Høringsinnspill fra Uno-X Energi AS

Høring: Videokonferansehøring: Meld. St. 13 (2020-2021) Klimaplan for 2021-2030
Innspillsdato: 28.01.2021

Høringsinnspill fra Uno-X Energi AS - Meld. St. 13 (2020-21) Klimaplan 2021 – 2030

Uno-X Energi er Norges nest største aktør på veidrivstoff med energistasjonskjedene Uno-X, YX, YX 7-Eleven og YX Truck. Vår ambisjon er å selge bare fornybar energi innen 2040. Vi takker for muligheten til å komme med innspill til Klimaplan 2021 - 2030.

Elbilpolitikken er viktig i omstillingen mot et lavutslippssamfunn, samtidig mener vi at flytende fornybart drivstoff (f.eks. biodrivstoff og syntetisk drivstoff) har en helt nødvendig rolle å spille for å sikre at utslippene fra veitransporten halveres frem mot 2030.

En sentral del av vår satsing er å bidra til å redusere utslipp fra eksisterende bilpark som har forbrenningsmotor og benytter flytende drivstoff. Gjennom å stadig øke andelen bærekraftig avansert biodrivstoff i vårt drivstoff fortrenger vi CO2 og bidrar til at 90% av den totale bilparken kan være med på omstillingen. Vi bruker ikke palmeolje eller soya i vårt drivstoff.

Vi ønsker med dette innspillet å gjøre oppmerksom på en praksis i markedet for omsetning av 100% biodrivstoff som gjør at Norge går glipp av vesentlige utslippsreduksjoner fra veitransporten. I tillegg foreslår vi at det utredes en overgang fra et volumbasert omsetningskrav for biodrivstoff til en CO2-reduksjonsplikt for vår bransje, slik både Sverige og Danmark har valgt. Vi mener dette vil bidra til raskere utslippsreduksjon fra transportsektoren.

Dagens praksis for omsetning av 100% biodrivstoff

Fra 1. januar 2021 er omsetningskravet for biodrivstoff som alle omsettere skal tilfredsstille på 24,5% av totalomsetningen. 9% av dette skal være avansert biodrivstoff, dvs. laget av avfall og rester.

En omsetter i drivstoffmarkedet kan oppfylle omsetningskravet ved å blande inn biodrivstoff i diesel/bensin som selges på stasjoner, hvilket vi oppfatter som intensjonen bak norsk biodrivstoffpolitikk. I stedet for å blande inn biodrivstoff på stasjoner kan imidlertid en omsetter oppfylle omsetningskravet ved å selge 100% biodrivstoff (HVO 100) til store offentlige og private aktører innen vare- og tungtransport, f.eks. gjennom anbudsordninger. Da reduseres andelen biodrivstoff omsatt på stasjoner tilsvarende. Biodrivstoff er dyrere enn fossilt, og kundene som kjøper HVO 100 betaler en høy pris. Omsetterens margin i dette markedssegmentet er også høyere enn om det samme biodrivstoffvolumet blandes inn i diesel og omsettes til personbiler på stasjoner. Når HVO 100 som selges til store offentlige og private aktører kan benyttes til å oppfylle omsetningskravet, undergraver dagens regelverk det klimabidraget disse aktørene ønsker å gi ut over omsetningskravet ved å kjøpe 100% biodrivstoff.

Uno-X selskapene har valgt å ikke gå inn dette markedssegmentet fordi vi mener det strider mot intensjonen bak norsk biodrivstoffpolitikk.

Merkostnader for innkjøperne

I notat om klimaeffekten fra biodrivstoff i offentlige anskaffelser skriver Miljødirektoratet [1]:

Flytende biodrivstoff omsettes både via innblanding i vanlig fossilt drivstoff og via salg av 100 %- biodrivstoffprodukter til private og offentlige enkeltkunder. Formålet med kjøp av 100 %-produkter er å redusere den enkelte virksomheten sine klimagassutslipp med mer enn det som følger av omsetningskravet. Offentlige aktørers etterspørsel etter flytende biodrivstoff via offentlige anskaffelser utgjør en betydelig andel av total omsetning av flytende biodrivstoff i Norge. Bare i bussmarkedet ble det i 2019 brukt ca. 40 millioner liter flytende biodrivstoff, og bruken er estimert å øke til ca. 60 millioner liter i 2021, ifølge NHO Transport. Totalt ble det omsatt i overkant av 600 millioner liter flytende biodrivstoff i Norge i 2019. Flytende biodrivstoff blir også benyttet til blant annet offentlig avfallstransport.

Vår vurdering:

  • Vi kan gå ut fra at de oppgitte 40 mill. liter til busstransport er HVO 100, kjøpt av det offentlige.
  • Prisforskjellen mellom diesel og HVO 100 kan estimeres til ca. 3 kr. pr. liter.
  • Merkostnaden for det offentlige er over 120 mill. kr., uten klimaeffekt ut over omsetningskravet.
  • I tillegg til busstransport nevner MDIR at det offentlige også kjøper HVO 100 til blant annet avfallstransport, drosjenæring og andre former for tungtransport. Samlet er det derfor større merkostnader uten reell klimanytte.

Vårt løsningsforslag for omsetning av 100% biodrivstoff (HVO 100)

MDIR utreder en forskriftsendring som regulerer at omsetning av HVO 100 ikke kan benyttes til å oppfylle omsetningskravet, men må rapporteres utenfor. Sverige har en lignende løsning. Slik vi har forstått det krever en utredning et oppdrag fra Klima- og miljødepartementet til Miljødirektoratet, noe vi håper vil komme.

Vårt løsningsforslag tilrettelegger for økte utslippsreduksjoner i Norge. Det skjer ved at HVO 100 benyttet til vare- og tungtransport både i privat og offentlig sektor kommer i tillegg til utslippsreduksjoner som følger av omsetningskravet. Omsetningskravet må da oppfylles kun gjennom innblanding av biodrivstoff på stasjoner.  

Reduksjonsplikt

Til slutt vil vi spille inn at vi mener en overgang fra et volumbasert omsetningskrav for biodrivstoff til en CO2 reduksjonsplikt for bransjen, hvor alle teknologier teller med, vil bidra til raskere og mer effektiv utslippsreduksjon i veitrafikken. (Teknologier som biodrivstoff, syntetisk flytende drivstoff, hydrogen, el, biogass mv.) Innføring av objektive kriterier for beregning av klimaeffekt i et livsløpsperspektiv, inklusive ILUC (indirekte arealbruksendringer), er en forutsetning for at reduksjonsplikt skal fungere. Både Sverige og Danmark har en løsning med reduksjonsplikt.

 

Vennlig hilsen

Torild Bråthen                                                             Alex Guindos

Dir. kommunikasjon og samfunnskontakt                Daglig leder

Uno-X Energi AS                                                         Uno-X Forsyning AS

 

[1] https://www.miljodirektoratet.no/myndigheter/klimaarbeid/kutte-utslipp-av-klimagasser/klima-ogenergitiltak/transport/klimavennlige-kjoretoy/