Høringsinnspill fra Regionale forskningsfond Oslo, Oslo kommune

Høring: Statsbudsjettet 2023 (Prop. 1 S (2022-2023))
Innspillsdato: 17.10.2022

Regjeringens forslag om å avvikle regionale forskingsfond Oslo, RFF Oslo

Gjelder: Prop. 1 S (2022-2023) - Utdannings- og forskningskomiteen

Programkategori 07.60. kap 286 Regionale forskingsfond.

Bakgrunn:

I regjeringens forslag til statsbudsjett ligger det et forslag om å avvikle fondsregion Oslo i de regionale forskingsfondene. Øvrige fond videreføres. Hvis dette blir vedtatt er Oslo den eneste regionen i landet som ikke er dekket av ordningen, og næringsliv og offentlig sektor fratas en viktig kilde til finansiering av små og mellomstore FoU prosjekter som ikke dekkes av andre.

Hva er regionale forskingsfond

De regionale forskingsfondene skal styrke regionenes forskningsevne gjennom tilskudd til forskning og innovasjon og gjennom mobilisering til økt FoU-innsats. Regionale forskningsfond er fylkeskommunenes virkemiddel for å stimulere til forskningsbasert innovasjon, og fondene virker. Tidligere var det 7 fond, med regionreformen i 2020 fikk hvert fylke sitt eget fond, også Oslo. I forbindelse med at antall fylker økes fra 11 til 15 i 2024 er det varslet en gjennomgangs av fondsstrukturen.

De regionale forskingsfondene har en unik plass i forskningssystemet, de bidrar til økt bruk av forsking i næringsliv og offentlig sektor, hvilket er i tråd med regjeringens prioriteringer: I den nyere forskningspolitikken legges det mer vekt på bruken av forskning i samfunnet, der forskernes evne til å løse praktiske problemer i næringsliv og offentlig sektor er like viktig som «eksellens» (sitat fra «Forskningspolitikk»).

Regionale forskingsfond Oslo sin plass i forskningssystemet

RFF i Oslo fyller en nisje for finansiering av forskningsstøttet innovasjon i næringsliv og offentlig sektor av små og mindre FoU prosjekter som ingen andre virkemiddelaktører tilbyr.  I Oslo har RFF blitt et strategisk virkemiddel for det kunnskapsbaserte, unge næringslivet, for realisering av Oslo sin satsing på utvikling av innovasjonsdistrikter og morgendagens arbeidsplasser og næringsliv. 

Satsingsområdene i fondet er bl.a. det grønne skiftet, sirkulærøkonomi, digitalisering og digital transformasjon, helse og livsvitenskap, bærekraftig energiløsninger. Disse virker sammen med og kompletterende til nasjonale satsingsområder og bidrar til Regjeringens mål om det grønne skiftet og 50% økt eksport innen 2030.

Oslo har et yrende liv av spennende små og mellomstore bedrifter, oppstartsbedrifter som jobber med å utvikle gode løsninger innen fondets satsingsområder. Disse bedriftene er en viktig målgruppe for RFF Oslo. Dette er bedrifter som jobber beinhardt og som trenger forskning for å utvikle innovasjonene sine.  De utvikler morgendagens løsninger, skaper morgendagens arbeidsplasser og er verdifulle for jobbskaping. Oversikt over porteføljen finnes på fondets hjemmeside.  Erfaring viser at RFF Oslo har vært et viktig skritt på veien for mange av bedriftene fondet har støttet til nå. 

Fondet lyser også ut midler til innovasjon i offentlig sektor, og har en portefølje på dette, bla med prosjekter innen oppvekst og levekår. For prosjekter i både næringsliv og offentlig sektor bidrar RFF til å mobilisere til større nasjonale og EU forskningsprogrammer.

Eksempel på forskningsstøttet innovasjon støttet av RFF Oslo

Ett eksempel på en vellykket etablering som startet med støtte fra RFF Oslo er «Over Easy Solar», som har utviklet en løsning for å montere vertikale dobbeltsidige solcellepaneler som kan stå på tak. De fanger mest sol om morgenen og ettermiddagen, og ideelle om vinteren når strømforbruket er høyest.  Over Easy Solar vant "Solar Startup Award 2022" fra Solar Power Europe.

