Høringsnotat fra Ideelt Barnevernsforum i anledning budsjettføring.
Høring NOVEMBER 2021 i famile- og kulturkomiteen om FORSLAG TIL statsbudsjett 2022
- Høringsnotat fra IB
Ideelt Barnevernsforum (IB) er et landsdekkende nettverk for 18 ideelle organisasjoner og virksomheter på barnevernfeltet (både små og store) som yter tjenester uten fortjenestemotiv. Ideelle har lang erfaring fra feltet og driver institusjonstiltak (står pr i dag for ca 25 % av institusjonsplassene), fosterhjemsvirksomhet, sentre for foreldre og barn, og hjelpetiltak for barn, ungdom og deres familier.
Ny innretning av institusjonstilbudet med tilhørende økte kostnader
– tilstrekkelig hensyntatt i budsjettet?
Vi viser til «Programkategori 11.20 Barnevernet» og omtalen av institusjonstilbudet som etter vår mening gir en god beskrivelse av utfordringsbildet.
Ved utgangen av 2020 budde det om lag 1 100 barn og unge i barnevernsinstitusjoner. Dette utgjør ca 8 prosent av alle barn med tiltak utenfor hjemmet.
Kravene til barnevernsinstitusjonene har økt over tid. Behovene til barna har blitt større og mer samansette, og forventningene til tjenestene har blitt høyere. De senere årene har Bufdir rapportert om en endring i utfordringsbildet hos barn som får et tilbud i barnevernsinstitusjon. Det rapporteres om flere barn med omfattende hjelpebehov i skjæringspunktet mellom barnevern, psykisk helse og kriminalomsorg som medfører behov for styrket kompetanse, høyere bemanningstetthet, og i mange tilfeller endret fysisk utforming av lokalitetene. En utfordring er at dagens institusjonstilbud ikke er godt nok innrettet for å ivareta barn med særlig omfattende oppfølgingsbehov. Misforholdet mellom barnas behov og tilbudet de får i det tilgjengelige institusjonsapparatet ble godt og grundig dokumentert i fjorårets riksrevisjonsrapport «Riksrevisjonens undersøkelse av om statlige barnevernsmyndigheter sikrer det beste for barn i barnevernsinstitusjoner». I den påfølgende høringen i kontroll- og konstitusjonskomiteen bekreftet sentrale aktører på feltet funnene i rapporten.
Med bakgrunn i Stortingets vedtatte omstilling av institusjonstilbudet og den utgiftsveksten som vil følge av økte kvalttetskrav til tjenestene, er vi spørrende til om den foreslåtte rammen i budsjettet er tilstrekkelig til å kunne gi det tilbudet barna trenger. Ja for det er barnas behov for gode og individuelt tilpassede tjenester som må være styrende. Vi håper Støre-regjeringen tar høyde for dette i sin tilleggsproposisjon.
Stortingets amodningsvedtak 762 fra 2018 om ideell vekst styrende
I forbindelse med Stortingets behandling av Prop 133 L i fjor (ny barnevernlov), vedtok Stortinget en ny innretning av institusjonstilbudet med mål om å gjøre det mer treffsikkert i forhold til barnas behov. Samtidig skal den nye innretningen, benevnt som Bufdir sin forsyningsstrategi, hensynta Stortingets anmodningsvedtak 762 fra 2018 hvor Stortinget ba regjeringen sikre langsiktige og løpende avtaler med ideelle tilbydere av institusjonsplasser og sikre at den ideelle andelen av institusjonsplassene øker til 40% innen 2025 på bekostning av den kommersielle andelen. Forsyningsstrategien går ut på at det offentlige i større grad enn i dag skal ta ansvar for barna med de største utfordringene. Målgruppen barn under 13 år og ungdom med særlige utfordringer knyttet til rus skal fortsatt kunne få tilbud i institusjoner drevet av ideelle. Videre skal de private leverandørene (ideelle og kommersielle) i større grad ivareta plasseringer i målgruppen omsorg og atferd lav.
Ideelle står uten avtale 1.04.22. Det begynner å haste!
Ideelle har i dag rammeavtaler med Bufdir med endelig utløp 31.mars 2022. Bufdir har varslet igangsettelse av en prosess i nær framtid der utvalgte ideelle leverandører blir invitert inn til dialogsamtaler og påfølgende forhandlinger med sikte på nye avtaler. I skrivende stund er hverken utvelgelseskriteriene, anskaffelsesformen, avtalebetingelsene eller tidsplanen nærmere konkretisert. En så uklar og uforutsigbar avtalesituasjon bare 5 måneder før rammeavtalene utløper oppleves svært lite tilfredsstillende og er egnet til å skape uro.
Støre-regjeringen varsler ny kurs - ideelle klare til innsats!
I Hurdalsplattformen varsler Støre-regjeringen ny kurs for barnevernet.
Regjeringen vil «stoppe utviklingen mot kommersialisering og oppstykking i barnevernssektoren». For utsatte barn og familier er dette gode nyheter. Tilsynsrapporter viser nemlig at når barnevernet svikter, er nettopp oppstykking, ansvarspulverisering og manglende samarbeid en del av problemet. Videre vil regjeringen gå bort fra dagens konkurranse- og markedstenkning og erstatte denne med barneverntjenester uten fortjenestemotiv drevet av det offentlige i langsiktig samarbeid med ideelle organisasjoner. Med dette understrekes at barnevernet er felleskapets ansvar og del av en helhetlig samfunnsinnsats der alle ressurser skal komme barna til gode. Dette varslede taktskiftet i barnevernspolitikken er god musikk i våre ører og noe IB har jobbet for i en årrekke.
De ideelle er klare til innsats og ser fram til å samarbeide med den nye barne- og familieministeren og med det nye Stortinget om et barnevern med barna i fokus – uten profitt!
Med vennlig hilsen
Arbeidsutvalget i IB
May Lisbeth Smeby, Kristin Holmemo, Asbjørn Sagstad,
Heidi Brynhildsen, Anne-Lena Brustad