NORGES BYGDEUNGDOMSLAGS INNSPILL TIL NÆRINGSKOMITEENS BEHANDLING AV PROP. 1 S (2021-2022)
Norges Bygdeungdomslag (NBU) er en landsdekkende bygde- og kulturorganisasjon av og
for ungdom, som arbeider for levende bygder over hele landet og for å gi våre medlemmer
alle muligheter. Organisasjonen skaper sosiale møteplasser for ungdom på bygda. NBU
har over 5000 medlemmer fordelt på over 100 lokallag i totalt 11 fylkeslag
Investeringsmidler i landbruket
Det siste året har vært ett der norsk landbruk har stått høyt på dagsorden. Vi har hørt historier fra medlemmer og andre bønder som har gjort sterkt inntrykk på oss. Det kommende statsbudsjettet er en utmerket anledning til å vise ungdom på bygda at den nye regjeringen prioriterer landbruket.
Landbrukets største utfordring i dag er manglende inntektsmuligheter. Det nye stortingsflertallet må forplikte seg til en flerårig opptrappingsplan som sikrer bonden gode inntektsmuligheter. Dette er arbeid som tar tid, og vi trenger forutsigbarhet om vi skal satse.
Kapital- og investeringskravene i landbruket er i dag veldig store for unge som vil inn i næringa, og dette hindrer rekrutteringa En god målrettet løsning på dette problemet er gjennom en økt bevilgning til investerings- og bedriftsutviklingsmidlene under kap.1150 post 50 i statsbudsjettet.
Særlig stort er investeringspresset på landets melkebruk som må omstilles til løsdriftsfjøs innen 2034. NIBIO anslår et samlet investeringsbehov på 18–23 mrd. kroner frem mot 2034 for å imøtekomme kravet om løsdrift. Skal vi få med oss hele næringa inn i fremtiden er vi avhengige av at det bevilges penger til disse tiltakene. Norges Bygdeungdomslag (NBU) ønsker løsdriftskravet velkommen, men politiske vedtak om endringer i driftsform bør også finansieres.
NBU vil også minne de to regjeringspartiene om lovnaden fra Hurdalsplattformen om å «Styrke investeringsverkemidla i jordbruket med midlar utanfor jordbruksavtalen». Det er særlig viktig at disse kommer små og mellomstore bruk uten ressursgrunnlag til å utvide driften til gode, da dette er en vesentlig svakhet i ordningen til Innovasjon Norge.
For NBU er det også særlig viktig å trekke frem frukt- og grøntproduksjonen. De siste årene har frukt-, grønt-, og veksthusnæringa hatt en egen øremerket nasjonal ramme i IBUmidlene. Dette har ført til en stor økning i investeringer, samt en sterk mobilisering i grøntsektoren. Ettersom dette også har ført til færre tilslag for melkeprodusenter har en nå besluttet å ta bort denne ramma. NBU ønsker en fortsatt sterk prioritering av frukt- og grøntnæringa, og ser at den eneste måten å imøtekomme de mange sterke behovene for investeringsmidler er å øke den totale rammen som går til investeringsmidler over
statsbudsjettet betydelig.
NBU mener det er på tide å sette et stort fokus på rekruttering til landbruket. Ekstra tilførte midler vil sikre unge bønder mulighet til å satse fremover i landbruket. I tråd med stortingets egen forskrift om løsdriftskrav fra 2034, regjeringens klimaavtale med jordbruket og i det lokale næringslivets interesse er det sterkt nødvendig at potten avsatt til investerings- og bedriftsutvikling økes kraftig.
Norges Bygdeungdomslag krever at:
- Stortingsflertallet forplikter seg til å styrke bondens inntektsmuligheter slik at
inntekten blir på linje med andre grupper - Stortinget sikrer rekruttering til landbruket gjennom en satsing på
investeringsmidler som gjør det lettere å komme inn i næringa.
Norges Bygdeungdomslag ber næringskomiteen sørge for at det i statsbudsjettet
2022 totalt bevilges 1,5mrd. Kroner til investeringsstøtte i landbruket.
Organisasjonsstøtte i landbruket
Regjeringen har over lengre tid bevilget støtte til organisasjoner som arbeider under Landbruks- og matdepartementets områder gjennom statsbudsjettets kap.1138 post 70 støtte til organisasjoner.
Norges Bygdeungdomslag ser det som svært viktig at Stortinget fremover styrker landbruksorganisasjoner fremover. Samtidig som mange aktivitetsbaserte organisasjonersom NBU har hatt sterk medlemsnedgang gjennom pandemien står de viktige landbrukssamvirkene og landbruksorganisasjonene ovenfor stadig sterkere dagligvarekjeder som gjør bonden til en svakere aktør i næringskjeden.
NBU er blant organisasjonene som står for skolering innen landbruk og organisasjonsarbeid for fremtidens tillitsvalgte, politikere og ansatte i ulike landbrukssamvirker og offentlige instanser, og er med dette arbeidet med på å sikre fremtiden til det norske landbruket. Gjennom over 6000 timer med tillitsvalgtskolering hvert år sikrer vi at fremtidens tillitsvalgte i det norske landbruket har det beste grunnlaget for å sikre bonden en god inntekt.
Gjennom våre aktiviteter sørger vi for kunnskapsheving innenfor landbruksfagene, men og en arena som skaper et levende miljø for bonden. Gjennom hele vår historie har vi arrangert tevlinger som gir ungdom en praktisk innføring i landbruket. Eksempler på dette er Norgesmesterskapet i motorsag og presisjonskjøring med traktor som vi arrangerer hvert år på våre sentrale arrangementer. Vi er det norske bygder trenger nå!
Norges Bygdeungdomslag krever:
- En satsing på landbruksorganisasjoner over organisasjonstøtten til Landbruks- og
Matdepartementet. - At organisasjoner som arbeider med organisasjonsskolering og -opplæring
prioriteres i støtteordningen for landbruksorganisasjoner
På vegne av Norges Bygdeungdomslag
Inger Johanne Brandsrud, styreleder
Henrik Nordtun Gjertsen, bygdepolitisk nesteder