RFF Oslo var det første offentlige tilskuddet de fikk. Bedriften er klar på at det var det de trengte for å verifisere ideen og komme videre. Siden har de også oppnådd støtte fra Innovasjon Norge og Forskningsrådet.

RFF Oslo sammenliknet med andre fond – Forskningsrådets årsmelding for de regionale forskingsfondene i 2021

Forskningsrådet lager årlig en samlet årsrapport for alle de regionale forskingsfondene. Forskningsrådets felles årsrapport for fondene i 2021 viser tydelig behovet for Regionale forskingsfond i Oslo.  I 2021 behandlet RFF Oslo nest flest søknader av alle fondene, etter Viken som er det største fondet. Det var imidlertid Oslo som hadde det høyeste søknadsbeløpet. RFF Oslo er også det fondet som avslår flest søknader.  I 2021 innvilget fondet 33% av alle søknadene, og dette var lavest i landet. Dette viser at det er god etterspørsel og behov for fondets midler i Oslo.

Erfaringen fra samtlige fond er at det er et stort behov for denne typen forskningsfinansiering, og at søkningen til fondene går opp når beløpene som lyses ut er større.  De fleste fondene erfarer at ordningen sannsynligvis er underfinansiert i forhold til behovet. Denne erfaringen samsvarer med at fondene de senere år har vært gjennom betydelige kutt.

Tidligere evalueringer og rapporter

Evalueringer og effektstudier av de regionale forskingsfondene har blant annet vist at:

  • RFF flytter forskning nærmere næringslivet/bedriftene ut i regioner og fylker (Ref NIFU step https://nifu.brage.unit.no/nifu-xmlui/handle/11250/280775?fbclid=IwAR10QfYT46o9l0Tx27zawSx5JdmfqyZthXWShIP34IJ5s2-ZmXTe7ZszQUI ) 
  • RFF hjelper bedrifter som ikke har forsket før til å starte med forskningsdrevet innovasjon (Ref. NIFU step) 
  • RFF gir økt verdiskaping, nye arbeidsplasser, nye arbeidsmetoder, varer og tjenester. (Ref. NIFU step)
  • RFF øker hastigheten på grønn omstilling og tilpasning til nye og fremtidige markeder, jfr at mange av fondene har prioritert dette i sine utlysninger 
  • RFF bidrar til å dyktiggjøre bedrifter å hente nasjonale og internasjonale forskningsmidler (https://www.regionaleforskningsfond.no/siteassets/rff-oslofjord/rapport-regionale-forskningsfond_endelig.pdf
  • RFF styrker regionenes egen verdiskaping på en unik måte fordi RFF sitter nær brukerne 

Konklusjon: Argumentasjon for å beholde RFF i Oslo og opprettholde bevilgning minst på dagens nivå

  • Hvis RFF i Oslo avvikles blir det et dårligere tilbud av FoU finansiering til bedrifter og offentlig sektor i Oslo enn i resten av landet. 
  • En eventuell avvikling av RFF Oslo vil svekke forskningsbasert innovasjon, utvikling av nye produkter og løsninger bl.a. for det grønne skiftet, fremvekst av nye bedrifter og jobbskaping. 
  • Regionalutvikling handler om å utvikle og mobilisere regionene sine sterke sider, og koble sammen landet rundt.  Hovedstadsregionen med sine ressurser, kompetanse og forskningsbase er viktig for at næringsliv og arbeidsplasser etableres i resten av landet og for styrking av norsk konkurransekraft.
  • Hvis RFF Oslo avvikles blir det færre insentiver for de tyngste geografiske forskningssentrene til å samarbeide regionalt.  
  • Hvis ordningen med regionale forskingsfond svekkes ytterligere, vil dette gå ut over den delen av det norske forskningssystemet som sikrer nyrekruttering og tidlig fase utvikling av forskningsbasert innovasjon.
  • Tildelingen bør fortsette å følge den modellen som nå er nedfelt i forskrift (og som KDs forslag avviker fra) der Oslo får om lag 10% av potten.  
  • Fondenes geografiske struktur og antall skal gjennomgås på nytt i 2023, i forbindelse med at antallet fylker økes fra 11 til 15 i 2024. Det er uforståelig at fondet i ett fylke avvikles og tas ut før gjennomgangen. 
  • Vi håper å ha vist komiteen at RFF Oslo må videreføres, og at ordningen må opprettholdes på minst dagens nivå. Tilbudet må finnes i hele landet.