i 2021). Summen umuliggjør et prosjekt på størrelse med det vi ønsker og har potensial til – selv om vi får til gode piloter og prosjekter i enkeltlag. Vålerenga er nevnt, mens vi har innsatte som møter på HamKams treninger, på Bryne, i Kristiansund BK med flere. Og så har vi ikke minst mange gatelag god dialog med aktuelle fengsler, fra Agder (Jerv) og Halden (Fredrikstad) i sør til Tromsø og Bodø i nord.

Men vi ser vi er ved en skillevei, der vi nå må få fart på prosjektet om ikke planlegging og forprosjekter, dialog med fengselsinstitusjoner mm skal stoppe opp flere steder. Fotballstiftelsen ber derfor om en reell økning til vårt prosjekt «Fra soning tilscoring», og ber om at komiteen sikrer – gjennom en merknad – at Fotballstiftelsen sikres 2,5 millioner kroner fra kapittel 430 Kriminalomsorgen  – Post 70 Tilskudd.

Det vi har sett i to år med gode piloter og nå etablerte enkeltprosjekter i noen gatelag, bekrefter at «Fra soning til scoring» kan utgjøre en stor forskjell i kampen for å redusere antall tilbakefall til rus og kriminalitet. Bare spør Lamin.

Arne Knoph, daglig leder Fotballstiftelsen