Høringsinnspill fra Foreldreutvalget for grunnopplæringen (FUG)

Høring: Videokonferansehøring for stortingsmelding om fullføringsreformen
Innspillsdato: 21.04.2021

Innspill til videokonferansehøring om Meld. St. 21 (2020-2021) fra FUG

Foreldreutvalget for grunnopplæringen, FUG, takker for muligheten til å gi innspill til "Fullføringsreformen".

I Meld. St. 21 (2020-2021) kan vi lese følgende under pkt. 1:

"Når regjeringen skal lage en ny reform for VGO, er det nødvendig å involvere elever, lærere, skoleledere, fylkeskommuner, Sametinget, partene i arbeidslivet og fagmiljøer i høyere utdanning og høyere yrkesfaglig utdanning."

Dette er FUG enig i. Vi vil samtidig understreke at foreldre er en viktig ressurs gjennom hele opplæringsløpet, og fremholder viktigheten av at også foreldrene involveres i reformprosessen og at resultatet av reformen blir en VGO hvor foreldresamarbeidet er styrket.

Foreldrene er i de aller fleste tilfeller en svært viktig del av laget rundt eleven. Et godt skole-hjem-elev-samarbeid kan utgjøre en avgjørende faktor i relasjon til mange av de problemstillingene som er reist i Fullføringsreformen, fordi de kjenner sine barn med tanke på: 

  • Fysisk og psykisk helse
  • Andre permanente eller forbigående utfordringer
  • Sosialt nettverk
  • Faglige styrker og svakheter
  • Ønsker, drømmer og visjoner

Foreldre vil derfor ofte være en viktig ressurs for å tilrettelegge det beste opplæringstilbudet for hver enkelt elev og en viktig samarbeidspartner for gjennomføringen i flere ulike faser, herunder overgang fra grunnskole til videregående, valg av fag, retning og karriere og tilrettelegging ved fullføringshindre som ligger "utenfor" skolen. Ikke minst gjør dette seg gjeldende når det legges opp til at elever i større grad enn tidligere skal gjøre avgjørende valg for karriere og framtid mens de ennå er svært unge.

I fortsettelsen av dette støtter FUG de tiltakene for styrking av rådgiver- og karriereveilederkompetansen som fremmes i meldingen. FUG understreker at den satsingen som iverksettes for å få flere til å fullføre VGO vil kreve at både rådgivere og sosiallærere har tilstrekkelig med ressurser og kompetanse. FUG er enige med Liedutvalget i at fylkeskommunene må jobbe tettere opp mot kommunene og grunnskolene på dette området og mener også at det bør fastsettes kompetansekrav til dem som skal gi karriereveiledning i grunnskolen og VGO.

FUG støtter innføringen av en fullføringsrett og at det legges opp til "tidlig innsats" slik det framgår i pkt. 3.3 og innføring av en plikt i VGO til å jobbe systematisk og forebyggende med elever som står i fare for ikke å bestå fag. Ved å gjøre en god jobb med overganger, kan tiltak settes inn allerede ved oppstarten. FUG forventer at dette følges opp av tilførsel av økonomiske midler. Dette vil stille store krav til skolene, til laget rundt eleven og samarbeid på tvers av sektorer i både ved planlegging, tilrettelegging og gjennomføring.

FUG støtter et innføringstilbud for alle elever med svake norskferdigheter, uavhengig av hvilken fylkeskommune eleven tilhører, som baseres på tydelige felles retningslinjer. FUG har tidligere støttet innføringen av et ellevte skoleår, og har i den sammenheng understreket at det er viktig at en slik ordning ikke oppleves som en straff. I Meld. St. 21, er det vist til at det eksisterer ulike ordninger lokalt og i regi av folkehøyskoler som tilbyr et ekstra år før VGO. En slik ordning bør innføres med tilsvarende, tydelige felles retningslinjer for hele landet for elever som har huller i vitnemål fra grunnskole, svake norskferdigheter og/eller høyt fravær.

Meldingen peker på at lektorutdanningen skal styrkes. I denne sammenheng vil FUG framheve at kompetanse på samarbeid med og involvering av foreldre er viktig hos lærere i fremtidens videregående opplæring. Det er viktig at denne dimensjonen gjenspeiles i den utdanningen vi gir våre lærere og lektorer.

Fullføringsreformen legger opp til ordninger som kan medføre store endringer i klasser og trinn som grupper i VGO. FUG vil rette fokuset på at klasse- og gruppetilhørighet er en viktig faktor for trivsel og læring, og man må i det videre arbeidet med reformen være oppmerksom på dette for i best mulig grad å kunne avdempe eventuelle negative konsekvenser.

FUG understreker viktigheten av at fremtidig forskning på VGO må bidra til å øke kunnskapen om læringsutbytte til elever som har opplæring i og på samisk, som omtalt i pkt. 7.1.1 i meldingen.

 

Med vennlig hilsen

 

Marius Chramer                                                                                                  Marie Skinstad-Jansen

Utvalgsleder, FUG                                                                                               Nestleder, FUG