UNICEF Norges høringsinnspill til Utenriks- og forsvarskomiteen
UNICEF er FNs barnefond og verdens største hjelpeorganisasjon for barn. Vi arbeider sammen med partnere i over 190 land for å sikre ivaretakelsen av barns rettigheter, gjennom både humanitær innsats og utviklingsarbeid. UNICEF Norge jobber med å fremme FNs barnekonvensjon både globalt og i Norge.
Vi takker for muligheten til å gi innspill til statsbudsjettet.
Bistandsprosenten
I en krisepreget verden, er det betryggende at Norge opprettholder nivået på bistanden på over 1 prosent av BNI – og at alle partiene som utgjør det nye stortingsflertallet har programfestet dette. Det vil ikke være mulig for verdenssamfunnet å nå FNs bærekraftsmål innen 2030 uten et høyt bistandsnivå.
Pandemirespons og global helse
Over store deler av verden sitter barna igjen som de største taperne etter nesten to år med pandemi. Det haster – og fordrer en ekstraordinær innsats – å bekjempe pandemien overalt og gjenopprette tilbud som sikrer livsviktige vaksiner, skolegang, trygghet og omsorg der barn bor, samt ruste utsatte land og lokalsamfunn for nye trusler.
Verden er ikke i rute for å nå målet bærekraftmålet om universell helsedekning innen 2030. Før pandemien anslo Verdensbanken at verdens 54 fattigste land mangler 1,5 billioner kroner for å kunne finansiere kritiske helsetjenester.
Polio er på fremmarsj. Hvis vi mislykkes i å utrydde sykdommen kommer den tilbake for fullt, og vil resultere i hele 200 000 nye tilfeller hvert år over hele verden, ifølge WHO. Det globale poliofondet mangler nesten sju milliarder kroner for å gjennomføre planene for de neste 2 årene.
Kjernestøtte til UNICEF
I gjenoppbyggingen etter pandemien og i møte med kommende kriser og katastrofer, blant annet som følge av klimaendringene, er det avgjørende for alle barns trygghet, velvære og mulighet til utvikling at de får dekket basale behov, har et sosialt sikkerhetsnett og sikres god tilgang til grunnleggende tjenester.
Derfor er det svært positivt at regjeringen foreslår å øke kjernestøtten til UNICEF og vil videreføre denne på et høyt nivå. Forutsigbar, flerårig støtte – og særlig kjernestøtten – er av avgjørende betydning for at UNICEF raskt kan nå fram med hjelp til barn i nød, i komplekse og omskiftelige situasjoner, og lar oss oppnå størst langsiktig gevinst for barn.
Kjernestøtten lar UNICEF oppskalere de beste løsningene for barn globalt, understøtter innovasjon, muliggjør tilstedeværelse for barn gjennom hele oppveksten og bidrar til bedre beredskap, raskere respons i nødsituasjoner og gjenoppbygging etterpå. Flerårig støtte og kjernestøtte vil ha avgjørende betydning for UNICEFs håndtering av langsiktige konsekvenser for barn som følge av COVID-19-pandemien.
UNICEFs innsatsområder 2022 - 2025
UNICEF vil rose Norge for å være en tydelig forkjemper for beskyttelse av marginaliserte barn og for likhet mellom kjønnene, samt for verdifulle innspill og støtte til den nye strategiske planen (2022-2025), som ble vedtatt av UNICEFs styre i september.
Ettervirkninger av og lærdom fra pandemien vil prege UNICEFs innsats i årene som kommer. Fram mot 2025 vil UNICEF prioritere:
- Kritisk viktige helsetjenester og ernæring;
- Tilgang til inkluderende, rettferdig utdanning av god kvalitet – særlig for jenter og barn med nedsatt funksjonsevne;
- Tilgang til rent vann og gode sanitærforhold, samt et sunt miljø og levelig klima;
- Sosiale sikkerhetsnett og at barn er beskyttet mot vold og utnytting.
I tillegg vil vi fortsette arbeidet med å innovere og utforske nye metoder for å løse problemer og støtte barn og unge mennesker – alt fra digitale løsninger, ny bruk av data og utradisjonelle finansieringsmekanismer til sosial innovasjon og bedre eller billigere materiell, tjenester og produkter for å møte barn og unges behov.
I den forbindelse vil vi fremheve og takke for støtten til UNICEFs nye globale knutepunkt for helseinnovasjon, som er under etablering i Oslo, og som vil være et verdifullt tilskudd både til UNICEFs innovasjonsarbeid og Norges forsknings- og innovasjonsmiljø innen global helse.
Konklusjon
Oppsummert vil UNICEF Norge oppfordre Utenriks- og forsvarskomiteen til å:
- Ivareta behovet for et internasjonalt krafttak for å hente inn etterslepet i utviklingsarbeidet etter pandemien;
- Sikre et tilsvarende høyt nivå på norsk bistand og bevilge minst 1,01 prosent av BNI til dette;
- Videreføre både økningen i kjernestøtte til UNICEFs arbeid for verdens barn og det gode, gjensidig fruktbare partnerskapet med UNICEF om humanitær innsats, utviklingsarbeid og innovasjon for å ivareta alle barns rettigheter.
Dersom komitéens medlemmer har spørsmål eller kommentarer til høringsinnspillet, bes disse rettet til
Kristin Oudmayer, direktør for barns rettigheter og bærekraft, på e-post kristin.oudmayer@unicef.no eller telefon 902 51 866.