Høringsinnspill fra Kirkens Nødhjelp

Høring: Statens pensjonsfond 2022
Innspillsdato: 29.04.2022

Høringsinnspill til Meld. St. 9 (2021-22): Statens Pensjonsfond 2022

    Kirkens Nødhjelp vil takke komiteen for muligheten til å delta i høring.  

    Klimarisiko og oppfølging av Parisavtalen 

    Kirkens Nødhjelp er svært fornøyd med at departementet går inn for å sette et nullutslippsmål for fondet og dermed følger opp Parisavtalen. Vi stiller spørsmål ved formuleringen i meldingen (side 102) der det står at ambisjonene for Parisavtalen er å nå et nullutslippssamfunn i «andre halvdel av dette århundret». Kirkens Nødhjelp forventer at departementet er tydelige på at ambisjonene må være at Parisavtalen, og målet om nullutslipp, nås i 2050.  

    Tydelige ambisjoner bør følges av en konkret plan for hvordan nullutslippsmålet skal nås og SPUs bidrag til dette. Vi mener derfor det bør utarbeides delmål og milepæler med rapportering til Stortinget.  

    Arbeidet med klimarisiko og håndtering og prising av denne bør fortsette og videreutvikles. I meldingen er departementet tydelig på at SPU skal følge markedet og at man anser at klimarisiko prises korrekt inn i markedet. Dette er en forestilling som det er viktig å kontinuerlig teste holdbarheten til. Fondets størrelse er en utfordring ved design av alternative grønne indekser. Det er få fond som SPU. Kirkens Nødhjelp mener likevel Stortinget bør etterspørre at departementet utreder nærmere hvordan en referanseindeks som tar inn nullutslippsmålet vil se ut.  

    Kirkens Nødhjelp ber komiteen: 

    • Anmode departementet om en konkret plan med delmål for hvordan SPU skal nå målet om nullutslipp innen 2050.  
    • Etterlyse en utredning av hvordan en referanseindeks oppdatert til å inkludere nullutslippsmålet bør se ut. 

    Forhåndsfiltrering 

    Det er flott at departementet i meldingen rapporterer på og understreker at forhåndfiltrering er noe som nå NBIM er i gang med. Det er gledelig å se at fondet nå unngår å investere i selskap i utgangspunktet. I fortsettelsen ønsker vi oss større åpenhet om kriterier NBIM bruker for å utelukke selskap og hvordan disse brukes. Det fortsetter å være et dilemma at NBIM tar utgangspunkt i økonomisk bærekraft og ikke er satt til å gjøre rene etiske vurderinger. Et annet dilemma er at det er krevende for NBIM å skulle utelukke store selskaper da det ofte vil kunne gi et for stort avvik fra referanseindeksen.  

    Kirkens Nødhjelp ber komiteen:  

    • Understreke at den årlige rapporteringen til NBIM gir nødvendig åpenhet og oversikt over kriterier som brukes til å utelukke selskap gjennom forhåndsfiltrering.  

    Kirkens Nødhjelp viser til høringsinnspill fra ForUM, Amnesty International Norge, WWF og Framtiden i våre hender.   

    Med vennlig hilsen  

    Dag Ivar Belck-Olsen
    Leder, seksjon for politikk og samfunn 

    Kjetil G. Abildsnes 
    Seniorrådgiver, seksjon for politikk og samfunn