Høringsinnspill fra UNICEF Norge

Høring: Statsbudsjettet 2023 (kapitler fordelt til familie- og kulturkomiteen)
Innspillsdato: 14.10.2022

Et paradoks i spill-politikken gjør at millioner av barn går glipp av livsviktig hjelp

Barna UNICEF skal hjelpe går glipp av millioner av kroner som kunne ha reddet veldig mange barn og deresfamilier, fordi Kulturdepartementet har lagt vår lotteritillatelse i en kunstig koma:

I 2017 fikk UNICEF én av fem tillatelser til å drive humanitært lotteri i Norge. UNICEF tjener ikke en krone på sin lovlige lotteritillatelse da rammebetingelsene ikke tillater det. Det betyr at millioner av barn kunne ha vært reddet, men går glipp av det, og derfor vil vi kjempe for at rammebetingelsene endres til det bedre for organisasjoner som oss, som ønsker å inngå i et trygt grønt lotteri (Postkodelotteriet). La de lotteriverdige organisasjonene samarbeide - ikke konkurrere mot hverandre!

Vi har en oppfordring til Familie- og Kulturkomiteen, som ikke koster en eneste krone: 

  • Regjeringen har lagt fram et lenge varslet stramt budsjett. Samtidig har Kulturdepartementet foreslått å redusere mulighetene for at frivillige organisasjoner kan få inntekter fra helt lovlige, og helt trygge, lotterier.
  • Vi ber dere om å gi tydelig beskjed til Kulturdepartementet at dette ikke er tiden for å stramme inn på inntekter til frivillige organisasjoner. Vi ber dere om å be Kulturminister Annette Trettebergstuen lytte til innspillene fra WWF, SOS-Barnebyer, UNICEF, Utviklingsfondet og flere, til nye forskrifter for ny lov om pengespill.
  • Våre forslag utfordrer ikke enerettsmodellen, og ivaretar spillernes trygghet. Men de har stor betydning for vår organisasjons viktige arbeid internasjonalt – i en tid der internasjonalt arbeid og solidaritet trengs kanskje mer enn noensinne.

Hvert minutt blir et barn rammet av akutt underernæring i de utsatte områdene på Afrikas Horn. UNICEF er på plass og vil gi nød-mat til disse barna, men trenger mer hjelp og støtte fra verdenssamfunnet. Dette er vi helt sikre på at veldig mange nordmenn ønsker å bidra til, på flere ulike måter, også ved å kunne spille et trygt ikke-vanedannende spill som Postkodelotteriet. 

Hvordan kan vi sammen få oppfylt intensjonene i opprettelsen av paragraf 7 lotteriene? Verken dagens rammebetingelser eller den foreslåtte Pengespill-forskriften fører til det. Vi har konkrete forslag til hvordan intensjonene kan innfris.

Våre innspill gjelder til Kapittel 8, Pengespill som tilbys av andre enn enerettstilbyderne, Kap 8.7.2, Pengespill med omsetning inntil 360 millioner kroner - Departementets vurderinger:

  1. Ved videreføring av kun to lisenser må de totale rammene for paragraf 7 lotterier opprettholdes og gi føringer for omsetningstaket til de to lotteritillatelsene.
  2. I 2016 utgjorde den totale rammen om lag 5% av Norsk Tipping sin omsetning. Dagens forslag fra departementet ligger på 1,6%. Det struper hele ordningen.
  3. KPI justering må gjøres i takt med markedsutviklingen målt opp mot Norsk Tipping sin totale omsetning
  4. Ved videreføring av kun to av fem lisenser må flere organisasjoner kunne inngå i samme lisens. Da vil det gå sårt trengte midler til svært livsviktige humanitære formål og markedsføringen for spill vil totalt reduseres ved at organisasjonene samler seg.
  5. Forutsigbar tildeling av lotteritillatelser for neste 9 års periode (2026-2031) med en tildeling etter søknad i stedet for den foreslåtte loddtrekningen.

 Det vi ber om er forenlig med EØS-retten.

Vi håper og tror at politikerne vil at trygge norske lisenslotterier, som ikke utfordrer enerettsmodellen, skal ha leverett og gi livsviktige midler til organisasjoner som oss. Se på den svenske modellen hvor UNICEF Sverige er en av 35 organisasjoner som mottar midler fra Postkodelotteriet. Det har reddet mange barn.

Dette koster ikke Stortinget en eneste krone og fører ikke til noe mere spill misbruk. Det er kun vinn vinn.

Med vennlig hilsen

UNICEF Norge