Innspill fra UNICEF Norge til Familie- og kulturkomitéens behandling av Prop. 150 L

UNICEF er FNs barnefond, og er verdens største hjelpeorganisasjon for barn. UNICEF jobber for å styrke barns rettigheter, både i Norge og globalt. 

UNICEF takker for anledning til å gi innspill til komitéens behandling av Prop.150 L om åpenhetsloven. UNICEF er positive til lovforslaget som er fremmet. Etter vårt syn er det et godt lovforslag som er fremmet, men har noen kommentarer til lovforslaget som vi ber komiteen fremme overfor regjeringen. 

Loven må også omfatte virksomheters påvirkning på miljø
UNICEF mener at det i loven også må inntas henvisninger til virksomheters påvirkning på miljø. Departementet skriver selv "Menneskerettigheter og utfordringer knyttet til klima- og miljøpåvirkning henger tett sammen, hvilket taler i retning av at åpenhetsloven utvides til å også omfatte miljøpåvirkning. En slik utvidelse vil også sikre harmoni mellom forpliktelsene for grunnleggende menneskerettigheter og miljø, og med OECDs retningslinjer som også omfatter miljøpåvirkning.» Det foreligger allerede retningslinjer fra OECD som kan danne grunnlag for blant annet aktsomhetsvurderingen. Sett hen til at klimaendringer er blant de største truslene mot menneskerettighetene, er det lite konstruktivt å ikke inkludere virksomheters påvirkning på miljø i regelverket allerede nå.  

UNICEF foreslår følgende merknad:  

“Komiteen ber regjeringen om å inkludere virksomheters påvirkning på miljø som en del av loven”.  

Henvisning til FNs barnekonvensjon må inntas i lovteksten 
Departementet har foreslått at med begrepet “grunnleggende menneskerettigheter” menes det menneskerettigheter som følger blant annet av "FNs konvensjon om økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter fra 1966, FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter fra 1966 og ILOs kjernekonvensjoner om grunnleggende rettigheter og prinsipper i arbeidslivet”.1 UNICEF mener at FNs barnekonvensjon også må inkluderes i denne oppstillingen.  

Formålet med lovforslaget er blant annet ivaretakelse av menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i globale leverandørkjeder. For at dette formålet fullt og helt skal kunne ivaretas mener UNICEF at det er viktig at FNs Barnekonvensjon blir en synlig del av lovteksten. Barn er i en unik utviklingsperiode i sitt liv. Brudd på deres rettigheter slik de følger av barnekonvensjonen kan ha livslange og irreversible konsekvenser for dem. Selv om FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter (UNGP) dekker samtlige menneskerettigheter og kontekster i næringslivet, er det ikke noe tvil om at barns sårbarhet trenger særlig fokus. På grunn av barns sårbarhet er det også behov for egne beskyttelseskrav som eksempelvis hensynet til barnets beste, jf. artikkel 3.  Dette betyr at handlinger som ikke er skadelige eller krenkende overfor voksne, kan være det overfor barn. Negativ påvirkning på barns rettigheter kan bli koblet til alle former for næringsvirksomhet, uavhengig av størrelse, og at ulike deler av de ulike prosessene. Slik departementet også skriver kan utfordringene også være ulike avhengig av næringssektor og geografi. Dette endrer likevel ikke det faktum at barn vil være ofre i denne sammenheng.  

Departementet har i lovforslaget vist til at opplistingen ikke er uttømmende og at det av lovtekniske hensyn ikke er hensiktsmessig å innta samtlige relevante konvensjoner i opplistingen.2 UNICEF er av den oppfatningen at barns rettigheter ikke fullt dekkes av menneskerettigheter og bærekrafts-mekanismer, med mindre barnekonvensjonen blir eksplisitt nevnt. Av hensyn til den særstillingen barn har i samfunnet, er det nødvendig at barns rettigheter er gjennomgående del av implementeringen av menneskerettigheter og selvstendig definert. Det er derfor ikke tilstrekkelig å vise til en bred formulering som “grunnleggende menneskerettigheter”, når barnekonvensjonen ikke er med opplistingen slik det foreslått i § 3 første ledd bokstav b).  

UNICEF Norge foreslår følgende merknad:  

«Komitéen ber regjeringen å innta henvisning til FNs barnekonvensjon i foreslått § 3 første ledd bokstav b» 

Dersom komitéens medlemmer har spørsmål eller kommentarer til høringsinnspillet bes disse rettes til fagansvarlig for barns rettigheter Uzma Sarwar på epost: uzma.sarwar@unicef.no eller på telefon: 456 88 546, og direktør for barns rettigheter og bærekraft Kristin Oudmayer på epost: kristin.oudmayer@unicef.no eller på telefon: 902 51 866. 

1) s. 120
2) s. 40-41